Tottenham i final efter osannolik vändning

Uppdaterad 2019-05-09 | Publicerad 2019-05-08

Ajax såg ut att vara klart för första Champions League-finalen på 23 år – men det blev en ny osannolik vändning.

I matchens sista sekund satte Lucas Moura sitt tredje mål och Tottenham är vidare efter 3–3 totalt.

– Jag är ”blown away”, det finns inte ord, säger Christian Eriksen.

Liverpool stod för en galen vändning mot Barcelona i går. Semifinalen mellan Ajax och Tottenham bjöd inte på mycket sämre dramatik.

Ajax, som överträffat alla förväntningar och lite därtill genom att ta sig till semi, hade ett bra läge efter 1-0 på bortaplan i det första mötet.

I det andra skaffade de sig ett ännu bättre direkt. Det hade bara gått fem minuter när Matthijs de Ligt nickade in en hörna till 1-0.

”Klar frispark”

Lars Lagerbäck tyckte dock att Tottenham skulle haft frispark efter att en försvarare stängts i straffområdet.

– Det där är en obstruktion och enligt regelboken är det frispark. Det är väldigt tydligt. De borde kunna se det. För mig är det en klar frispark, säger han i Viasats studio.

Men domaren videogranskade målet och godkände det snabbt.

Halvtimmen senare ökade Hakim Ziyech snyggt på till 2-0 och Tottenham var nu tvungna att göra tre mål för att avancera till final.

Det såg med andra ord mörkt ut.

Nickade i ribban

Men Spurs kom ut med ny energi i andra halvlek och i den 55:e minuten kom första reduceringen. Lucas Moura tog sig in i straffområdet och satte 2-1. Fyra minuter senare fick Tottenham ett nytt jätteläge, men André Onana stod för en sanslös räddning. Ajax lyckades dock inte få undan returen och Moura kunde hitta en lucka och fint fixa 2–2.

Tottenham behövde ett mål till för att gå vidare på bortamål (3-3 totalt) och det saknades inte lägen, åt något håll. I den 79:e minuten prickade Ziyech stolpen och tre minuter före stopptid var Tottenham lika nära när Jan Vertonghen nickade i ribban.

Närmare än så såg Tottenham inte ut att komma. Men i den sjätte, och sista, övertidsminuten fullbordade Moura sitt hattrick när han satte 3–2 och skickade Tottenham till Champions League-final.

– Det var en löjlig match. Vi var djupt nere och i slutet har vi bara tur. Jag tycker synd om Ajax, över två matcher spelade bättre fotboll än oss. Men vi har tur och lyckas göra ett mål, det är en lättnad. Det är en dröm för alla att vara i Champions League-final, säger Christian Eriksen till BT Sport och fortsätter:

– Vi hade inte kunnat titta oss i spegeln om vi hade förlorat med tre eller fyra noll, vi var tvungna att slå tillbaka.

Eriksen hyllade också hattrick-skytten Moura.

– Han är en hjälte. Jag hoppas att han får en staty i England nu.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se