Beskedet: Sverige–Tyskland enda matchen med för lång tilläggstid

Publicerad 2018-06-29

Toni Kroos skickade in segermålet mot Sverige i den femte tilläggsminuten, men målet borde kanske aldrig ha blivit av.

Enligt siffror från FiveThirtyEight var Tyskland–Sverige den enda matchen i VM-gruppspelet som hade för många tilläggsminuter jämfört med vad det borde ha varit.

Sverige vann gruppen efter seger mot Mexiko. 3–0 blev resultatet i matchen som Sverige var tvungna att vinna.

Men om vi ska tro statistiken borde det kanske inte ha blivit en så pressad situation för Sverige i den sista matchen trots allt.

Enligt FiveThirtyEight var nämligen Tyskland–Sverige - matchen där Toni Kroos skruvade in 2–1 på frispark i 95:e minuten - den enda matchen i gruppspelet där domaren la till för många tilläggsminuter, jämfört med vad som borde ha lagts till. I matchen skulle egentligen 08.56 minuter ha lagts till, men det blev 09.06 i stället.

Statistiken som FiveThirtyEight har tagit fram baseras på Fifas regelverk om hur lång tid olika moment brukar ta, så som inkast och varningar.

Matcher där det lades till alldeles för få minuter var alltså desto fler. Där var matchen med minst antal tilläggsminuter jämfört med vad det borde ha varit Belgien–Tunisien, där 20.58 minuter borda ha lagts till men bara 07.14 lades till i verkligheten.