Tidningens svar efter Ronaldos anklagelser

avErik Karlsson

FOTBOLL

I går bekräftade Cristiano Ronaldos advokat att ett tystnadsavtal finns, men gick också till skarp attack mot Der Spiegels dokument som han menade var fabricerade.

Nu svarar tidningen:

– När vi rapporterade om misstänkta skattebrotten förnekade Ronaldo också – men nu har han erkänt och betalat pengar till den spanska staten, skriver Christoph Winterbach som varit med och gjort undersökningen på Twitter.

Det är snart två veckor sedan Der Spiegel gjorde en intervju med kvinnan som Cristiano Ronaldo misstänks ha våldtagit i Las Vegas 2009. Kathryn Mayorga berättade om kvällen och tystnadsavtalet hon slutit men nu ville upphäva med hänsyn till sin psykiska hälsa vid tillfället.

Samtidigt presenterade också den tyska tidningen dokument med kommunikation mellan Ronaldo och hans juridiska ombud där Juventusstjärnan uppgav att Mayroga sagt ”nej” och ”stopp”.

Från början avfärdade Ronaldo uppgifterna som lögner och att Mayorga bara försökt göra sig känd på hans namn.

Men efter att polisutredningen öppnats igen uttalade sig i går portugisens nya advokat Peter S Christiansen för första gången.

Christiansen erkände då att det tystnadsavtalet som det skrivits om faktiskt existerar. Men han förnekar fortfarande att Ronaldo ska ha begått något brott.

En del i försvaret var att gå till attack på de dokument som Der Spiegel, via Football Leaks, använt sig av. ”År 2015 attackerades dussintals enheter (inklusive advokatbyråers) i olika delar av Europa. Cyberhackers stal elektroniska data. Hackarna försökte sedan sälja detta vidare, och ett medieföretag (Football Leaks/Der Spiegel, reds.anm) bestämde sig oansvarigt nog för att publicera några av dessa stulna dokument, vars mest betydande innehåll antingen ändrats eller fabricerats helt. Dokumenten som påstås innehålla uttalanden från Mr. Ronaldo själv och som har publicerats i media är rena påhitt”, skriver man i uttalandet.

”Deras valda väg”

Nu replikerar tidningens reporter Christoph Winterbach på utspelet på Twitter:

– Vi har sett det här förut. Det här uttalandet är den normala taktiken som Mr Ronaldo och hans jurister använt sig av när de tidigare försökt störa vårt undersökande arbete, skriver han och fortsätter:

– Vårt arbete är noggrant researchat. Vi har hundratals dokument från flera olika källor och vi står bakom de uppgifterna. Att tvivla på våra dokument verkar var det valda vägen.

Han menar att det hände även i fallet med Cristiano Ronaldos skattebrott.

– När vi rapporterade om Mr Ronaldos skattebrott hävdade hans advokater först att dokumenten ”inte var trovärdiga”. Ronaldo förnekade att han hade begått något brott men nu har han erkänt sin skuld och betalat pengar till den spanska staten, skriver Winterbach.

Foto: MARCO BERTORELLO / AFP
Cristiano Ronaldo anklagas för våldtäkt – detta har hänt 01:06
ARTIKELN HANDLAR OM