Kolarovs makalösa drömmål frälste Serbien i VM-premiären

Uppdaterad 2018-06-27 | Publicerad 2018-06-17

Serbien törstar efter en lyckad mästerskapssommar i VM-sammanhang.

Och landet fick en kanonstart i Samara – tack vare Aleksandar Kolarovs praktträff på frispark. Segermålet satt klockrent i krysset – otagbart för Keylor Navas i Costa Ricas mål.

– Det är ögongodis, sa Alexander Axén i TV4-studion efter matchen.

SE MÅL OCH HÖJDPUNKTER FRÅN ALLA VM-MATCHER I SPORTBLADET NEWS!

Serbien och Costa Rica öppnade grupp E tidigt på söndagsförmiddagen.

Serberna, som aldrig tagit sig förbi gruppspelet i VM under 2000-talet och inte ens kvalificerade sig för det senaste mästerskapet i Brasilien, tog hand om taktpinnen utan att skapa några särskilt farliga målchanser.

De få lägen som oroade styrde Costa Ricas stjärnmålvakt Keylor Navas upp och den farligaste chansen gick faktiskt till centralamerikanerna – men mittbacken Giancarlo González lyckades inte sätta bollen i nät med pannan från fritt läge.

– En mycket bättre match än jag trodde, sa Alexander Axén i TV4-studion i pausvilan och berömde Navas:

– Han är så bra som han måste vara. Han tar det han ska ta och gör det bra.

Navas räddade superläge

Den andra halvleken rivstartade med en superchans för Serbien. Supertalangen Milinkovic-Savic lyfte vackert fram bollen till lagets speciella målskytt, Aleksandar Mitrovic, men Real Madrids stjärnmålvakt Keylor Navas stod för en briljant räddning på ett ganska svagt avslut.

Costa Rica, som gjorde stor succé för fyra år sedan och tog sig till landets första kvartsfinal någonsin i VM-sammanhang, fick koncentrera sig på att försvara – och gjorde det bra.

Frisparkskanon gav Serbien ledningen

Därför krävdes det något exceptionellt för att spräcka målnollan – en uppgift som Romas stjärnback Aleksandar Kolarov tog på sig.

I den 57:e minuten skruvade 32-åringen mästerligt in en frispark i krysset från cirka trettio meter – 1–0 till Serbien och Navas var chanslös.

Efter målet tog Costa Ricas kvitteringsjakt vid, och publiken i Samara fick se än förändrad matchbild. Arsenal-bekantingen Joel Campbell byttes in och centralamerikanerna försökte, främst genom inlägg, få till en kvittering – men utan att lyckas.

I stället fick Aleksandar Mitrovic ytterligare en superchans till att spräcka sin egen målnolla i mästerskapet – men han fumlade med bollen och chansen rann ut i sanden.

Storbråk innan slutsignalen

Strax innan slutsignalen utbröt bråk mellan Serbiens stjärna Nemanja Matic och representanter på Costa Ricas bänk. Manchester United-stjärnan tappade ut bollen till inkast men försökte ändå sno åt sig bollen för att kasta in den igen. Tumult utbröt och viktiga sekunder i Costa Ricas kvitteringsjakt försvann.

– Jag är helt säker på att det är en medveten aktion från Matic. Han ville få igång lite kaos här, spekulerade Axén i studion efter matchen.

Serbien vann med 1–0, och fick en drömstart på VM. På fredag är det dags för omgång två i grupp E, med matcherna Serbien-Schweiz och Costa Rica-Brasilien.

Senare i kväll möter brassarna Schweiz i Rostov.