Norrköping/Stockholm. De regerande mästarna är i brygga. I 47-gradig hetta i konstgräset knäcktes Malmö FF och förlorade toppmötet mot IFK Norrköping.

Dessutom bars mittbacksgeneralen Erik Johansson ut på bår i slutminuten.

– Det är klart tungt, säger Markus Rosenberg.

Ett hett möte – med stekande sol och hela 47 grader uppmätta i konstgräset.

Men alltjämt två lag som såg ut att ha längtat efter omstarten och som bjöd på en sprakande inledning på matchen.

Simon Kroon gjorde 1–0 till Malmö FF redan efter åtta minuter genom att skjuta in en retur på ett Jo Inge Berget-skott.

IFK Norrköping kvitterade snabbt. 1–1 genom 18-årige Linus Wahlqvist som gjorde sitt första allsvenska mål – en behärskad bredsida på en hörna.

På tilläggstid i den första halvleken drog Pa Konate ned Nicklas Bärkroth i straffområdet. Domaren Markus Strömbergsson pekade på straffpunkten och Emir Kujovic satte distinkt 2–1 till hemmalaget. Hans tionde mål i allsvenskan så här långt.

Erik Johansson skadad

Värmen skulle dock ta ut sin rätt. Spelarna som sprang på solsidan såg riktigt trötta ut, något som bekräftades av målskytten Simon Kroon i paus.

– Det är jobbigt. Det är varmt.

Även i studion var det varmt. C Mores Lasse Granqvist fick knäppa upp flugan.

– Det är till och med lite för varmt för oss, säger han.

Men Norrköpings Alexander Fransson hade krafter kvar. I den 88:e minuten klev han fram och tog med sig bollen in i straffområdet och fixade 3–1 på egen hand.

I samband med målet föll Erik Johansson ihop i smärtor. Han lindades över fotleden och blev utburen på bår.

Släppt in 19 mål på 14 matcher

Förra året ledde Malmö FF allsvenskan med sex poäng inför sommaruppehållet. Vid omstarten var MFF sju bakom IFK Göteborg.

Vinner Blåvitt i morgon är det tio poäng upp.

– Det mest anmärkningsvärda är att MFF släppt in 19 mål på 14 matcher, det tyder på att det här inte är någon tillfällighet. De har helt enkelt inte lyckats bygga ett lika bra lag som den senaste säsongen, säger Robert Laul.

IFK Norrköping, däremot, är i och med segern ny tabelltvåa.

– Lika lite som det är en tillfällighet att MFF sladdar, lika lite är det en tillfällighet att Norrköping etsar sig fast i toppen. Det är ett välkomponerat lag, med en tränare som har en väldigt tydlig idé om hur man ska spela, säger Laul.

"Allt studsar emot oss"

Markus Rosenberg var ordentligt besviken efter matchen:

– Det klart det är tungt. Det var inte den omstarten vi ville ha efter en mindre lyckad vår. Jag tycker vi spelar ganska bra. Det är typiskt för det här året, allt studsar emot oss.
– Vi gör det vi säger att vi ska göra, och spelar oss fram till bra lägen. Det är mest besvikelse så här efter matchen. När det står 1-1 har jag ett friläge och sedan gör de 2-1 direkt efter. Men nu gäller det att stå upp när det blåser. Det är lång väg kvar.