SvFF säger nej till regnbågsfärgade skosnören i VM

Uppdaterad 2018-06-15 | Publicerad 2018-06-13

GELENDZJIK. Sverige kommer inte att använda regnbågsfärgade skosnören under VM.

– Symbolhandlingar är viktiga och det är viktigt för Svenska Fotbollförbundet att visa vad vi står för, men det är svårt för oss att delta i alla olika initiativ, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand till Sportbladet.

Det var under tisdagen som det blev känt att Europaparlamentets informella HBTQ-grupp skickat regnbågsfärgade skosnören till de europeiska landslagen i VM.

Allt i förhoppningen att spelare skulle använda dem för att markera och protestera mot hur människor i HBTQ-sammanhang diskrimineras i Ryssland.

Flera svenska landslagsspelare har ställt sig positiva till använda de regnbågsfärgade skosnörena och aktivt ta ställning i anslutning till VM-matcherna men också hänvisat att beslutet ligger hos Svenska Fotbollförbundet, vilka regler som gäller och även att skosponsorerna kan ha en åsikt.

Sportbladet har under onsdagen varit i kontakt med ledningen för Svenska Fotbollförbundet som befunnit sig i Moskva för Fifas kongress.

”Symbolhandlingar viktiga, men...”

Sent under onsdagskvällen svarade generalsekreteraren Håkan Sjöstrand på frågorna kring de regnbågsfärgade skosnörena som skickats till det svenska landslaget.

– Svenska Fotbollförbundet tycker olika symbolhandlingar är viktiga och det är självklart viktigt för oss att visa vad vi står för, men det är också svårt att delta i alla olika initiativ och intressen som kommer till oss – även om det handlar om viktiga frågor.

– Nu har Europaparlamentariker skickat regnbågsfärgade skosnören till oss, och vi har fått förslag från andra på flera olika former av aktiviteter och initiativ. För oss är det också viktigt att försöka navigera bland allt och hoppar vi på det här nu så kommer det någon annan grupp som vill att vi ska göra något annat, säger Sjöstrand till Sportbladet.

Valt andra sätt

Han menar att SvFF valt andra sätt att visa var de står och hur de ser på situationen kring mänskliga rättigheter i Ryssland.

– Vi har valt att samarbeta med människorättsorganisationen Civil Rights Defenders just med koppling till VM i Ryssland. Vi har utbildat och informerat våra spelare, ledare och andra kring landslaget kring situationen i Ryssland.

– Vi är medvetna om att HBTQ-grupper är en speciellt utsatt grupp i det ryska samhället och det är helt oacceptabelt. Det är mot de mänskliga rättigheterna och det vi kallar medmänsklighet. Den markeringen står vi, alla spelare, alla ledare och personalen kring svenska landslaget bakom, säger Håkan Sjöstrand och fortsätter:

– Men vi måste också få ha fokus på det vi är här för att göra i VM, den sportsliga prestationen – framförallt så här nära premiärmatchen och framförallt när vi spelar. Då kan vi inte koppla på massa nya initiativ och därför kommer vi inte nu att byta ut våra skosnören mot de regnbågsfärgade.

Vilka har kommit fram till det här beslutet?

– Jag har diskuterat det med Karl-Erik Nilsson och landslagschefen Lasse Richt.

Vad tycker spelarna och Janne Andersson?

– Jag är i Moskva nu och har haft kontakt med Lasse Richt om detta. Vilka han har pratat med kan jag inte svara på.

Friidrottarna protesterade

2013 målade både Emma Green och Moa Hjelmer naglarna i regnbågsfärgerna och tävlade så vid friidrotts-VM på Luzjnikistadion i Moskva i protest mot de då nyligen instiftade så kallade antigaylagarna.

Såväl Janne Andersson som ishockeyns förbundskapten Rikard Grönborg har deltagit i Prideparaden vid flera tillfällen.

Hade det inte varit möjligt med en mindre markering? Ställa ett par reservskor med regnbågssnören vid avbytarbåset?

– Alla initiativ som tar ställning och markerar är ju rätt i sig och den här gången gör vi det genom Civil Rights Defenders och genom att vi öppet och klart uttrycker oss om vad vi anser om situationen på olika områden i Ryssland.

– En del vill koppla det till politiska budskap, men för mig handlar det lika mycket om humanitära budskap som enligt mig faktiskt står över politiken, säger Håkan Sjöstrand.

Markerar utanför planen

Blir effekten inte mycket större om ni visar en symbolhandling i anslutning till en match?

– Vi har valt att ta ställning och markera var vi står, vilket vi gärna uttrycker, men helst utanför själva fotbollsplanen speciellt nu när vi närmar oss match. Vi gör det även i olika kampanjer med våra samarbetspartners. Till exempel har vi en omfattande kampanj med Ica ”Alla är olika, olika är bra” där vi även kommer att lyfta HBTQ-perspektivet.

Men det blir knappast samma effekt som att visa det på plats i Ryssland?

– Det tycker jag att vi gör på plats i Ryssland bland annat genom att inte ducka frågorna som vi får via er i media. Då talar vi om var vi står i de här frågorna och tydligt vad vi tycker.

– Det är ju även något av det starkaste budskapet – att spelare och ledare som förebilder och människor står upp för sina åsikter i alla situationer, säger Håkan Sjöstrand.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller