Frändén: VM:s mest underhållande match

Nederländerna skulle mest städa undan Japan, men ni vet hur världens mesta organisationsguru resonerar: Gör dig inte av med det om det sprudlar av glädje.

Den sista åttondelsfinalen i Frankrike sprudlade av allt möjligt, men landade i mästerskapets odiskutabla geopolitiska trend. Det är Europa som äger detta fotbolls-VM.

Jag har sett exakt noll minuter av Marie Kondos tv-serie, men vissa livsstilsråd går en inte förbi hur mycket man än försöker stänga av och zona ut. Den japanska städprofeten har gett världen ett konsumtionsmotto att hålla sig till i det senkapitalistiska tillståndet: Behåll det bara om det ”sparks joy”.

Japan hade knappt sprudlat alls hittills i turneringen, medan landslaget formerly known as Holland charmat brallorna av det orange supporterföljet och en halv värld till. Nederländerna, med sin offensiva Van de Sanden – Miedema – Martens-trio skulle göra lidandet kort med japanskorna. Och det började bra.

Teknisk manifestation

Lieke Martens har blandat och gett hittills i VM. Magnifik i inledningsmatchen, blek och lite bortkommen i segern mot Kanada senast, hade hon hur man än vände på det inte gjort något mål i turneringen. I Rennes i kväll tog det drygt tjugo minuter för Martens att klacka en hörna i mål och tunnla Yuika Sugasawa på vägen. Det var en teknisk manifestation, kanske turneringens mest glamourösas hittills, och det var 1–0 till Nederländerna.
Japanskorna hade inte varit ofarliga i matchen dittills, deras spel är uppenbarligen bättre anpassat för en motståndare som driver upp tempot och inspirerar till kvickt kortpassningsspel, och efter målet tog de över initiativet.

Strax före paus hittade Mana Iwabuchi en frispringande Yui Hasegawa som lämnade den holländska backlinjen överlistad nära mål och placerade bollen otagbart över Sari Van Veenendaal i målet. Det var ett av turneringens snyggaste stick hittills i en halvlek som hade så mycket att bjuda på att det var lätt att bli yr som åskådare.

Nederländernas försvar är deras svagaste punkt, men hittills hade inget motstånd av riktigt hög kvalité synat dem. I kväll var det dags för holländskornas ska vi säga optimistiska backlinje att bekänna färg.

VM:s mest underhållande match

Japan växte sig inte in i matchen, de stormade fram i den, och i andra halvlek var det ribbor och holländsk målvaktsakrobatik som höll Nederländerna kvar i matchen. Yui Hasegawa, Yuika Sugasawa och Kazu Miura tiki-takade sig fram i djungeln av orange ben och när bara minuter återstod av ordinarie tid pekade allt på att vi skulle få en efterlängtad förlängning i VM:s mest underhållande match hittills. Men när bara ett par minuter var kvar måttade den nederländska Arsenal-stjärnan Vivianne Miedema ett första (!) skott på mål som träffade Japans ännu större Lyon-stjärna Saki Kumagai på armen från absolut inget avstånd alls och det blåstes straff. Efter en VAR-kontroll stod domslutet fast. Fifa har ju målat in sig i det här hörnet och det är väl bara vi som minns fotboll före VM – två veckor sedan och bakåt alltså – som inser vilken galenskap det här har blivit.

Lieke Martens darrade inte från elva meter.

Nederländerna tog sig vidare i den bästa åttondelsfinalen det här mästerskapet har bjudit på, den bästa fotbollsmatch man sett på månader faktiskt, och det är lika delar orättvist och logiskt.

För fyra år sedan stod tre europeiska lag i kvartsfinal i VM i Kanada. I kväll blev holländskorna det sjunde laget från den gamla världen att göra USA sällskap i nästa utslagssteg i Frankrike.

Man kan säga mycket om det, och det ska vi väl på sikt. Men nu måste vi hämta andan och ta in vad som just hände i Rennes.