Efter succén: ”Kommer att plocka det bästa vi har”

Uppdaterad 2019-08-25 | Publicerad 2019-08-24

Efter succén i VM går svensk fotboll på export till storsatsningar i Spanien, England, Italien, Brasilien och Mexiko.

Utvecklingen uppskattas och oroar.

Nu slår företrädare för svensk klubbfotboll larm.

– De stora klubbarna kommer att plocka det bästa vi har, säger Therese Sjögran.

Bronset i VM gav eko. Framgången landade i en fotbollsvärld som expanderar så det knakar.

Kartan ritas om och då det ska renoveras eller byggas nytt anses spelare och ledare med svensk utbildning som gedigna grundstenar.

När Real Madrid storsatsar är det med de svenska stjärnorna Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson, när Manchester United bygger långsiktigt sker det med svenska talangen Lotta Ökvist, när Juventus söker försvarsstadga värvar de blågults mittback Linda Sembrant och Hedvig Lindahl landade i en av världens främsta klubbar, Wolfsburg.

Lotta Ökvist

Mer?

När Brasliens landslag ska ta ny sats lutar man sig mot Sveriges mest kända damfotbollsprofil Pia Sundhage och i Mexiko rullar damallsvenskan på linjär tv.

Utvecklingen uppskattas och välkomnas, men den väcker också frågor.

Vad händer med svensk fotboll i en ny verklighet?

Sportbladet frågade ett par framstående företrädare för svensk klubbfotboll.

–  Det är väldigt positiv att man uppskattar det vi gör, men samtidigt finns det en stor risk att man plockar allt det som vi jobbar fram och det vill vi inte ska ske. När storlag som Madrid och andra köper in och börjar satsa, så vet vi vilken ekonomi som finns bakom, säger Tomas Hoszek som är ny generalsekreterare på EFD, klubbarnas intresseorganisation.

”Finns en risk för svensk klubbfotboll”

Han har själv en bakgrund som elitspelare i volleyboll och ett förflutet i just Real Madrid.

– Jag har varit inne i den föreningen, de satsar inte om de inte vill vinna. De startar inte ett damlag för annat än att vinna och ta sig in i Champions League om några år. Andra storklubbar i Europa fungerar likadant. Det är svårt att se hur vi i Sverige ska kunna matcha de summorna som roterar runt om i Europa. VI måste göra vad som krävs för att stå emot det härifrån, få svensk damfotboll att öka omsättning och få klubbarna att stärka sina aktier, säger han.

Therese Sjögran är sportchef i Rosengård. Hon får regelbundet förfrågningar om spelare som är intressanta för klubbar i andra länder.

– De drar i alla, många klubbar vill se skandinaviska spelare i lag. Se på ett lag som Wolfsburg som har många spelare som varit i damallsvenskan. Jag tror man gillar mentaliteten hos nordiska spelare och man vet att man får utbildade spelare, säger Sjögran och fortsätter:

– Det finns inte spelare nog till alla klubbar. Man har möjlighet att flytta utomlands även om man inte är med i landslaget. Att United plockar Ökvist (som spelar i U23-landslaget och inte A-landslaget ännu, red anm) är ett tecken på det. De kommer att plocka det bästa vi har, vi kan inte längre konkurrera med det.

Finns det en risk för svensk klubbfotboll?

– Det är klart att det gör det, det finns en risk. Så med all idrott när det kommer in ekonomiska värden. Den enskilda får bättre förutsättningar. Svensk fotboll har en hög kvalité och jag vet inte om man vill spela i en liga där det skiljer mycket rent sportsligt. Det kan tala för att en spelare stannar ett år till i Sverige, säger Tomas Hoszek på EFD.

Men svensk klubbfotboll kommer förstås också att försöka ta tillvara på det intresse som finns efter VM.

Therese Sjögran

– Vi har haft mer folk på matcherna efter VM och jobbade hårt inför VM för en plan på hur vi skulle ta tillvara på den hype som brukar bli, säger Sjögran.

En titt på publiksnittet visar att intresset på hemmaplan har stigit. I maj låg snittet på 715 åskådare, i juli var snittet över 1000. Semestertider kan har spelat in vilket innebär att en utvärdering senare i höst kanske blir mer relevant.

Uppskattar att herrklubbarna storsatsar

Men Therese Sjögran tror att det finns flera åtgärder som kan genomföras för en bra framtid när kartan ritas om.

– Vi får utbilda de unga spelarna bättre, så när de väl kommer till ett A-lag är bättre förberedda. Man kan försöka skriva längre kontrakt med spelare och få spelare tillbaka till Sverige. Vi måste acceptera var vi är i näringskedjan göra det på bästa sätt, vi kan aldrig hänga på storklubbarna, säger Sjögran men påpekar samtidigt:

– Jag tycker det är jätteroligt, det som sker och att storklubbarna investerar är det bästa som kan hända damfotbollen.

Även på EFD ligger man i startgroparna för att ta nya steg för svensk klubbfotboll.

– Jag för en dialog med mina kollegor. Vi diskuterar dagligen på vilket sätt vi kan lyfta damfotbollen och profilen av de tjejerna som spelar i ligan i dag. Man kan lyfta fram de ännu mer, spelarnas presenteras inte inte alltid så inspirerande på klubbarnas hemsidor till exempel.

Han ser också en ekonomisk potential i svensk damfotboll.

– Jag hoppas att svenska företag som inser vilken guldgruva det finns i damfotbollen. Vi har bra kvalité och det är positivt för damidrotten det som händer, säger Tomas Hoszek på EFD.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.