Domaren: ”Svåraste i hela mitt liv”

avPer Bohman

61 minuters fotboll med utvisning, straff, mängder av gula kort och ständiga bråk.

Sen var den första (!) halvleken över för domare Glenn Nyberg – som ångrade ett avgörande beslut.

– Det var den svåraste halvleken som jag dömt i hela mitt liv, säger han efter kaosmatchen mellan Djurgården och Elfsborg (2–0).

Den första halvleken mellan Djurgården och Elfsborg i allsvenskan går att sammanfatta med ett ord: kaos. I händelsernas centrum: Glenn Nyberg. Domaren försökte så gott han kunde navigera mellan kniviga situationer samtidigt som det kokade över för spelare och supportrar på Tele2 Arena.

– Det händer mycket... Vi har många svåra situationer att ta beslut om i den första halvleken. Den första halvleken, som vi spelade i 61 minuter, är den svåraste halvleken jag dömt i hela mitt liv.

Domaren om Radetinac: ”Finns inget försvar”

Skälet till att halvleken blev så lång berodde på en allvarlig skada. Mohammed Buya Turay skulle cykelsparka in ett inlägg men träffade Elfsborgs Joakim Nilsson i ansiktet. Följden: hjärnskakning, ett brutet näsben och gult kort till djurgårdaren.

Men det var framför allt två situationer där domaren Glenn Nyberg fick det extra svettigt. Först blev Djurgårdens Haris Radetinac utvisad efter att ha sprungit ikapp högerbacken Simons Strand och knuffat honom i ryggen. Nyberg, som inte såg situationen, fick hjälp av sin assisterande domare Per Rehnlund och halade upp det röda kortet – vilket gjorde Radetinac rasande och yttern vägrade lämna planen.

– Det finns inget försvar. Han jagar ikapp killen. Det var dock synd att vi inte fick med Simon Strand i bedömningen eftersom han verkar sätta ett knä i ryggen (på Radetinac). Vi uppfattar bara den ena situationen. För min assisterande Per är det tydligt (med Radetinac): han tar det direkt för grov utvisning för obehärskat uppträdande.

Domaren ångrar sitt beslut

Kort därefter fick Djurgården straff. Mohammed Buya Turay sprang ifrån Jon Jönsson och – här hår åsikterna isär – hakades eventuellt upp av försvararen en liten bit utanför straffområdet. Domare Glenn Nyberg pekade bestämt på straffpunkten, vilket han nu ångrar.

– Live ser jag en kontakt på Buyas häl som gör att han ramlar. Men den situationen har vi sett i efterhand och beslutet är felaktigt. Duellen är utanför straffområdet, även om jag live uppfattar att den är innanför. Det beslutet är felaktigt.

Nyberg sammanfattar känslan:

– Jag kände mig ändå rätt lugn på planen. Jag har haft matcher tidigare som varit värre. Jag tycker också att spelarna i det stora hela var respektfulla mot oss domare. Besluten man tar där ute tar man live, man kan bara ta beslut utifrån vad man hinner uppfatta.

1 av 2 | Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
ARTIKELN HANDLAR OM