Kroatien slog blekt Nigeria – kopplar grepp om grupp D

Oturligt självmål bäddade för segern

Publicerad 2018-06-16

Kroatien mönstrade en offensiv startelva mot Nigeria i VM-premiären.

Och taktiken bar frukt – de schackrutiga vann med klara 2–0 och kopplade grepp om ”dödens grupp” efter förhandsfavoriten Argentinas poängtapp tidigare i dag.

– Vi spelade en klok och bra match, sa målskytten och storstjärnan Luka Modric efter matchen.

Efter Islands skrällpoäng mot Argentina hade Kroatien och Nigeria chansen att få en drömstart på grupp D i Kaliningrad på lördagskvällen.

Och båda lagen visade anfallsvilja till en början och bytte halvchanser med varandra. Därefter tog Kroatien över och såväl Ante Rebic som Mario Mandzukic hade goda försök att spräcka målnollan.

Och utdelningen skulle komma. I den 32:a minuten slog storstjärnan Luka Modric en hörna som Mandzukic, till vardags i Juventus, fläkte sig fram på. Bollen studsade sedan på oturlige Oghenekaro Etebo och in mål. Målet bokfördes som självmål, Etebos andra i VM-karriären.

Strax innan pausvilan fick Alex Iwobi chansen att utjämna för Nigeria, men kroatiska försvarare slängde sig heroiskt och blockerade skottet.

– Kroatien har varit bättre och mer frejdiga, sa TV4:s expert Alexander Axén i halvtidspausen och fick medhåll av kollegan Hasse Backe:

– Nigeria måste släppa loss lite i andra halvlek. De spelar alldeles för disciplinerat.

Modric satte spiken i kistan

I den andra halvleken lyfte Nigeria upp spelet och försökte pressa Kroatien högre upp i banan – utan att skapa några målchanser värda namnet.

I stället tuggade Kroatien på och superduon Luka Modric och Ivan Rakitic fick allt bättre kontroll på mittfältet – och matchen. I matchminut 71 fick kroaterna straff sedan William Ekong tagit brottargrepp om Mandzukic i straffområdet.

Luka Modric stegade fram – och var iskall. Målet innebar 2–0 och efter målet var Nigeria aldrig nära att hämta ikapp underläget.

– Vi spelade bra fotboll med bollen vid fötterna, och sedan fick vi det viktiga första målet. Efter det tycker jag att vi dominerade matchen helt och hållet, sa Real Madrids mittfältsstjärna efter matchen.

Därmed kopplade Kroatien ett tidigt grepp om grupp D inför mötet med Argentina på torsdag.

– Nu ska vi vila oss och analysera detta för att sedan förbereda oss på ett bra inför matchen mot Argentina, avslutade Modric.