”Svenska cupen-final har redan varit riggad”

Robert Laul om ligorna, trendbrottet och sin övertygelse: Två allsvenska matcher också uppgjorda

Uppdaterad 2017-05-19 | Publicerad 2017-05-18

Två allsvenska matcher och en final i Svenska cupen har redan varit riggade.

Det är Robert Lauls bestämda övertygelse samtidigt som Sportbladet-profilen nu anser att händelsen kring IFK Göteborg-AIK kan vara början på slutet för matchfixningsskandalerna i allsvenskan.

– De mörka krafterna som vill förstöra svensk fotboll vill verka i skymundan men nu har de fått strålkastarljuset på sig, säger Laul.

Följ ämnen
AIK Fotboll
IFK Göteborg

Robert Laul är just nu tjänstledig men har tidigare, för Sportbladets räkning, bevakat matchfixningen inom svensk fotboll. Två av de mest uppmärksammade fallen, med IFK Värnamo respektive Kristianstads FF inblandade, ledde till rättegångar och i det andra fallet till flera fällande domar.

”AIK behöver gå bakåt i tiden”

Det är därför inte med någon större förvåning Laul nu följer den senaste matchfixningsskandalen i svensk fotboll.

– Det absolut viktigaste nu är att berömma spelaren, eller spelarna i AIK, som i det här läget agerat helt utifrån instruktionsboken om man ska komma till bukt med det här. Då måste spelarna som utsätts för de här kriminella mutförsöken slå larm och klubbarna måste föra larmen vidare. Fotbollens problem tidigare har suttit i den tystnadskultur som funnits där de varit rädda om varumärket och hållit käft om allt som hänt. Men att det nu slås larm är ett gigantiskt steg i rätt riktning, säger Robert Laul.

Laul berömmer såväl spelarna som AIK och Svenska fotbollförbundet men pekar också på betydelsen av att AIK nu också gräver djupare i sin egen historia.

– Det man lärde sig av Kristianstadsfallet, där sex personer till slut dömdes, var att det här är processer som pågår under en lång tid. Det började med hyfsat trevande försök att påverka spelare och övergick sen i rena hot. Till en början gick spelarna med på det, att ta något gult kort eller så eftersom det kändes ofarligt, men sen satt de fast i rävsaxen. Det finns därför anledning för AIK att i sin undersökning gå bakåt i tiden och se hur hårt drabbade de varit av det här innan spelaren eller spelarna gjorde som man måste göra och slog larm.

Laul säger att det normala tillvägagångssättet för ligorna är att ge sig på målvakter och försvarare eftersom de lättare kan påverka matchernas utgång. Problemet har också en större utbredning i de lägre divisionerna, där lönerna är lägre och spelarna därmed lättare kan lockas, men det är i allsvenskan de stora vinsterna finns att göra. Detta då den större omsättningen på spelen kring toppligans matcher också gör att bovarna kan satsa större summor utan att spelbolagens varningslarm går.

”Två allsvenska matcher och en final riggade”

När en händelse väl når upp till ytan är polisutredningarna sedan såväl komplicerade som tids- och resurskrävande.

– Därför är det så viktigt att fotbollsrörelsen redan från tidig ålder implementerar i unga spelares DNA att man måste slå larm direkt om man utsätts för minsta lilla försök att påverka matchen – om det så bara är ett gult kort som ska tas. Det är inte första gången det här händer i allsvenskan heller. Jag vet två matcher i allsvenskan och en Svenska cupen-final de senaste åren som varit uppgjorda. Sedan finns det ytterligare tre matcher där man varit överens om att göra upp men att det inte gått. Bara för att en match är riggad så är det ju inte säkert att resultatet blir det förväntade ändå. Det är elva spelare i varje lag och man får kanske bara med två-tre stycken.

Hur vet du att en Svenska cupen-final varit riggad?

– Jag vet det men exakt vilka lag och spelare är känsligt att peka ut utan bevis som skulle hålla i en eventuell förtalsrättegång. Det relevanta är att veta är att det har gjorts upp matcher i allsvenskan och en svenska cupen-final under 2010-talet, alltså i vår absoluta närtid. Men det kommer att komma fram, förr eller senare. Det gör det alltid. 

Genomfördes det någon polisutredning kring den?

– Nej, mig veterligen var det aldrig någon polisutredning. Alternativt att den lades ner i ett tidigt skede då man ansåg att man inte hade bevis nog för fällande dom.

Laul säger att han nu har goda aningar om vem som ligger bakom försöket att rigga IFK Göteborg-AIK.

– Bilden som varit är att det har funnits två matchfixningsligor i Sverige: En som hållit till i Skåne- och Smålandsområdet, där huvudmännen åkte fast och dömdes till fängelse 2016, och en som varit verksam i Södertälje-området. Om det inte är en ny aktör på banan är det troligt att det är Södertälje-ligan som har varit inblandade i AIK-fallet här och där misstänker man att de även varit involverade i Jönköpings Södra-skandalen (när en 17-åring sprang in och avbröt allsvenska mötet med Östersund i augusti 2016).

– Sen måste man tänka på att man inte kan hålla på och ställa in matcher varje gång en spelare utsätts för mutförsök, det sker hela tiden i de lägre divisionerna och det kan bli så att det i framtiden kommer ske ännu oftare i allsvenskan. Men vi får se den här grejen som ett slags startskott, en signal till alla fotbollsspelare i Sverige att det är så här vi måste agera. Om någon utsätter dig för hot eller påtryckningar måste du slå larm direkt till din klubbledning som tar det vidare till förbundet. Nu när den signalen är ute måste man i fortsättningen försöka spela matcherna även om en eller ett par utsatta för utpressningsförsök.

Trots den dystra verkligheten börjar Laul nu ändå se positivt på framtiden.

– Jag tror lösningen är den här öppenheten, att man går ut med det. De mörka krafterna som vill förstöra svensk fotboll vill verka i skymundan. Nu har de fått strålkastarljusen på sig och då brukar det vara början på slutet.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.