Hammarby körde över b-betonat Rosengård

Uppdaterad 2023-11-10 | Publicerad 2023-10-14

MALMÖ. Skulle Hammarby studsa tillbaka efter den överraskande förlusten senast?

Jodå, dubbelt upp till och med när man mötte Rosengårds ”b-lag” som man körde över med 5–1 till slut.

– Det var nästan tårar som kom för att vi presterade så jävla bra, säger tremålsskytten Ellen Wangerheim.

Guldjagande Hammarby hade gått som tåget i damallsvenskan när man gick på en nit hemma mot Kristianstad för en vecka sedan.

Frågan inför dagens match borta mot Rosengård var om tvåan i serien skulle studsa tillbaka direkt och haka på Häcken, som sopade till BP med 4–0 i eftermiddag, i toppen.

Det såg Hammarby ut att göra i inledningen av början mot ett Rosengård som mönstrade rena B-laget när matchen låg mittemellan två viktiga kvalmatcher till Champions League. Vi hittade bara en spelare i dagens unga startelva från den som inledde kvalmatchen i Subotica i onsdags: Emma Jansson, ex-bajaren som för dagen bar kaptensbindeln för skåningarna.

Vände och punkterade

Bajen tog initativet direkt inför 2928 åskådare på Malmö IP och tryckte på framför den egna klacken som skapade en härlig inramning. Därför kom Rosengårds ledningsmål redan i den 9:e minuten, efter en soloraid från mittlinjen av Olivia Holdt, som en stor överraskning.

Men Bajen studsade tillbaka ganska snart. Ellen Wangerheim rullade in 1–1 efter slarv i Rosengårds försvar och i den 45:e minuten lobbnickade Eva Nyström in 2–1 till Hammarby. Det var en liten revansch för mittbacken som var den som tappade bollen före Rosengårds 1–0.

Tidigt i den andra halvleken satte 19-åriga Wangerheim 3–1 och punkterade halvt om halvt matchen.

– Som forward vill man alltid göra mål men jag har bara mina lagkamrater att tacka. Vi gör det här som ett lag, säger hon efteråt.

Du verkar inte glad? Nästan sammanbiten här nu?

– (Skratt) Men jag var sjukt trött i slutet. Det var nästan tårar som kom för att det är en sådan lättnad för att vi har en match där vi presterade så jävla bra. Vi jobbar som ett lag, allt bara sitter och då är det en jävligt skön känsla. Det är en lättnad bara, säger hon med ett leende.

Jagony bäst på plan

Efter en dryg timme satte Rosengård in tre nyckelspelare – Caroline Seger, Mai Kadowaki och Ria Öling – men det hjälpte föga.

För en stund senare dödade Wangerheim matchen med att göra 4–1 och tre minuter därefter fick matchens klart bästa spelare, landslagsstjärnan Madelen Janogy äntligen göra mål efter att antingen missat sina fina chanser eller spelat fram till mål och fina lägen för sina lagkamrater.

Hammarbys Julia Roddar hann bli utvisad innan slutsignalen gick efter att dragit på sig sitt andra gula kort på mittplan. Därmed är nyckelspelaren på mitten avstängd mot ligatrean Linköping i nästa omgång.

Bajens seger innebär att guldstriden rasar vidare då Häcken alltså också vann klart: 3–0 hemma mot BP eter två mål av Aisha Masaka.

Mittenlaget Rosengård prioriterar alldeles uppenbart Champions League-avancemanget i höst och spelar returen hemma mot Subotica på onsdag.