”Banan är gjord för att Emil ska vinna”

Publicerad 2015-02-14

ÖSTERSUND. Flera åkare har klagat på dagens sprintbana i Östersund.

Men projektledare Mathias Fredriksson vet vem den passar.

–  Ska man vara ärlig är den är gjord för att Emil (Jönsson) ska vinna, säger han.

Dagens världscup, genrepet inför VM i Falun som startar i veckan, inleds med sprint i klassisk stil.

Den korta banan, 1 200 meter, har blivit kritiserad av flera åkare och den norska stjärnan Astrid Uhrenholdt Jacobsen sa i går till Sportbladet att hon inte tycker att banan hör hemma i världscupen.

Mathias Fredriksson, expertkommentator på SVT och projektledare för världscupen i Östersund, förstår att alla inte gillar den.

Men så är den också skapad för de svenska stjärnorna Emil Jönsson och Teodor Peterson, som bor i Östersund (precis som Ida Ingemarsdotter på damsidan).

”Han är explosiv”

Enligt Mathias Fredriksson är banan bygg för Emil Jönsson:

–  Han är explosiv och gillar korta och knixiga banor.  Jag har frågat Emil om backarna är för branta men han har tyckt att det var bra, han vill ju springa på skidorna, säger Mathias Fredriksson.

Så tanken är att gynna de svenska åkarna?

– Ja, det är klart att det är det. När vi gjorde den här banan visste vi inte om han skulle vunnit tio världscuplopp i år eller inga. Men banan passar Emil bra, säger Fredriksson.

”Väldigt startsnabb”

Och Teodor Peterson då?

– Han är väldigt startsnabb och tar du starten här kan du styra loppen. Han har inte varit i samma slag i år, men vi har pratat med honom också.

Vad säger du om kritiken?

– Alla banor passar inte alla. Åktiden har jag medvetet lagt kort. En sprint ska inte vara fyra minuter, den ska vara kring två minuter. Det blir mellanmjölk annars. De blir för långa, det blir för tråkigt, säger Mathias Fredriksson.

Damerna och herrarna inleder lördagen med prolog.

Inför den sa Emil Jönsson själv så här:

– Man vill känna rapphet och för mig är det viktigt att få ett hyfsat bra besked.  Resultatet bryr jag mig inte jättemycket om, men känslan. Helst redan i prologen.