Nederländsk fotbollsikon död: ”Han var en jäkla lirare”

Var en stolpträff från att skjuta hem VM-guldet

avAnton Johansson, Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: WIKIMEDIA COMMONS / TT
Rob Rensenbrink.

En av Nederländernas stora fotbollsikoner är död.

Rob Rensenbrink, som var en stolpträff från att skjuta hem VM-guldet 1978, avled under fredagskvällen, 72 år gammal, efter en tids sjukdom.

– Han var en riktig snidare, en sån jäkla lirare, säger Ralf Edström.

Flera nederländska medier, bland annat De Telegraaf, skriver att Rensenbrink avled i sitt hem efter en längre tids muskelsjukdom i fredags kväll.

Rob Rensenbrink var känd som en elegant vänsterbreddare med två VM-silver (1974 och 1978) på meritlistan.

Men det kunde ha blivit ett guld.

I slutminuterna av VM-finalen 1978 var Rensenbrink en stolpträff från att skjuta hem VM-guldet till Nederländerna. I stället gick matchen till förlängning där Argentina gjorde två mål och bärgade guldet.

”En riktig snidare”

En som minns Rensenbrink är Ralf Edström. Båda spelade i VM 1974 och 1978 och deras karriärer möttes en kort period i den belgiska ligan när de spelade för Anderlecht respektive Standard Liege.

– Det är så tråkigt att höra att Rensenbrink har gått bort. Han var bara några år äldre än mig. Han var en riktig snidare, en sån jäkla lirare. Jag vet hur stor han var i Holland, men också att han blivit ihågkommen för skottet i stolpen i slutet av VM-finalen mot Argentina 1978, säger Edström och fortsätter:

– Det är trist, men vissa spelare får en stämpel av missarna – som Rensenbrink eller Staffan Tapper eller Ronnie Hellström. Rensenbrink var suverän en mot en och också en väldigt duktig framspelare till mål.

Slagen av Beckenbauer

På klubbnivå är han en legendar i belgisk ligafotboll där han tillbringade flera framgångsrika år i Anderlecht. 1976 blev han utsedd till belgiska ligans bästa spelare, vann cupvinnarcupen och kom tvåa i omröstningen till Ballon d’Or – endast slagen av Franz Beckenbauer.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Fotboll