Fis planerar att minska antalet tävlingar i världscupen

Åkarna vill ha mer luft i programmet

Publicerad 2020-01-24

OBERSTDORF. Det täta tävlingsprogrammet i världscupen i längd har skapat kritik.

Tidigare planer på förändring sprack, men i vår diskuterar Fis frågan igen.

– Då måste nog Sverige, Norge och Finland inse att vi måste komma överens om att plocka bort en helg, säger Niklas Jonsson i Fis längdkommitté.

Följ ämnen
Längdskidor

Världscupens cirkus håller den här helgen sin fest i Oberstdorf. Den tyska byn visar upp sig från en vackrare sida än någonsin, stjärnorna är på plats för att testa banorna på för-VM. Att det var två veckor sedan förra tävlingen i Tyskland har alla glömt.

Precis som att merparten har förträngt att det italienska landslaget skippade helgen i Lillehammer i december sannolikt av ekonomiska skäl.

Nästa helg är det ledigt, men det är också enda frihelgen i vinterns världscup som är intensiv.

Det täta tävlingsschemat har skapat kritik och faktum är att Fis redan inför säsongen försökte skapa frihet i schemat, men planen sprack.

– Vi hade beslut att ge mer luft i programmet uppe i våras, det var vi överens om. Men när det kom till vilka nationer och orter som inte ska få tävlingar varje år var det svårare, säger Niklas Jonsson.

”Hade varit en smart idé”

När det kom ner till de enskilda arrangörerna ville ingen ge upp sitt eget engagemang. Det gäller alla nationer, som var och en slåss för sin sak.

– Vi vill ha kvar våra orter, vi vill inte vika oss heller där. Det gäller samma sak i Sverige, som för Falun och Ulricehamn, påpekar Niklas Jonsson.

I schemat finns det nu en helg i Falun innan Östersund och Åre står värd.

– Det hade varit en smart idé av Falun att säga att vi har den nordiska touren i år att säga att vi kan avstå, samtidigt kan jag förstå att Falun som har arrangerat världscupen i många år vill ha kvar sin helg, säger Pierre Mignery, längdsportens tävlingschef i Fis.

Han ser en utmaning med att fler stjärnor väljer att stå över tävlingar, samtidigt som det finns en trend att färre nationer åker till helgerna i Norden.

– Det är dyrt för lagen från centrala Europa att åka till Norge och kommer du till de nordiska länderna är det extra svårt att ta världscupspoäng eftersom det finns 15 åkare från hemmanationen att slåss mot, säger Pierre Mignerey.

Kläbo: Vore spännande

Enligt Niklas Jonsson kommer önskan om en förändring från ledare och åkare.

– Det finns en sådan efterfrågan av åkarna, i deras enkäter, säger Jonsson.

Evelina Settlin representerar de svenska åkarna i Fis:

– Jag var med på ett möte förra året där det diskuterades. Det är ett tufft program med många tävlingar och tourer. Lite mer tid för träning tror jag alla skulle vilja ha för att hålla hälsan hela säsongen, säger Evelina Settlin.

Norska stjärnan Johannes Hösflot Kläbo tävlar gärna och ofta, men är öppen för en förändring.

– Det vore lite spännande att se om vi med lite mer luft i programmet får fler åkare på startlinjen. Så både de bästa distansåkarna och sprintspecialisterna är på plats, säger han.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.