Fortsatt frågetecken i AIK:s trupp

Rikard Norling om Obasi, ”pocketrollen” och den höga målsättningen

avFrida Fagerlund

Återvändaren Chinedu Obasi har förstärkt AIK:s anfall.

Vem som ska fylla ”pocketrollen” är däremot oklart.

– Så är det, den är ju jätteviktig, säger Rikard Norling.

Efter att AIK hade säkrat SM-guldet borta i Kalmar blev det tydligt att målsättningen inför nästa säsong skulle höjas ännu mer.

Än så länge har det börjat bra, menar tränaren Rikard Norling.

– Om jag ser till det jag är ansvarig för så tycker jag att vi har börjat på en nivå som är längre fram än där vi var i fjol, vad gäller de bitar vi jobbar på i spelet. Nu har till exempel Alex (Milosevic) varit här i träning hela tiden, vilket bidrar till känslan att vi fortsätta där vi var, säger Norling.

– Det jag har fått berättat för mig är att vi ska försöka kvalificera oss till Europagruppspelet och helst vinna mästerskapet igen. Så det är en oerhört högt ställd målsättning och det kräver oerhört hårt jobb och många kloka, strategiska beslut.

”Tror på Obasi”

Att fylla tomrummet efter Kristoffer Olsson är givetvis ett av dessa. Ryktena om Sead Haksabanovic in (nu presenterad av Norrköping) slutade i stället med att Chinedu Obasi anlände.

Anfallaren, som senast kommer från Elfsborg, återvänder därmed till klubben han lämnade två gånger under 2017.

– Det är jättebra, jag tror på det. Han känner till vår spelidé, vilket hänger ihop med en av de viktigaste delarna; kontinuitet. Att vi jobbar vidare med de bästa spelarna, säger Rikard Norling.

– Dit vi ska nu, att fortsätta ligga i topp i både mästerskap och Europa, kräver det.

Förutom hans höga högstanivå rent sportsligt, hur hoppas du han kommer bidra?

– Han var med under förra äventyret mot Braga, när vi var extremt nära att ta oss vidare. Trots att han kom in sent och inte var fysiskt redo fullt ut var han en av de viktigare spelarna.

– Det är lite som Henok (Goitom, lagkapten) uttryckte det, att det handlar om att få upp hans fysiska status så att han kan spela så ofta och så mycket som möjligt.

”Björns roll att fylla den”

Det pratas mycket om ”pocketrollen” annars, hur den ska fyllas. Hur går dina tankar där just nu?

– Så är det, den är ju jätteviktig. Men det är Björns (Wesström, sportchef) roll, att fylla den och att säkerställa truppens kvalitet. Det är den uppdelningen vi har.

Just nu finns det alternativ som Stefan Silva, eller att norrmannen Tarik Elyounoussi eventuellt tar ett steg nedåt i planen. Även Panajotis Dimitriadis och Bilal Hussein finns att tillgå.

Men du känner inte att det redan finns spelare i truppen som kan axla den rollen?

– Det finns spelare som har möjlighet att konkurrera sig fram till den positionen, det är viktigt att påpeka. Sen är det ändå Björns uppgift att uttala sig om spelare som ska in eller inte.

Foto: Bildbyrån
Rikard Norling och Chinedu Obasi.
ARTIKELN HANDLAR OM