Därför är diktaturer usla i fotboll

Årets VM är ännu ett bevis

Uppdaterad 2018-06-15 | Publicerad 2018-06-14

Freedom House har satt ihop ett diagram där man visar på korrelationen mellan graden av demokrati och frihet i en VM-nation och hur bra landet är i fotboll.

GELENDZJIK. Diktaturer och auktoritära stater är dåliga på fotboll.

Det är VM 2018 ännu ett bevis för.

Men varför?

Kritiken mot att en auktoritär stat som Ryssland får arrangera ett fotbolls-VM år 2018 har varit stor.

Men deras landslag lär i alla fall inte ta hem guldet.

Landslaget är rankat sämst av alla VM-nationer och frågan är om Ryssland ens hade kvalat in till turneringen om man inte hade fått en friplats som värdnation.

Näst sämst på världsrankningen av alla de 32 VM-nationerna är Saudiarabien.

De båda nationerna möts i torsdagens VM-premiär och är två av de fyra länder i VM som av tankesmedjan Freedom House kategoriseras som ”icke fria”. De andra två är Iran och Egypten.

Det handlar inte om några nationer som förväntas gå särskilt långt i VM, knappt ens vidare från gruppspelet.

40 år sedan en diktatur vann VM

Freedom House har satt ihop ett diagram där man visar på korrelationen mellan graden av demokrati och frihet i en VM-nation och hur bra landet är i fotboll utifrån den näst senaste världsrankningen av herrlandslag (där Ryssland fortfarande är näst sämst av VM-deltagarna).

Enligt denna sammanställning rankas 75 procent av VM-nationerna som fria i politisk mening medan 12,5 procent är delvis fria och lika många icke-fria.

Det kan jämföras med alla världens nationer i deras rapport Freedom in the World 2018 där bara 45 procent av länderna är fria, 30 procent delvis fria och 25 procent icke-fria.

Utifrån detta resonerar den brittiska tidskriften The Economist om varför diktaturer och auktoritära regimer är så svaga i fotboll. Bland annat påvisar man att det gått 40 år sedan en diktatur vann ett VM (Argentina 1978) och att ett land som Kina, som satsar enorma resurser på att bli ett stort fotbollsland, än en gång misslyckats att kvala in till VM.

På damsidan har bara demokratier tagit VM-guld även om det ska noteras att Kina varit i final en gång.

Auktoritära regimer bättre i OS

Medan auktoritära stater – såsom Östtyskland, Sovjetunionen, Ryssland och Kina, som hänsynslöst kunnat drilla sina barn och ungdomar i individuella idrotter – ofta legat högt i medaljligan i sommar-OS har de inte varit alls lika bra i fotboll.

The Economist menar att demokratier är mycket bättre på att fostra fotbollsspelare då fotbollen bygger mer på kreativitet och liknande egenskaper än många andra idrotter. Demokratier har också en större öppenhet för influenser utifrån och har närmare till att anställa utländska tränare. Man har också lättare att integrera talangerna med invandrarbakgrund eller använda sig av löftena i sina diasporer utomlands. I till exempel flera afrikanska lag är många spelare födda och uppvuxna i Europa.

Finns invändningar

Sportbladet har talat med Pavol Jakubec, historiker vid Göteborgs universitet, som köper en del av resonemanget i The Economist och hos Freedom House. Han lägger till att den, som han kallar det, individuella mobiliteten, speciellt i ungdoms- och junioråldern, är större i demokratier än diktaturer och att det gör det lättare för de bästa spelarna att flytta till bra lag med bra träning. Han menar också att diktaturer av tradition inte främjar starka individer eller individualismen som sådan och att topplagen i dagens fotboll bygger sina framgångar på samarbete mellan fler starka individer än tidigare.

Men Jakubec, som poängterar att han inte forskat inom området och inte är statsvetare utan historiker, har också invändningar.

– Freedom House beskriver dagens situation. Sett i ett historiskt perspektiv har flera diktaturer vunnit VM, spelat final eller i varje fall nått semifinal, säger han.

– Traditionellt starka fotbollsnationer som Brasilien, Argentina och Spanien har presterat bra också när de varit diktaturer. Till exempel är ett av tidernas absolut bästa lag 1950-talets Real Madrid i Francos Spanien, säger han.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.