Landslagets manifestation efter hatet mot Durmaz

Uppdaterad 2018-07-04 | Publicerad 2018-06-24

GELENDZJIK. Jimmy Durmaz fick motta hot och hat efter matchen mot Tyskland.

Inför dagens träning stod landslaget för en gemensam manifestation mot rasismen.

– Att bli kritiserad är något vi lever med, men att bli kallad blattejävel och självmordbombare och få mordhot mot mig och mina barn är helt oacceptabelt, säger Durmaz i sitt brandtal.

Sverige föll i sista sekunden mot Tyskland i går. Efter matchen fick Jimmy Durmaz utstå rasistiska påhopp på sociala medier. Hoten har polisanmälts och inför dagens träning stod landslaget för en gemensam manifestation mot rasism.

– Vi väljer att inleda dagens träning på ett annorlunda sätt än i normala fall. Detta på grund av några fullständigt oacceptabla händelser under gårdagens match. Jimmy kommer att göra ett uttalande och alla spelare och ledare står bakom det till hundra procent, sa förbundskaptenen Janne Andersson.

”Bär vår tröja med stolthet”

Sedan tog Jimmy Durmaz till orda.

– Jag är fotbollsspelare på högsta nivå. Att bli kritiserad är något vi lever med, det ingår i vårt jobb och det tar vi alla dagar i veckan. Men att bli kallad blattejävlel och självmordbombare och få mordhot mot mig och mina barn är helt oacceptabelt Jag är svensk och med stolthet bär jag vår tröja och vår flagga. Samtidigt vill jag passa på att tacka alla fina, underbara människor där ute som sprider glädje. Det värmer i oss alla, sa stjärnan och fortsatte:

– Vi står enade, vi är Sverige.

Sedan vände sig Durmaz mot resten av laget som stod bakom honom och sa ”fuck rasism”. Samtidigt visade John Guidetti fingret mot kamerorna och Mikael Lustig torkade tårarna.

Initiativet kom från spelare och ledare själva och Durmaz brandtal var skrivet av honom själv.

– Det var Jimmys egna ord, säger Andreas Jansson, kommunikationschef på Svenska fotbollförbundet och fortsätter:

– Det var ett gemensamt beslut och initiativ av laget. Alla i laget kände väldigt starkt för att göra det här. Spelare och ledare kände att de verkligen ville markera, fortsätter han.

VM är en stor internationell scen, är det viktigt för er och fotbollen att markera att det också handlar om mänskliga värden?

– Ja, det tycker jag. Det är klart att fotboll är i fokus. Men fotbollen är inte isolerad på något sätt. Det är en scen och saker som sägs och görs under ett fotbolls-VM får en stor uppmärksamhet. Det är en möjlighet att markera, även om fotbollen ska stå i centrum, säger Andreas Jansson.

”Mer extremt i Sverige än i andra länder”

– Men nu är det också händelsestyrt. Man måste ha en medveten om att fotbollen har ett sammanhang och att man kan inom fotbollen behöva uttrycka saker som handlar om vad som pågår i samhället. Detta var ett sådant tillfälle.

Marcus Berg blev, precis som många andra, tagen av Jimmy Durmaz anförande.

– Jag är otroligt berörd. Vi hoppas att vi kan påverka och det kändes helt rätt att göra så här.

– Vi kan ta kritik till en viss gräns. När det blir personangrepp är det inte okej.

Anfallaren konstaterar att de rasistiska påhoppen tyvärr inte är speciellt förvånande.

– Man är inte överraskad. I Sverige är det rätt extremt om man jämför med andra länder jag har bott i, säger Marcus Berg.

Tar det fokus från det sportsliga?

– Nej, det här bygger oss starkare.

– Jag känner mig otroligt berörd av det som hände Jimmy. Vi satt och pratade väldigt länge på morgonen, Jimmy, jag, Isaac (Kiese Thelin) och Martin (Olsson). Man kan stå och dra klyschor men Jimmy sa det väldigt bra.

Lagkaptenen Andreas Granqvist:

– All form av rasism är helt oacceptabelt. I går var det Jimmy som fick stå ut med det. Det här var ett statement från oss i dag och jag hoppas att vi nu kan sluta snacka om de här sakerna.

Var det ett initiativ från hela laget?

– Det var ett initiativ från alla i spelargruppen, säger Granqvist.


LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller