Ekdal om kraven mot fansen: ”Måste köpa grundläggande värderingar”

Publicerad 2019-11-11

GENUA. Albin Ekdal, 30, ifrågasatte varför det fanns så få öppet homosexuella inom herrfotbollen. Responsen: hyllningar och hat.

Nu vill han och lagkamraterna i Blågult att supportrar som köper den nya landslagströjan ställer sig bakom fler grundläggande värderingar.

– Det här är självklara saker, säger Ekdal.

I samband med Pride i somras intervjuade Sportbladet Albin Ekdal. Sampdoriastjärnan resonerade då kring det orimliga i att herrfotbollen har så extremt få öppet homosexuella spelare.

– Antingen finns det många, många fler som inte vill komma ut, eller så har de slutat innan. Båda alternativen är lika illa. Jag hoppas att det kan bli en dominoeffekt, att en vågar, någon kommer efter och att det om några år är fullt normalt, sa Ekdal i både artikelformat och i ett TV-inslag.

Hans italienska arbetsgivare Sampdoria ställde sig bakom budskapet och länkade till TV-inslaget där Ekdal pratade om homofobin inom fotbollen. 

Vad betydde Sampdorias stöd för dig?

– Jag hade gjort det oavsett. De visste inte om innan att det jag skulle göra det här. Men det var väldigt fint att jag fick det stödet från klubben. 

Albin Ekdal i Genuaförorten Nervi

Budskapet spreds globalt

– Det gav mig ännu lite mer näthat eftersom spelplanen vidgades från Sverige till att bli mer internationell. Det blev att även folk i Italien och hela världen skrev och hade åsikter, säger Albin Ekdal när Sportbladet träffar honom i Genuaförorten Nervi.

– Jag fick till mycket stor del mest positiv feedback. Jag fick en del skit på Twitter från människor som jag inte vet vilka de är. Det rör mig inte så mycket.

Nu vill Ekdal och hans landslagskollegor åter ta ställning vid sidan om fotbollen.

När den nya landslagströjan introduceras av Blågults sponsor så medföljer ett antal värderingar som spelare, förbund och sponsor vill att tröjköpande supportrar ställer upp på.

– Ska du köpa den svenska landslagströjan så måste du också köpa grundläggande saker kring jämställdhet, att alla behandlas lika oavsett sexuell läggning, att man är emot näthat och hånfulla kommentarer, säger landslagets vicekapten.

– Klimatet har blivit värre med sociala medier. Det är bara ett knapptryck bort från att skriva skit som alla kan ta del av hela tiden. Många tänker inte vad det betyder för mottagaren eller de som man riktar sig mot. 

Blir er markering mindre trovärdig för att initiativet kommer från er tröjsponsor?

– Nej, det tycker jag inte. Det är vår, landslagets tröja, och det här tycker vi spelare. Sponsorerna är en del av verksamheten, det går hand i hand. I slutändan är det hela Sveriges tröja. Det är vi på planen som har fått äran att bära den. 

Nya landslagströjan

Enklare i Sverige än i Italien

– Det är bra att påminnas om de här värderingarna när man köper landslagströjan. Det här är vad vi spelare, landslaget och Adidas står för. Vi vill att du som supporter ställer dig bakom det också. Det gynnar inte bara fotbolls-Sverige utan skulle göra gott för hela samhället, säger Ekdal bestämt vid vårt kafébord ett stenkast från Medelhavet.

Hade ett italienskt klubblag kunnat ställa samma krav på sina tröjköpare?

– Jag tror det är enklare att få människor i Sverige att sluta upp bakom de här värderingarna även om det i slutändan inte går att kontrollera att alla följer dem. Det handlar om att få folk att förstå, att det gynnar alla och man blir en bättre människa. Det är enklare i Sverige eftersom det här debatteras mer hemma än i Italien.

Ekdal tystnar ett ögonblick innan han med ett självklart uttryck lägger till:

– Som supporter ska man fortfarande kunna kritisera oss. Det är en del av fotbollen. Det handlar om att undvika att återkommande klanka ner på folk eller kalla någon för fula saker – det som blivit ett stort problem i dag. Jag tror framför allt många ungdomar mår dåligt över tonen som det blivit på sociala medier. Det är för aggressivt och hätskt.

– Jag tycker inte det jag sa i somras om homosexuella inom herrfotbollen var kontroversiellt. Jag räknade iskallt med att det skulle blir reaktioner. Hatet kom via sociala medier, det som det finns alldeles för mycket av och som vi alla har tagit del av oavsett om det är jag som talar om homosexualitet, Jimmy Durmaz som råkar ge bort en frispark eller någon som är uttagen i landslaget och som vissa människor inte vill ha där. Folk spyr galla alldeles för mycket. 

I Italien är rasismen på läktarna ett problem som uppmärksammas återkommande. Verona stängde nyligen av en supporterledare från deras hemmamatcher i tio år efter rasistiska uttalanden om Mario Balotelli.

– Vi har haft och har problem med rasismen kring Serie A i år. Det har varit en del incidenter. Det märks att klubbarna tar i med hårdhandskarna och det tycker jag är bra.

– Det kommer aldrig gå att få bort alla rasister, men det går att markera hårt och minimera deras budskap som absolut inte hör hemma kring en fotbollsplan. Det är svårt att förstå vad som pågår i deras huvuden när de gör de här lätena, säger Albin Ekdal.

Herrlandslaget redo visa vägen?

I Sverige har diskussionerna kring herr- och damlandslagens olika ekonomiska villkor uppmärksammats mycket.

Skulle inte er markering kring den nya landslagströjan bli ännu mer trovärdig om herrlandslaget drev på för en helt jämlik fördelning mellan dam- och herrlandslaget?

– Det är en het debatt. Vi förhandlade fram ett nytt herravtal med Svenska Fotbollförbundet och fick förklarat för oss att vi med det avtalet satte av mer resurser till damerna, att villkoren blev mer jämställda.

– Vad jag har hört så säger förbundet att avtalen är rättvisa vilket förstås är bra. Diskrimineringsombudsmannen ska ju granska avtalen, så vi kommer så småningom få veta hur det ligger till, säger Albin Ekdal. 

– Det är ingen herrspelare som kommer till landslaget för pengarna. Så mycket pengar handlar det inte om.