Svensk kross i VM-premiären mot Kina

Uppdaterad 2023-12-04 | Publicerad 2023-12-01

GÖTEBORG. Nina Koppang gjorde succé direkt i VM-debuten.

Men på fel position.

– Jag har inte spelat där sedan jag var 14 år hemma i Vadstena, säger hon efter premiärkrossen av Kina med 36–24.

Handboll

Handbolls-VM inleddes på bästa möjliga sätt för de svenska damerna.

På Scandinavium bjöd man hemmapubliken på en målfest när Kina utklassades med tolv måls marginal 36–24.

Sverige inledde med fint offensivt spel samtidigt som Johanna Bundsen var stabil i mål.

I inledningen av matchen stod målvakten för en fin dubbelräddning, då hon både räddade en straff och knep returen. Anfallsmässigt hade man också flytet med sig i kväll. Nina Dano dundrade ett stenhårt skott i stolpen, som studsade in via målvaktens rygg till 15–6.

I paus ledde Sverige med hela 14 mål (22–8).

Till den andra halvleken bytte Kina målvakt. Detta då Chang Lu inte hade lyckats rädda ett enda skott i den första halvleken.

Gjorde flest mål på ovan position

Den andra halvleken blev lite trögare med tanke på det stora övertaget men Sverige hade inga problem att vinna med klara siffror framför en rekordpublik (8407 personer)

Handbolls-VM 2023: Spelschema och tv-tider • Då spelar Sverige

Matchen slutade 36–24.

Nina Koppang blev bästa målgörare för Sverige (sex fullträffar på sju skott) – trots att hon spelade på fel position.

Då Mathilda Lundström dras med en lättare skada har Sverige just nu bara en högerkantspelare i truppen – Nathalie Hagman.

– Jag spelade en del på högerkanten i Vadstena när jag var 14–15 år. Men sedan dess har jag inte spelat där. Så det är lite ringrostigt, säger 21-åringen med ett leende.