Nytt haveri för Arsenal

Uppdaterad 2018-03-08 | Publicerad 2018-03-04

Arsenal har gått tungt den senaste tiden och borta mot Brighton kom ännu en förlust för Arséne Wengers manskap.

Efter 26 minuter låg man under med 0–2 mot nykomlingen i ligaspelet – och målvakten Petr Cech kritiserades hårt av Viasat-studion.

– Jag tycker krasst uttryckt inte att han är på övre halvan av alla Premier League-målvakter, säger Sportbladets Erik Niva.

”Om man vill vinna ett bortamöte i världens bästa liga kan målvakten inte släppa in två sådana mål som jag släpper in i dag” skriver Cech på Twitter.

Förlust mot Östersund hemma på Emirates med 1–2, förlust i ligacupfinalen mot Manchester City med 0–3 och ytterligare några dagar senare ännu en mot samma lag och med samma siffror.

Arsenal har haft det extra tungt de senaste veckorna och tränaren Arséne Wenger kan om möjligt ha varit mer pressad än någonsin inför bortamötet med Brighton.

Nykomlingen har gått starkt i Premier League den här säsongen och kom senast från seger hemma mot Swansea med 4–1. Mot Arsenal visade laget att man minsann inte är någon slagpåse.

Redan efter sju minuter dunkade Lewis Dunk in 1–0 på en hörna som bortalaget misslyckades med att få undan. I den 26:e minuten utökade dessutom Brightons skyttekung Glenn Murray till 2–0.

Hemmafansen på Falmer Stadium var inte sena med att sjunga ”Arséne Wenger, snälla stanna” som en pik till tränaren.

”Cech kommer ju inte ens ner!”

Den efterlängtade reduceringen kom strax innan halvtid. Nyförvärvet Pierre-Emerick Aubameyang lyckades klacka in bollen i när bakom Mathew Ryan. Några minuter senare nickade dessutom Laurent Koscielny i stolpen.

I halvtid var Sportbladets Erik Niva djupt kritisk till Arsenal-insatsen, inklusive målvakten Petr Cech.

– Min upplevelse är att han har fallit ytterligare ett hack i prestationsnivå. Han håller siffrorna nere ibland i vissa matcher, säg Tottenham borta för några veckor sedan. Men sett över en säsong så tycker jag sannerligen inte att han är i det här skiktet precis under De Gea (David, Man United), säger Niva i Viasat-studion.

– Jag tycker krasst uttryckt inte att han är på övre halvan av alla Premier League-målvakter. Jag tycker att det är en rätt svag målvakt i fall man utvärderar ett helt spelår.

Studions andra expert, Ola Andersson, var om möjligt ännu hårdare i sin bedömning av Cech, särskilt vid Brightons andra mål.

– Han kommer ju inte ens ner! Vad är det med muskelfibrerna på karln? Det finns ju inga. Han måste ju ner till marken, jobba framåt i stället för sida och bakåt. Jag blir alldeles upprörd när jag ser det här, säger Andersson.

Mållös andra halvlek

Den andra halvleken kantades främst av det hårt spel. En av de mest uppmärksammade situationerna inträffade i den 65:e minuten när Sead Kolasinac rugbytacklade Ezequiel Schelotto så tufft att Brighton-spelaren tvingades till byta. Kolasinac slapp dock sitt andra gula.

Förutom ett hårt skott från Mesut Özil som Ryan räddade var Arsenal förvånansvärt blekt framåt. Faktum är att Brighton fick in ännu en boll när Jose Izquierdo rundade inhopparen Hector Bellerin – men blåstes av för offside.

Förlusten innebär att Arsenal nu är åtta poäng efter femman Chelsea. Upp till fjärdeplatsen, där Tottenham befinner sig, är det ytterligare 13 poäng.

Cech ber om ursäkt

Efter matchen bad Petr Cech Arsenal-fansen om ursäkt via sitt officiella Twitter-konto:

”Om man vill vinna ett bortamöte i världens bästa liga kan inte målvakten släppa in två sådana mål som jag släpper in i dag... Det går inte helt enkelt... Laget kämpade sig tillbaka men skadan var redan skedd.”

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se