Rosengård kom undan med knapp seger mot bottenlaget

Publicerad 2019-09-28

VARBERG. Rosengård fick slita hårt för tre poäng mot bottenlaget Kungsbacka.

Om det nu var ett avgörande kliv i guldjakten var det inte många som fick se det.

Endast 162 (!) åskådare hittade till Varberg – efter att försöken att flytta matchen till Kungsbacka sprack på grund av Rosengårds nej.

– Skittråkigt att det inte kommer fler folk, säger Nathalie Björn.

Rosengård har kopplat ett allt säkrare grepp om SM-guldet.

Efter 2–1 mot bottenlaget Kungsbacka leder Malmölaget med tio poäng före Vittsjö och Kopparbergs Göteborg, som möts på söndagen.

Men segern kom först efter en rejäl fajt. Hemmalaget stod upp bra och i mål spelade Mia Öhman stabilt.

Detta trots en tidig ledning av Rosengård. Redan i den 8:e minuten gjorde Anna Anvegård 1–0 när hon fångade upp en slarvig tillbakapassning i Kungsbackas backlinje.

I den 19:e minuten var anfallaren nära att öka på ledningen, men Kungsbackas målvakt Moa Öhman räddade till hörna.

Några minuter senare kvitterade Kungsbacka via Lina Gerhardsson som nyttjade ett misstag av landslagsspelaren Nathalie Björn, som inte fick undan en längre boll i straffområdet.

Rosengård hade flera chanser i både slutet av första halvlek och i inledningen av den andra. Som i den 57:e när Johanna Rytting Kaneryd kom fri med Mia Öhman, men ännu en gång gjorde Kungsbackas målvakt en fin räddning.

Först i den 79:e minuten fick Rosengård hål igen på Kungsbacka. Detta efter att Sofie Svava kommit loss på sin vänsterkant och och inhopparen Anam Imo fått träff på inlägget inne i straffområdet. 2–1 blev slutresultatet.

– Vi vinner men det är ett jäkla slit för att få de här tre poängen. Inget är säkert men vi har satt oss i ett bra läge, säger Nathalie Björn.

Kanske det rent av var så att Rosengård säkrade guldet på plats i Varberg. Men det var inte många som var där för att se det. Den officiella publiksiffran landade på 162 åskådare, detta trots ett välsmort matcharrangemang.

– Det kanske var fem miljoner i Mexiko som kollade istället.., skojar Jonas Eidevall, Rosengårds tränare och syftar på att damallsvenskan sänds på tv i just Mexiko.

– Men det är extremt olyckligt för Kungsbacka som inte får spela sina hemmamatcher på sin hemmaplan. Laget och organisationen är värda det, det tycker jag är ett självmål från deras kommun, säger tränaren.

Kungsbacka har spelat sina hemmamatcher på Påskbergsvallen under säsongen. Just mötet med topplaget Rosengård kunde dock ha spelats i Kungsbacka, då klubben fick dispens för det. Men det ville inte Rosengård gå med på.

– Då skulle den matchen spelats klockan ett och vi hade fått lämna Malmö före frukost. Det hade blivit lite tidigt, säger Jonas Eidevall.