”Risken att ingen vill arrangera matcher”

Tre storklubbar slår larm efter polisens ändring: Orimliga krav från rättsenheten

avPatrik Brenning

1 av 3 | Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Om ett arrangörsbrott begås under en allsvensk fotbollsmatch är en person, och inte klubben, juridiskt ansvarig.

När polisen nu skärper kraven ytterligare slår ansvariga hos Malmö FF, Hammarby och Djurgården larm om de potentiella konsekvenserna.

– Vi får se när nästa anmälan kommer. Miljön är jätteskev, säger Hammarbys Göran Rickmer.

Polisen skärper reglerna för Gif Sundsvalls arrangemang när nu även overhead-flaggor förbjuds på arenan. Ett steg i polisens så kallade ”tillståndstrappa” där myndigheten kan skärpa kraven på arrangören om till exempel publiken på en fotbollsmatch bryter mot reglerna.

Två som reagerat på beskedet i Sundsvall är Malmö FF:s och Djurgårdens evenemangsansvariga Patrik Jandelin och Mats Jonsson. De fruktar att ingen kommer våga arrangera fotbollsmatcher i framtiden om polisens krav fortsätter att skärpas.

32 personer riskerar att anmälas

Anledningen är att det inte är klubben, utan den enskilde ansvarige personen, som bär det juridiska ansvaret för arrangemanget.

”Vi riskerar att hamna i ett läge där ingen vare sig kan eller vill arrangera matcher där anordnaren fått för långtgående villkor”, skriver Mats Jonsson på Twitter.

”Det finns idag 32 personer som står som ansvariga på polisens tillstånd gällande Allsvenskan och Superettan och som redan idag riskerar att bli anmälda för brott mot ordningslagen på grund av orimliga krav från Rättsenheten. Jag och Mats är två av dem. Det kommer att ske 2019”, fyller Patrik Jandelin i.

För Sportbladet utvecklar Jandelin:

– Jag hoppas att vi kan få till en diskussion för om det ställs orimliga krav kommer ju ingen vilja stå på ett sådant papper längre. Det är inte heller syftet med ordningslagen eller systemet utan samhället vill ju att det ska arrangeras fotbollsmatcher, musikfestivaler och andra arrangemang. Men för att vi ska kunna göra det måste det ställas rimliga krav på arrangören.

Patrik Jandelin säger också att det redan i dag finns flera lagbrott de enskilda personerna skulle kunna anmälas för.

– Om du ställer ett krav där du säger att du inte får ta in en banderoll eller en pyroteknisk pjäs och det sker så har det ju skett ett brott mot ordningslagen. Sen om polisen väljer att anmäla det eller inte är nästa fråga men det har ju skett ett brott när du har den typen av krav. Så rent teoretiskt kan det ske redan i dag.

”Klart man funderar på det nu”

I mars 2017 anmäldes och utreddes Hammarbys evenemangsansvarige Göran Rickmer för brott mot ordningslagen, ett brott med fängelse på straffskalan, efter att staket till entréköerna inte varit förankrade.

Åklagare lade till sist ner utredningen men även Göran Rickmer är kritisk till lagskriften.

– I övriga samhället finns något som heter uppsåt men när det kommer till ordningslagen gäller strikt ansvar. Det är en utmaning eftersom det finns en del formuleringar i tillståndskrivningen som är orimliga krav. Till exempel ska vi säkerställa att det inte kommer in otillåtna föremål på arenan vilket är ett orimligt krav. Det kommer in narkotika på våra fängelser med allra högst säkerhetsklassning och då borde även de, med samma retorik, hållas ansvariga, säger Rickmer.

Patrik Jandelin säger att regeluppstramningen fått honom att fundera över framtiden.

– Fram tills nu har det inte känts speciellt konstigt med lagen men det är klart att man funderar på det. Det drabbar ju en personligen och det är när vi uppfattar kraven som nästintill omöjliga att leva upp till som det här blir aktualiserat, säger Jandelin.

Göran Rickmer är också orolig för potentiella följder för svensk fotboll.

– Jag vet inte när nästa anmälan kommer och det är ingen bra miljö. Det är jätteskevt. När en arrangör blivit anmäld x antal gånger kommer de också börja ifrågasätta om arrangören har rätt att ha offentliga tillställningar, alltså fotboll inför publik. Då hamnar vi i en ganska allvarlig situation. Och när du anmält x antal personer, vad händer då när ingen vill stå på tillståndet längre?

Kenneth Carnabeck, tillförordnad gruppchef för tillståndsgruppen vid region nord som står bakom regeluppstramningen i Sundsvall, vill inte kommentera övriga arrangörers kritik.

ARTIKELN HANDLAR OM