Flinck: MFF:s spöke – nu också i cupen

Publicerad 2021-02-21

MALMÖ. ”Kuppajävel” hit och cupförbannelse dit.

Det är framför allt de fasta situationerna som spökar för Malmö FF – i allsvenskan, träningsmatcherna och nu i cupen.

90 minuter in i tävlingssäsongen hotas svenska mästarna plötsligt av ett cupfiasko.

Malmö FF

Tävlingspremiär och efter att Malmö FF:s tränare Jon Dahl Tomasson roterat, kastat runt och matchat hela truppen systematiskt i 45, 60 och 90 minuter i vinterns fyra träningsmatcher satte dansken ihop det han för dagen nog betraktar som sin starkaste elva (med spelare som Oscar Lewicki, Arnor Traustason, Sören Rieks och Eric Larsson på skadelistan).

Det betydde att spelare som Ola Toivonen och Anders Christiansen spelade ihop för första gången i år.

Då MFF inte har några nyförvärv (ännu) har Tomasson kunnat unna sig ”lyxen” att ge alla speltid, ja utom Rasmus Bengtsson då, och hålla hela truppen glad. Tomasson menar att sätta spelprinciperna och få alla spelarna att känna att de är med och konkurrerar (om än så imaginärt) varit viktigare än relationer och samspel på plan.

Men mot Västerås SK i cuppremiären var det dags att återupprätta relationerna på plan igen.

Antonsson på topp

Intressantast i startelvan var vem som skulle få spela som ”nummer nio”, där Amin Sarr och Adi Nalic fått spela mest så här långt i vinter. Svaret blev Marcus Antonsson, som ryktas vara på väg till Halmstads BK, med Sarr tillbaka på sin kant och Nalic på bänken. Lite kittlande var det också vem som skulle ta plats bredvid Anel Ahmedhodzic i mittlåset – Lasse Nielsen eller Franz Borsson. Det blev dansken.

Och det såg riktigt bra ut första 20 minuterna mot VSK.

MFF dominerade, förlade spelet på VSK:s planhalva och redan i den femte minuten kom Antonsson fri och såg ut att behärskat rulla in bollen vid bortre stolpen men den tog lite för mycket i stolpen och studsade ut.

De följande fem minuterna kom både Toivonen och Antonsson i fina lägen centralt på inlägg från Felix Beijmo (som gjorde en pigg första halvlek offensivt när Eric Larsson var borta från spel).

I den 19:e minuten tvingades Jo Inge Berget kliva av med ryggproblem efter att landat illa i en nickduell och ersättas av Nalic.

Efter det tappade MFF sitt övertag, man blev stillastående och spelade alldeles för mycket i sidled. Det hade säkert inte med bytet Berget/Nalic att göra utan var mer en tillfällighet som råkade sammanfalla med utvecklingen av matchen.

Västerås åt sig in i matchen och i den 39:e minuten tog superettanlaget ledningen på nick från Pedro Ribeiro på en inläggsfrispark sedan MFF (Beijmo/Antonsson) missat i markeringen och gett brassen alldeles för mycket yta och tid.

Förlorat på fasta situationer

MFF inledde andra halvlek bättre och kvitteringen kom nästan direkt. Christiansen satte dit målet via klacken på Ribeiro efter att Antonsson nickat ner ett snabbt inkast från Jonas Knudsen.

Men MFF lyckades inte skaffa något ordentligt tryck i jakten på 2–1 utan efter en timme fick Albin Sporrong ett jätteläge rakt framifrån från tolv meter efter frispark, men skottet gick utanför.

Och i den 65:e skruvade Simon Johansson in en drömfrispark ribba in från 16 meter. Till skillnad från den insläppta frisparken mot Mjällby, som satt i Marko Johanssons hörn efter att han tagit ett steg åt ”fel” håll, kan man inte lasta MFF-målvakten för den här.

Men det går inte att komma från att MFF fortsätter ha problem på defensiva fasta situationer. Det är klart att alla motståndare lägger extra mycket fokus på fasta situationer (och snabba omställningar) när man ska möta just MFF eftersom man vet att man inte kommer att dominera i spelet. Men redan i fjol lyfte jag i slutet på säsongen fram MFF:s usla statistik på defensiva fasta och i de två senaste förlusterna (Mjällby för en dryg vecka sedan och Västerås i dag) har alla fyra baklängesmålen kommit på fasta.

Och förutom Sporrongs jätteläge efter frispark i andra halvlek hade VSK dessutom en skarvning vid främre stolpen på hörna redan i den 19:e minuten som Johansson räddade på mållinjen.

Debatten kommer att fortsätta

Våren låg i luften på Malmö IP men det spratt knappast om MFF som helt enkelt var för dåliga denna eftermiddag för att skapa en riktig slutforcering i kombination med ett skickligt Västerås där framför allt backlinjen och det centrala mittfältet orkade stå emot matchen ut,

Antonsson, som i princip hade alla MFF:s chanser framför mål, hade visserligen ett par lägen att kvittera men fick inte dit bollen.

Antonsson själv samt Tomasson och Christiansen lyfte efteråt alla fram hur viktigt det var att han tog sig till lägena. Men då Antonsson inte satte något av dem så kommer debatten om vem som ska ersätta Isaac Kiese Thelin förstås fortsätta.

Därmed har MFF, som alltså inte vunnit svenska cupen sedan 1989, plötsligt inte avancemanget från gruppen i egna händer längre.

– Vi är typ ute nu, sa Christiansen med en viss sarkasm.

Grupp A kommer i alla fall bjuda på en kittlande fortsättning med det andra allsvenska laget, Halmstad, också på noll poäng efter hemmaförlusten mot Gais.