En oprövad 19-åring femte dyrast någonsin

Brenning: Är ett system som bara gynnar en spelare

När ni var fullt fokuserade på Sveriges VM-semifinal hände något mycket anmärkningsvärt i fotbollsvärlden.

19-årige João Félix blev fotbollshistoriens femte dyraste spelare.

Eller kanske den tredje.

Vem då, undrar nog många.

Det fanns en tid när prissummorna på världens fotbollsspelare också innebar en slags rankinglista över deras färdigheter. När Zinedine Zidane var bäst kostade han mest och Real Madrid gjorde under en period också en poäng av att slå transferrekordet för att poängtera att de hade den främste spelaren.

När Gareth Bale värvades till klubben 2013 var prestigen över listan så stor att spanjorerna tvingades hävda att prissumman var lägre än Cristiano Ronaldos världsrekordövergång från 2009 för att inte skymfa portugisen.

Ronaldo inte ens dyrast portugis längre

Nu är Ronaldo inte ens historiens dyraste portugis längre. Han passeras av en 19-årig João Félix som visserligen gjort ett hattrick i Europa League men var utanför truppen i fyra av sex Champions League-matcher förra säsongen och bara fick göra en insats i det avslutande och då betydelselösa gruppmötet med AEK Athen. En portugisen som gjort en seniorsäsong och en a-landskamp.

Nu är han, efter övergången från Benfica till Atlético Madrid för 1,3 miljarder kronor, fotbollshistoriens femte dyraste spelare. Vissa vill hävda att han till och med är tredje dyrast.

En titt på det som en gång var en rankinglista över världens bästa spelare visar i dag också något helt annat. Ettan på transferlistan Neymar kan tillhöra världstoppen när han är som bäst och tvåan Kylian Mbappé tippar alla ska nå dit. Men Phillipe Coutinho, Ousmane Dembélé och João Félix som följer är i dag inte ens nära.

Såväl Coutinho som Dembélé är gigantiska floppvärvningar för Barcelona och väntas nu reas bort för att finansiera andra nyförvärv. Félix kan eventuellt bli en storspelare men ingen kan i dagsläget med säkerhet bedöma om så verkligen är fallet. Han har helt enkelt inte ens hunnit få chansen att bevisa det på den allra högsta nivån ännu.

Vad listan istället visar i dag är fotbollens skifte mot en slags motsvarighet till ishockeyns NHL. Uefas funderingar på lönetak har stoppats av EU:s regler men det finansiella regelverket FFP har ändå gett oss en variant.

Fotbollens verklighet där banker och ägare alltid är villiga att blåsa upp det ekonomiska luftslottet har enkelt uttryckt förvandlat transfersummorna till låtsaspengar. Följden är att fotbollsklubbarna börjat byta en slags ekonomiska utsläppsrätter för att klara FFP med varandra istället för värdefulla kronor och ören med följden att spelarnas värde nu mer speglas av vilket sammanhang de råkat hamna i än hur bra de egentligen är som fotbollsspelare.

Ousmane Dembélé kostade vad han kostade eftersom Barcelona hade fått ett enormt löne- och transferutrymme ledigt efter försäljningen av Neymar. De hade fått ekonomiska utsläppsrätter över och omsatte dem i andra spelare. Pengar till spelarutveckling och infrastruktur, som ligger utanför FFP, har de ändå.

João Félix går nu för 1,3 miljarder av den enkla anledningen att Atlético Madrid samtidigt säljer Antoine Griezmann för 1,2 miljarder. Joao Felix är inte värd mer pengar än Eden Hazard men Atlético hade mer utsläppsrätter än Real hade när de tog belgaren. Men vad innebär då det här?

Det första det betyder är att vi kan skrota synen på transferlistan som en slags världsranking men vad det också kommer medföra är ett nytt transferklimat där finurliga affärer och till och med raka spelarbyten kommer bli vardag.

När Inter och Barcelona bytte Zlatan Ibrahimovic mot Samuel Eto’o 2009 var det något väldigt sällsynt. Den här sommaren har vi redan sett italienska Roma både skifta Kostas Manolas mot Amadou Diawara med Napoli och Luca Pellegrini mot Leonardo Spinazzola med Juventus. Det ser just nu bara ut att vara början på bytesfrenesin.

I skrivande stund påstås Real Madrid försöka få med Gareth Bale som delbetalning av Paul Pogba samtidigt som Juventus erbjuder Blaise Matuidi i sina förhandlingar med Manchester United om samma spelare. I Spanien paketerar Barcelona ner världshistoriens fjärde dyraste spelare Philippe Coutinho för att använda honom som delbetalning för historiens dyraste Neymar.

Är inte raka byten möjliga kommer en tredje klubb involveras för att flytta utsläppsrätterna en vända till.

De är de största vinnarna

De största vinnarna på det här är agenterna som plötsligt sitter på nycklarna och skickar spelare fram och tillbaka mot dubbla och ibland trippla provisioner. Paul Pogbas öde kan mycket väl sluta med att Mino Raiola övertygat fransmannen att nobba Real för att skriva på för Juventus istället så att Raiola kan skicka Matuidi motsatt väg och samtidigt hävda att han jobbat för såväl Juventus som United i affären.

João Félix företräds i sin tur av Pedro Codeiro men rekordaffären syddes ihop av Jorge Mendes med erkänt starka band till såväl Atlético Madrid som Benfica. Det är också här utsläppsrätternas låtsaspengar lämnar fotbollen och förvandlas till riktiga pengar igen.

Atlético Madrid hade 1,3 miljarder i utsläppsrätter över och behövde en anfallare. Benfica kommer tvingas använda en rejäl klump av den summan de fick för Félix till att betala ett överpris för hans ersättare (likt Barça gjorde med Dembélé) och så fortsätter det sedan neråt i näringskedjan. På så sätt balanseras utsläppsrätternas låtsaspengar utan att någon klubb egentligen blir speciellt mycket gladare men Jorge Mendes kan däremot lycklig vandra ut från det spanska kontoret med vad som påstås vara nästan 380 miljoner kronor i provision. Pengar som aldrig kommer komma fotbollen till nytta igen.

FFP har skapat en fotbollsvärld där storklubbarna byter ägarandelar med varandra av den totala fotbollskakan utan att de stegrande summorna egentligen är någon av dem till gagn. Detta samtidigt som agenterna suger ut pengar och lever lyxliv på att pressa upp priser med hjälp av samma system.

Därför kostar João Félix 1,3 miljarder. Inte för att han på något sätt är världens femte, eller tredje, bästa fotbollsspelare. I alla fall inte ännu.

Jag vill också passa på att säga grattis till det nederländska landslaget som efter onsdagens semifinalseger mot Sverige nu får chansen att spela om VM-guldet och den feta prischecken på 37 miljoner kronor. Om de har tur kanske landsmannen Mino Raiola kan sticka åt dem en bonuscheck som belöning.

Agenten som fick 470 miljoner när han flyttade på Paul Pogba förra gången.

Följ det senaste från transfercirkusen i Sillybloggen!

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.