Maskeringsförbud i Stockholmsarenor

Uppdaterad 2018-07-27 | Publicerad 2013-10-17

"De som förstör är inte välkomna"

Efter den senaste tidens skandalscener på fotbollsarenorna tar Stockholms stad i ordentligt.

Nu inför de maskeringsförbud på Tele2 Arena, Globen och Hovet som en kraftfull åtgärd för att motverka våldsam supporterkultur.

– De besökare som är maskerade på arenorna kommer att bli polisanmälda och avvisade från platsen, säger Madeleine Sjöstedt (FP), kultur- och fastighetsborgarråd.

Följ ämnen

Maskeringsförbud råder i demonstrationer, men det är fritt fram att vara maskerad på idrottsarenor.

Nu inför Stockholms stad maskeringsförbud på Tele2 Arena, Globen och Hovet.

– Vi står som ägare till arenorna och kommer kräva att våra hyresgäster, på till exempel Tele2 Arena, polisanmäler besökare som begår lagbrott på arenorna, säger Madeleine Sjöstedt (FP), kultur- och fastighetsborgarråd.

– De som bär maskering kommer först att erbjudas att ta av sig maskeringen, om de vägrar kommer de att avvisas från arenan och polisanmälas. Budskapet är tydligt, de som förstör är inte välkomna, fortsätter hon.

Niqab tillåtet

Gränsen för maskering är en definitionsfråga. Madeleine Sjöstedt menar att exempelvis kvinnor med niqab inte kommer att drabbas av förbudet.

– Självklart inte. Vi har inte haft några problem med kvinnor iklädda niqab på våra arenor tidigare, de ska få bära vilka kläder de vill utan problem. Detta måste inbegripa ett element av förstånd, är man maskerad för att det finns en risk att man kommer att utför något otillåtet? Det ska vara en slags maskering som påvisar att personerna skulle kunna uppträda hotfullt eller på annat sätt störa ordningen på arenan, säger hon.

Hammarby och DIF: Gör ingen skillnad

Det är hyresgästerna, alltså arrangörerna av fotbolls- och ishockeymatcherna, som ska ansvara för att förbudet mot maskering följs. I fotbollsvärlden är dock förbudet ingen nyhet.

– Vi har haft det här problemet sedan 2007. Inom svensk fotboll tillåts ingen att bära mask och vi polisanmäler allt som ses som brott. Jag kan tala för Djurgården också, vi hade möte i morse, när jag säger att för oss gör det här förbudet ingen skillnad, säger Göran Rickmer, säkerhetschef på Hammarby Fotboll.

– Människor som bryter mot lagen annars struntar i att följa våra regler på arenorna, de tycker att de står över den. Förbudet är självklart en jättebra åtgärd, nu får man mer statistik som gör att det på sikt kanske blir en lagändring, men för just fotbollen gör det tyvärr ingen skillnad i dagsläget, säger han.

Han får medhåll från AIK-alliansen talesman och Black Armys före detta ordförande Victor Capel som inte heller tror att förbudet kommer att förändra supporterkulturen.

Maskeringsförbudet på Stockholmsarenorna börjar att gälla från och med den 1 januari 2014.