Portugal klart som 17:e landslag till EM

Cristiano Ronaldo sköt Portugal till EM med sitt 99:e (!) landslagsmål i karriären.

Men efter segern mot Luxemburg kom även en sågning.

– Planen var som en potatisåker, säger superstjärnan.

Som något av en portugisisk fotbollstradition hade A Seleção som vanligt satt sig i en knivig kvalsituation.

Seger borta mot Luxemburg under söndagseftermiddagen var sannolikt ett måste för att regerande mästarna skulle direktkvalificera sig till nästa sommars EM-slutspel.

Seger för Serbien hemma mot redan EM-klara gruppvinnaren Ukraina i samma grupp i kombination med portugisiskt poängtapp skulle peta ner Cristiano Ronaldo med landslagskamrater till tredjeplatsen.

Blekt Portugal

Portugal hade svårt att skapa chanser på en mycket dålig plan på Josy Barthelstadion i Luxemburg och Serbien gjorde tidigt 1–0 via straff hemma mot Ukraina.

I det läget var regerande Europamästarna illa ute.

Dessutom var det Luxemburg som skapade flera heta chanser hos Rui Patricio i målet hos Portugal.

Men det blev bättre för Portugal. Först kvitterade Ukraina borta mot Serbien och och sju minuter senare, matchminut 39, kom 1–0 för Portugal mot Luxemburg.

Bernardo Silva hittade Bruno Fernandes med en fin djupledsboll och avslutet från Sportingmittfältaren höll lika hög klass som genomlöpningen. IFK Norrköpingspelaren och Luxemburgmittbacken Lars Krogh Gerson kunde bara se på när en fri Fernandes tryckte in 1–0 för gästerna där Cristiano Ronaldo stod för mycket bleka inledande 45 minuter.

Ett 2–1 mål av Serbien och Aleksandar Mitrovic mot Ukraina efter 56 minuter i Belgrad ökade trycket på Portugal att säkra en seger mot Luxemburg.

Farlig CR7-frispark

Portugiserna dominerade alltmer spelmässigt borta mot ett allt tröttare Luxemburg under den andra halvleken men länge utan att få till avgörande 2–0-målet. Hemmalaget hade också ett par halvfarliga lägen men till slut fick gästerna utdelning från spelövertaget.

Efter en tilltrasslad situation forcerade Cristiano Ronaldo in 2–0 på mållinjen i 86:e minuten. Det var Ronaldos 99:e mål för Portugal.

2–0-segern för Portugal innebar att regerande Europamästarna säkrade andraplatsen bakom gruppvinnaren Ukraina och en direktplats som 17:e lag till EM-slutspelet nästa sommar.