Publicerad 2018-06-24

VM 2018 slutade i fiasko för Polen.

Laget är utslaget – redan efter två matcher.

– Det här gör ont, säger förbundskapten Adam Nawalka.

Efter förlust, 1–2, i öppningsmatchen mot Senegal var Polen piskat att ta minst en poäng mot Colombia.

I stället förlorade man stort.

I den 40:e minuten nickade mittbacken Yerri Mina in 1-0 till Colombia efter en delikat hörnvariant där James Rodríguez stod för den sista framspelningen. Det var Minas VM-debut och han tackade alltså för förtroendet genom att slå till direkt.

Polen saknade spets i anfallsspelet och fick inte i väg sitt första skott på mål förrän i den 58:e minuten.

Falcao historisk

I stället kunde Colombia kontra in både 2-0 och 3-0.

I den 70:e minuten skrev Radamel Falcao in sig i de colombianska historieböckerna genom att sätta sitt 30:e mål i ”Los Cafeteros” och därmed bli nationens meste målskytt genom alla tider. Detta var dock hans allra första mål i VM-sammanhang (han missade VM 2014 på grund av skada).

3-0 (slutresultatet) kom i den 75: minuten då tidigare nämnde James Rodríguez spelade fram Juan Cuadrado.

På läktaren satte de colombianska landslagslegendarerna Carlos Valderrama och René Higuita och nöjt.

”Pinsamt”

Resultatet innebär alltså att Polen är utslaget ur VM redan nu.

– Det här gör ont. För allihopa, inte minst för mig själv. Jag tar ansvar för det här, säger förbundskapten Adam Nawalka och fortsätter:

– Jag tycker ändå spelarna försöker. Attityden går inte att klaga på. Vi möter ett skickligt motstånd.

Storstjärnan Robert Lewandowski:

– Vi gav allt. Då kan man inte begära mer. Det här är VM, allt kan hända i ett stort mästerskap, men tyvärr gick det inte vår väg.

I polska medier är domen mot spelarna stenhård.

”Det här var pinsamt. En skymf”, skriver tidningen Fakt.

”Förödmjukat Polen ute ur VM efter usel insats”, skriver Onet.

För Colombia väntar en rysare i sista omgången.

Senegal och Japan toppar gruppen på fyra poäng och 4-3 i målskillnad. Colombia skuggar på tre poäng och 4-2 i målskillnad.

Colombia möter Senegal i den sista matchen. Seger och man är vidare till åttondelsfinal. Man kan även ta sig vidare på oavgjort, men då krävs att Japan förlorar sin match mot redan avhängda Polen.