Serbien chockade Brasilien i U20-VM

Publicerad 2015-06-20

Tog historisk titel – Brasilien i tårar

Serbien har världens bästa U20-landslag i fotboll.

Brasiliens ”next generation” var otröstliga efter Serbiens historiska och heroiska förlängningsseger i finalen.

Världsettan i tennis var inte sen med att gratulera sina landsmän: ”Så stolt över vårt unga fotbollslag!”, skriver Novak Djokovic på twitter.

Nemanja Maksimovic.

Serbien inledde med förlust mot Uruguay i gruppspelet – men sen gick de som tåget genom resten av U20-VM som spelades på Nya Zeeland.

Förlängningsseger mot Ungern i åttondelsfinalen.

Maratonstraffläggning och seger mot USA i kvartsfinalen.

Förlängningsseger mot Mali i semin.

Mot Brasilien i finalen? Förlängningsseger, så klart.

Maksimovic stor hjälte

I den 118:e minuten gled Nemanja Maksimovic igenom Brasiliens försvar och rullade in avgörande 2–1. Maksimovic spelade även fram till Serbiens 1–0-mål genom Stanisa Mandic i 70:e minuten.

Men mindre än tre minuter senare kvitterade Brasiliens inhoppare och Manchester United-mittfältaren Andreas Pereira med ett riktigt vackert solomål.

– Det finns så mycket bra spelare i den här generationen. De kommer att spela de största matcherna i världen om tio år, säger förbundskaptenen Veljko Paunovic enligt BBC.

Brasilien misslyckades därmed att ta sin sjätte titel och finalförlusten var deras fjärde på totalt nio finaler i U20-VM. Ett hårt slag mot nationen som fortfarande inte helt och hållet läkt såren från det förödmjukande VM-uttåget förra året.

”Var dags att växa upp”

Segern var Serbiens första titel som självständig nation. 1987 vann Jugoslavien turneringen.

– Det är dags för den här generationen att växa upp och säga farväl till ungdomsfotboll. Det här var det bästa sättet att göra det på, fortsätter Paunovic.

Mali la beslag på bronspengen efter 3–1-seger mot ett Senegal decimerat till tio man.