"Säger bara Abrakadabra – sedan trollar de"

avMarie Carlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Getty
Barcelona tränade i London igår – med mycket skratt.

En magisk trio i storform.

I kväll ska Messi, Suarez och Neymar sätta stopp för Arsenals Champions League-drömmar.

Barcelonatränaren behöver inte göra mycket för att motivera dem:

– Vad jag säger till Messi, Suarez och Neymar? Abrakadrabra! Och sen trollar de, säger Luis Enrique.

Barcelona är själva mallen för spelsystemet 4–3–3.

Med Lionel Messi, Luis Suarez och Neymar på topp har man skapat en anfallstrio som ställer alla konkurrenters backlinjer försvarslösa.

En snabb sökning på Google över bästa anfallstrios någonsin ger bilden att fotbollsvärlden är enig: "MSN" är bäst. Även om sportsajternas listor inte alltid stämmer överens om placeringarna från två och nedåt, placeras Barças stjärntrio nästan uteslutande överst. De toppar före exempelvis Real Madrids Alfredo Di Stefano, Francisco Gento och Ferenc Puskas från 50-talet och Brasiliens landslagshjältar Rivaldo, Ronaldo och Ronaldinho från 2002. Även BBC, Bale, Benzema och Ronaldo, vars säsong 2013-2014 är svårslagen, finns med på vissa håll.

87 procent av målen i ligan

Förra året blev trion historisk som den bästa i spansk fotbollshistoria, de stod för 122 mål när Barça tog den ärofyllda trippeln.

Och i år lutar det åt ännu vassare siffror – detta trots att Messi, som gjorde flest mål under fjolårets säsong, missade flera matcher i höstas på grund av en knäskada. Hittills har "MSN" stått för 81 mål under säsongens matcher i La Liga, Copa del Rey och Champions League.

81 mål, på 39 matcher.

Av Barcelonas 67 mål i La Liga har de stått för 58 – 87 procent. Suarez och Neymar toppar dessutom assistligan med tio respektive nio framspelningar.

"De driver laget framåt"

Luis Suarez är kanske den som utmärkt sig mest av de tre i år. Uruguayanen har gjort både flest mål och flest assist i La Liga och utstrålar harmoni bredvid sina sydamerikanska anfallskollegor.

– Jag har en otrolig relation med Leo och Ney. De driver laget framåt, tillsammans med Andres Iniesta. Du vet att om du har en bra relation med dem utanför planen så är det likadant på planen. De såg det som att jag kom för att hjälpa dem, inte för att konkurrera med dem, säger Suarez till Daily Mail.

– Vi gläds med varandra, och allt är naturligt. Jag är inte avundsjuk på Leo eller Ney, varför skulle jag vara det? Om det är avundsjuka i ett omklädningsrum kan du vara säker på att det påverkar resultaten, fortsätter han.

"Stärker sin motivation att vinna varje dag"

Som bevis till hans ord finns matchen mot Celta Vigo färskt i minnet. Lionel Messi klev fram till straffpunkten, men i stället för att skjuta bollen i mål valde han att passa fram till Suarez – som kunde fullborda sitt hattrick.

I dag är trions uppgift att snurra upp Arsenals försvar. Och enligt tränaren Luis Enrique behöver han inte göra något märkvärdigt för att motivera dem till att skapa magi.

– Vad jag säger till Messi, Suarez och Neymar? Abrakadrabra! Och sen trollar de. Energin flödar. De ser fantastiska ut, jag är supernöjd. Men det är inte bara anfallet, utan hela laget. De stärker sin motivation att vinna varje dag, säger han på presskonferensen.

Publicerad: