Det blir en historisk VM-final mellan två nordiska lag.

– Jag är otroligt glad. Det är obeskrivligt, säger storskytten Magnus Rød till norska TV3.

Blågult, som spelar match om femteplatsen i morgon, förlorade nämligen två matcher i VM så länge det gällde något för Sverige – mot Norge och Danmark.

Efter att man hade förlorat mot Danmark i onsdags sa Kim Andersson:

– Jag blir inte jätteförvånad om det blir en skandinavisk final.

I underläge direkt

Kim fick rätt. Nu är de båda grannländerna i en historisk final då det är första gången två nordiska lag möts i en final i ett mästerskap på herrsidan.

Efter att Danmark förnedrat Frankrike fick Norge, som förlorade finalen mot fransmännen för två år sedan, en betydligt tuffare resa mot hemmalaget Tyskland i Hamburg inför 13 500 åskådare.

Norrmännen hade en tuff inledning på matchen och hamnade i underläge med 3–1. Men man vände snabbt och efter 8–7-målet i den 19:e minuten släppte Norge aldrig ledningen.

Tyskarna spelade sitt tuffa – på gränsen till fult, och ibland över den också – försvar. I den 43:e minuten åkte försvararen/linjepelaren Hendrik Pekeler på ett rött kort efter sin tredje tvåminutare. Men norrmännen lyckades slinka igenom gång på gång och vann till slut med 31–25.

Sagosen bäst

Stor segerorganisatör i Norge blev superstjärnan Sander Sagosen som stod för sex mål och hela tio assist, flera av dem till linjeveteranen Bjarte Myrhol (fem mål).

– Vilket kollektiv! Vilka spelare! Det finns en tanke bakom allt de gör, säger Viasats expert Martin Frändesjö uppskattande.

Norge kan ha åkt på en riktig jobspost inför finalen när högernian Magnus Röd, som kanske varit VM:s stora stjärnskott, haltade ut med en lårskada med två minuter kvar.

– Jag vet inte riktigt vad det är. Vi får kolla med läkaren. Vi får se om jag kan spela finalen, säger Rød till norska TV3.

Danmark och Norge möttes redan i det inledande gruppspelet, då vann danskarna med fyra mål efter att kontrollerat matchen. Ingen av nationerna har vunnit VM tidigare.