Sporten tillåten igen – efter 129 års förbud

Varnades för MMA – nu är nästa fluga Bare Knuckle Fighting här: Jag tycker inte om det

Uppdaterad 2019-12-05 | Publicerad 2019-12-04

För nästan 20 år sedan fick Lennart Bernström frågan av Aftonbladet om MMA kunde bli något.

Nej, nej, nej, sa boxningsprofilen.

Nu ryggar han tillbaka när vi återigen ringer.

”Jag tänkte på det innan du ställde frågan”, säger Lennart Bernström på telefon från Svenska boxningsförbundets kansli och fortsätter:

– Jag har inte jobbat här sedan 2007 då jag slutade eftersom min låga inte brann längre. Sedan har jag varit pensionär men de plockade tillbaka mig nu inför OS i Tokyo. Men under min förra period här ringde en reporter från Aftonbladet och frågade om MMA som då var på väg framåt. Jag tyckte då att det där kan ju inte komma, det kan ju inte bli något. Jag tyckte inte om det och jag tycker inte om det. Men det blev det. Så det här du frågar om nu kanske också blir lika populärt.

Lewis Rumsey, till vänster, i en match mot Ricco Rodriguez i Bare Knuckle Fighting Championship i Wyoming förra sommaren.

Förbjudet i 129 år

Det vi frågar boxningsförbundets 73-årige sportchef, och tidigare mångårige förbundskapten, om är Bare Knuckle Fighting Championship. En sport som jämförs med gatuslagsmål och som är på stark frammarsch i USA.

I Bare Knuckle Fighting Championship möts boxarna i en cirkulär ring utan några handskar. De två utmanarna inleder med att stå ansikte mot ansikte med tårna på en linje på golvet, endast någon meter ifrån varandra.

Alla typer av knytnävsslag är sedan tillåtna men boxarna får inte använda knän, armbågar eller sparkar. Matcherna avgörs över fem tvåminutersronder men bryts om en knockad boxare inte reser sig inom tio sekunder.

Du får inte slå på en motståndare som ligger ner.

Promotorn David Feldman fick upp ögonen för sporten efter att en av hans boxare berättat om hur romer i Skottland och England brukade lösa familjeproblem genom att slåss med bara händer och samtidigt låta andra satsa pengar på vem som skulle vinna. Efter lite research kunde Feldman dock konstatera att sporten varit förbjuden i USA sedan 1889.

Ett förbud som stod sig i 129 år.

Efter ett intensivt lobbyarbete mot totalt 28 olika stater gav Wyoming den 20 mars 2018 Feldman godkännande att anordna en gala. Genomslaget blev så stort att fler stater snart följde och Bare Knuckle Fighting Championships framväxt jämfördes i april i år av tidningen Forbes med MMA-sportens genomslag i början på 2000-talet.

”Förväntar oss stora saker”

Omgående anslöt också gamla boxare och MMA-fajters till den nya organisationen men det var först i november 2019 som det bokstavligt talat största affischnamnet presenterades. Internetfenomenet Sajad Gharibi, kallad ”Irans Hulken”, knöts då till organisationen.

– Han kommer skapa ett hem här och vi förväntar oss väldigt, väldigt stora saker av honom, sa David Feldman enligt mmafighting.com vid presentationen.

”Irans Hulken” visar upp sig på sitt Instagramkonto.

Gharibi är en 27-årig kroppsbyggare från Iran som tack vare sin häpnadsväckande fysik samlat nästan en halv miljon följare på sitt Instagramkonto.

Knappast det sportsligt mest intressanta namnet inom fajterkretsar men rekryteringen gav eko genom tidningsrubriker världen över.

Sporten finns sedan länge redan i Storbritannien och vi har till och med en svensk Europamästare i Gustaf Cedermalm. Men utvecklingen i USA öppnar nu helt andra kommersiella möjligheter för Bare Knuckle.

Lennart Bernström.

Lennart Bernström är dock, precis som vid MMA-sportens genombrott i början av 2000-talet, måttligt road.

– Det jag älskar med boxningen är det taktiska och tekniska. Jag är väldigt mycket för den gamla ryska och sovjetiska skolan och det är här helt främmande från det här. Det här är brutalt. Jag är gammaldags och därför uppskattar jag inte det här. Varför ska vi gå tillbaka i tiden? Nuet och framtiden är det vi ska utveckla, varför då gå tillbaka hundra år? Det tycker jag oavsett om det gäller boxning, friidrott eller fotboll, säger Bernström.

Hur ska boxningen freda sig mot de här nya och populära fajting-sporterna?

– Om jag bara hade vetat det svaret. Vi har tappat en del till MMA, det tror jag och det gör vi nog tyvärr. Men jag har inget bra svar. Det ska jag ärligt säga. Jag vet faktiskt inte.

Följ ämnen i artikeln