222 damspelare leds av 0 kvinnor

MALMÖ. ”Var e brudarna?”

Den frågan var ofrånkomlig när SHE-tränarna radade upp sig för den obligatoriska ”lagbilden” på upptaktsträffen.

222 damspelare i landets högsta serie leds numera av 0 kvinnor.

Camilla Hultgren Dahlberg inledde förra säsongen sitt tredje år som tränare för BK Heid. För tredje året i rad var hon ensam kvinna bland SHE-tränarna.

Men mitt under säsongen fick hon lämna efter skrala resultat och meningsskiljaktigheter med truppen om hur laget skulle utvecklas.

När SHE premiärspelar i helgen finns det därför inte en enda kvinnlig huvudtränare i serien. Totalt 222 spelare leds av 0 kvinnor.

Vi kan jämföra med damallsvenskan i fotboll som har två kvinnliga huvudtränare – Elisabet Gunnarsdottír i Kristianstad och Renée Slegers i LB07. (Men andra lagsporter har också att jobba på, i innebandyn finns det en kvinnlig huvudtränare i damligan, i basketen noll.)

Jag kollade också in de staber som respektive lag listar i SHE:s medieguide. Av totalt 70 personer är bara 15 kvinnor, fyra av dem är assisterande tränare, en är målvaktstränare och resten är materialare, lagledare eller ingår i det medicinska teamet.

Till saken hör också att handbollen brukar slå sig för bröstet för hur jämställda man är: halva förbundsstyrelsen består av kvinnor, landslagen har samma dagsersättningar och bonusar, man har en gemensam elitorganisation och från och med den här säsongen sänds också alla SHE-matcher i C More.

Men på tränarfronten släpar man alltså efter och i sammanhanget kan det tilläggas att inte ett enda av våra åtta landslag (herr/dam/pojk/flick) har en kvinnlig förbundskapten i dag. Det har man haft tidigare. Flicklandslag har letts av gamla spelare som Åsa Mogensen, Anna Ljungdahl Rapp och Camilla Eriksson. Den sistnämnda är den framgångsrikaste förbundskaptenen som flicklandslagen haft med dubbla VM-guld. Och danskan Helle Thomsen ledde damerna till EM-brons 2014 och OS 2016.

”Kvinnor är smartare”

Jag frågade två av de mest rutinerade damtränarna i Sverige, Magnus Frisk (Skara) och Ola Månsson (Höör), varför vi inte har fler, eller rättare sagt någon, kvinnlig huvudtränare i SHE.

Frisk pekar på samhällsstruktur, fostran, förväntningar, roller och framtidsvisioner hos enskilda individer.

Han har haft flera kvinnor som assisterande tränare.

– Men ingen av dem har hoppat på det fullt ut, säger Frisk.

Månsson:

– Jag skulle säga att kvinnor är smartare. De gör smartare val till exempel familjemässigt. Jag flyttade till Danmark för att bli tränare där en gång i tiden och flyttade samtidigt från min tvåårige son. Förväntningarna i samhället är kanske att kvinnor inte ska göra så. Men hur smart var det egentligen av mig? Man får försaka mycket på vägen om man ska bli elittränare och till och med kunna försörja sig på det.

Månsson berättar att han försökt få flera av sina gamla spelare att satsa på tränarrollen, som Petra Skogsberg, Lina Möller och Johanna Wiberg.

Varför har de inte velat det?

– Det har varit olika saker på det individuella planet. För de hade utan tvekan kunnat bli elittränare om de hade velat det och satsat på det.

Frisk menar att en lösning för att få in fler kvinnor på den högsta nivån i tränarkåren är att man är fler i tränarteamen så att belastningen på den enskilde minskar.

– Så man inte bränner ut sina tränare, för i perioder är man ju fullständigt uppe i det här.

Båda menar att det är viktigt att få in kvinnliga tränare.

– Om inte annat tror jag att det är viktigt för tjejerna (spelarna) att ha en kvinnlig tränare i staben i alla fall, säger Frisk.

Månsson tillägger:

– Det är egentligen ännu bättre att ha en kvinnlig tränare för ett herrlag för att få bort en del av machokulturen.

”Prioriterad fråga”

Förbundet är väl medveten om problemet.

– Det här är vi inte nöjda med. Det är en klart prioriterad fråga och uppe i styrelsen hela tiden. Vi vill verkligen ta steg där men det finns ingen quick fix, säger förbundets generalsekreterare Robert Wedberg.

På basutbildningarna är det 50/50 men sedan fortsätter inte kvinnorna att utbilda sig i samma utsträckning.

För fem år sedan handplockade förbundet ett gäng kvinnor, däribland några före detta landslagsstjärnor, till en tränarkurs. Men det gav inte det resultat som man hade hoppats på.

– Vi måste jobba från ”botten” och ”toppen” samtidigt, säger Wedberg.

På herrsidan blev stora delar av det framgångsrika Bengan Boys elittränare. Wedberg har hopp om en repris på damsidan.

– Vi har haft den första generation av kvinnliga proffsspelare som nu kommit hem. Där var herrarna före då de kom ut tidigare i proffslivet. De har fungerat som viktiga förebilder i övergången från spelare till tränare.

Höör vinner

Årets säsong så.

Precis som i fjol blir det ett trekejsarslag mellan Höör, Sävehof och Skuru. Alla tre har tappat några av sina bästa spelare och största stjärnor och frågan är vem som klarar bäst av att ersätta dem.

Vilket av de tre lagen som vinner serien är oerhört svårt att sia om och inget av lagen verkar vara så intresserat av att göra det heller, alltså vinna den. Alla tre tippar sig själva som trea i grundserien och pratar mest om att man ska vara bäst när det gäller i slutspelet.

Jag tror att Höör kommer att vara bäst på att vara bäst när det gäller och tar tillbaka guldet efter två raka missar.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.