Sverige världens 19:e mest dopade nation

Publicerad 2016-05-04

RF om Wadas siffror: Friskis & Svettis en del av förklaringen

Abeba Aregawi testade positivt 2016 och gångaren Alexander Gustafsson åkte fast 2015.

29 svenska idrottare testades positivt för dopning 2014.

Med det är Sverige världens 19:e mest dopade nation, visar Wadas lista som publicerades i dagarna.

– Vi tar drygt 3000 prover per år och av de där 29 fallen kan många hänföras till motionärer, säger Tommy Forsgren, handläggare för dopingförseelser på Riksidrottsförbundet, till Sportbladet.

Ryssland är allra värst med 148 positiva dopningsprov följt av Italien (123), Indien (96) och Belgien (91) i Wadas samlade statistik över antalet positiva dopningsfall i världen 2014. Att Sverige återfinns redan på 19:e plats med 29 positiva tester förvånar nog många.

– Här får man tassa försiktigt fram men det är helt klart att det i många länder inte finns ett nationellt kontrollprogram värt namnet. Det är ganska lätt att tänka sig vilka länder som skulle kunna ligga högre på listan, säger Tommy Forsgren, handläggare för dopingförseelser på Riksidrottsförbundet (RF).

Åtta av elva från motionärer

Bland de svenska förbunden är friidrottsförbundet allra värst drabbat med elva fall. Något som det enligt Forsgren finns en naturlig förklaring till.

– Det beror på att föreningar som Friskis & Svettis är medlem i friidrottsförbundet och därför ingår i den statistiken. Av de elva fallen 2014 så var åtta från Friskis & Svettis-motionärer.

Något som även förklarar Sveriges höga totalsiffra.

– Vi tar drygt 3000 prover per år och av de där 29 fallen kan många hänföras till motionärer. Det är också därför vi i Sverige utmärker oss som land före många andra länder eftersom vi gör en hel del tester på motionärsnivå.

”Finland gör inga såna kontroller”

Riksidrottsförbundets egen statistik visar att 14 av de 30 positiva prov RF nu registrerat från 2014 (antalet fall kan öka ytterligare då ytterligare dopningsärenden pågår) kom från motionärer. Det är också de som RF hävdar gör att Sverige har fler ärenden än grannländerna Norge (20), Finland (6) och Danmark (5).

– Finland gör inga kontroller på motionsnivå, Norge gör det men inte lika mycket och Danmark redovisar de siffrorna från rena motionärer för sig. Det är en del av förklaringen, säger Tommy Forsgren.

Hur ser du själv på Sveriges siffra? Är den en oroande eller ska den snarare ses som ett bra betyg till RF:s dopningsjägare?

– Det är en oerhört intressant fråga som är omöjlig att svara på. Är det så att vi med våra över 3000 tester hittar de dopade eller finns det många fler? Vi vet att om vi gjort fler kontroller på motionsnivå så hade siffrorna i statistiken varit högre. Den saken är klar. Men vad gäller elitidrottsutövning vill jag påstå att vi har väldigt bra strategiska kontroller. Men återigen, jag skulle hemskt gärna vilja veta om vårt kontrollprogram är så effektivt som vi tror och hoppas eller om vi går fel. Det vet man inte.

Följ ämnen i artikeln