Andrea Möllerberg: ”VAR motverkar mordhot mot domare”

Publicerad 2024-03-18

Debatten om VAR är känsloladdad.

I en diskussion om videohjälpmedlet på allsvenska upptaktsträffen efterlyste SvFF:s generalsekreterare Andrea Möllerberg fler perspektiv.

– Domare blir mordhotade. VAR dämpar det extrema hatet, säger hon.

Drygt 300 personer från klubbar, SvFF, SEF, media och intresseorganisationer är på plats på Quality Hotel Friends för den årliga upptaktsträffen.

Vid ett av de första framträdandena på scenen handlade debatten om var VAR befinner sig i processen i svensk fotboll.

Deltagare var Simon Åström, ordförande i SEF, och Andrea Mölleberg, generalsekreterare Svenska Fotbollförbundet, som båda fick frågor från konferenciern Tommy Åström.

Andrea Möllerberg.

”Så infekterad”

Åström frågade Möllerberg vad hon bland annat tycker om de många supportermotioner som gjort att elitklubbars och distrikts årsmöten fattat beslut om att aktivt ta ställning, ”verka mot”, VAR.

– Jag tycker det finns flera saker man behöver reda i istället för att först skrika nej till något man inte vet.

– För mig krävs det mer underlag för att det ska bli en bra diskussion. Vad kommer det kosta? Vem ska betala? Men just nu är frågan så infekterad.

Möllerberg försvarade också ordföranden i SvFF, Fredrik Reinfeldt, som fått kritik när vissa menar att han driver på i VAR-frågan.

– Han (Fredrik Reinfeldt) bestämmer ingenting, det gör rörelsen. Det här är en demokratisk process. Jag tycker att det har blivit otroligt snedvridet för att han en gång sagt att han tror att VAR kommer finnas i svensk fotboll i framtiden. Det verkar även den stora massan här inne tro, sa Möllerberg efter att en majoritet av deltagarna på upptaktsträffen mentometer-svarat att de tror att VAR kan komma i svensk fotboll från 2027 och någon gång framåt i tiden.

– Jag tycker det är orättvis kritik av Reinfeldt. Han kan möjligen lägga fram ett förslag eller ge i uppdrag till mig att utreda. Sedan är det rörelsen som bestämmer fullt ut.

Eftersom det inte finns något förslag om VAR framme och motståndet mot videohjälpmedlet är så stort undrade konferenciern Tommy Åström:

Är VAR-frågan död?

– Nej, det tror jag inte den kan vara. Vi är en del i något större också, det måste vi förhålla oss till med tanke på Fifa och Uefa. Vi kan inte bara stå ensamma och tro att det är trevligt. De stora pengaströmmarna i fotbollen kommer från Uefa.

– Jag förstår att man värnar, uppskattar och tycker att det är fantastiskt att vi är en avart i det här. Men någonstans finns det en annan sida också. Jag är lite mittimellan och representerar svensk fotboll på det sätt, säger Möllerberg.

”Berör enskilda individer”

Sista punkten i debatten handlade om vilka som berörs av ett framtida beslut om VAR.

– Jag tycker det berör fler än bara elitklubbarna – domarna, supportrarna som är på plats, de som är hemma och ser på TV. Det som sker efter när man går ut och mordhotar domare för felbeslut. Det berör enskilda individer vars barn blir mordhotade för att man kanske sagt något positivt om VAR.

– Till kostnaderna kanske det isoleras till elitklubbarna men frågan om VAR i stort berör många, många fler när vi pratar om hur beteendet är.

Tommy Åström: Tror du verkligen VAR är svaret på domarhat?

– Till viss del tycker jag att det kan stärka upp beslut och det kan ändra beslut som dämpar det på ett annat sätt. Det är en bedömningssport att vara domare, det är det även med VAR. Det är ju inte AI som är där och dömer – än. Min bedömning är att det extrema hatet lägger sig, säger Andrea Möllerberg.

Fredrik Reinfeldt