Så kan Premier Leagues nya lönetak påverka klubbarna

Publicerad 2024-05-03

16 av 20 Premier League-klubbar har röstat för att införa ett nytt ”lönetak” i ligan.

Så här ser det nya, föreslagna reglementet ut och så här kan det påverka klubbarna om det implementeras.

Följ ämnen

Den 29 april röstade 16 av 20 Premier League-klubbar för att införa ett nytt ekonomiskt regelverk i Premier League. Manchester City, Manchester United och Aston Villa röstade emot förslaget, medan Chelsea lade ned sin röst.

Är det spikat att reglerna om lönetak kommer implementeras?

Till att börja med, nej. Det som under måndagen röstades igenom var att gå vidare med att undersöka huruvida det är genomförbart att implementera dessa regler. En slutlig omröstning i frågan, som kommer att ske efter grundläggande analys och undersökningar, sker först i juni. Om de nya reglerna röstas igenom även då så kommer de gälla från och med säsongen 2025/2026.

Hur ser de nya reglerna om lönetak i Premier League ut?

För att sammanfatta det enkelt så innebär de nya, föreslagna reglerna att inget lag i ligan får spendera mer än fem gånger mer pengar på sin trupp än det som ligans minst betalda klubb får i tv-rättigheter. Och med trupp innefattas då spelarlöner, övergångssummor och agentkostnader.

Om man ska utgå från vad taket blir då, rent siffermässigt, så skulle det denna säsong ha inneburit ett maxbelopp på runt 6,9 miljarder kronor. Det vill säga fem gånger fjolårsjumbon Southamptons tv-intäkter, som enligt The Guardian landade på 100,3 miljoner pund, motsvarande närmare 1,4 miljarder kronor.

Tanken är att det nya regelverket ska kombineras med andra ekonomiska regler, som reglerar hur mycket en klubb får spendera sett till deras inkomster.

Haalands City röstade emot förslaget.

Varför vill 16 av 20 Premier League-klubbar ha de nya reglerna?

Dagens ekonomiska regelverk i Premier League har onekligen haft negativa effekter på vissa klubbar. Trots allt är det än i dag inte helt spikat hur många minuspoäng som Everton och Nottingham Forest kommer tvingas avsluta säsongen med. För den förstnämnda klubbens del så har deras misslyckande att följa FA:s nuvarande ekonomiska regler inneburit att de fram och tillbaka fråntagits och fått tillbaka poäng under säsongens gång.

Framförallt så vill dock klubbarna att gapet till mellan de fattigaste och de allra rikaste Premier League-klubbarna inte ska fortsätta växa. Något som det gjort i och med bland annat Manchester Citys ägare och finansiärer från Förenade Arabemiraten, för att lyfta det mest konkreta exemplet.

Vad finns det för argument mot de nya reglerna om lönetak i Premier League?

Bland de som inte förespråkar regeländringen, eller åtminstone att man undersöker möjligheterna för att genomföra den, så finns det enligt The Athletic en oro för att ett hårt lönetak kan bryta mot tävlingsreglerna. Spelarfacket har höjt ett varningens finger för just detta, då de i ett uttalande sagt att de ”ställer sig kraftigt emot en hårt lönetak”, av den enkla anledningen att ett spelarfack inte vill ha ett tak på vad deras medlemmar faktiskt kan tjäna.

Manchester United, en av de tre klubbar som röstade mot regelförslaget, menar att regelförslaget riskerar skada ligans konkurrenskraft. Medan lag lägre ned i PL-hierarkin menar att regelförslaget snarare stärker ligans interna konkurrenskraft.

Vad har Premier League-klubbarna för utgifter i dag?

Enligt lönesajten Capology så har de 20 Premier League-klubbarna följande löneutgifter för spelartruppen i dagsläget (per år, avrundat till svenska kronor):

  1. Manchester United 2,7 miljarder kronor
  2. Manchester City 2,6 miljarder kronor
  3. Arsenal 2,4 miljarder kronor
  4. Chelsea 2,1 miljarder kronor
  5. Liverpool 1,9 miljarder kronor
  6. Aston Villa 1,5 miljarder kronor
  7. Tottenham 1,5 miljarder kronor
  8. West Ham 1,3 miljarder kronor
  9. Newcastle 1,2 miljarder kronor
  10. Everton 1,1 miljarder kronor
  11. Crystal Palace 1 miljard kronor
  12. Fulham 920 miljoner kronor
  13. Nottingham Forest 900 miljoner kronor
  14. Brighton 830 miljoner kronor
  15. Bournemouth 700 miljoner kronor
  16. Brentford 600 miljoner kronor
  17. Wolves 590 miljoner kronor
  18. Burnley 500 miljoner kronor
  19. Sheffield United 480 miljoner kronor
  20. Luton Town 340 miljoner kronor

Alla har mer eller mindre stor och god marginal till det föreslagna lönetaket. Men då ska man ju också addera lite transfersummor till detta.

Så här mycket har lagen spenderat på övergångssummor (enligt transfermarkt) säsongen 2023/2024. Inräknat både sommar- och vinterfönster:

  1. Chelsea 5,5 miljarder kronor
  2. Tottenham 3,2 miljarder kronor
  3. Manchester City 3 miljarder kronor
  4. Arsenal 2,8 miljarder kronor
  5. Manchester United 2,4 miljarder kronor
  6. Liverpool 2 miljarder kronor
  7. Newcastle 1,8 miljarder kronor
  8. West Ham 1,7 miljarder kronor
  9. Nottingham Forest 1,5 miljarder kronor
  10. Bournemouth 1,5 miljarder kronor
  11. Aston Villa 1,3 miljarder kronor
  12. Burnley 1,3 miljarder kronor
  13. Brighton 1,3 miljarder kronor
  14. Wolves 1,1 miljarder kronor
  15. Brentford 850 miljoner kronor
  16. Fulham 800 miljoner kronor
  17. Crystal Palace 800 miljoner kronor
  18. Sheffield United 790 miljoner kronor
  19. Everton 480 miljoner kronor
  20. Luton 300 miljoner kronor

Lägg därtill både agentavgifter och diverse bonusar i övergångarna som inte räknas med i transfermarkts summor.

Om man då kombinerar lön och transferutgift landar man i att en hel del klubbar skulle behöva göra sig av med en del spelare (och värva desto mindre) för att hålla sig inom de föreslagna ramarna. Kanske framförallt ett frejdigt spenderande Chelsea, ett dominant Manchester City och ett välavlönat Manchester United.

Vad innebär omröstningen egentligen här och nu?

Inte mer än att FA framöver kommer undersöka möjligheterna att ändra reglerna, och det med detta förslag som en bas. Det kan mycket väl vara så att siffran för taket ändras efter att ha analyserat förslaget och dess för/nackdelar.

Men i och med måndagens omröstning så kommer förslaget åtminstone att utvärderas.

Följ ämnen i artikeln