Kyckling kidnappad mitt under VM

avSimon Bank

RENNES. En av huvudfigurerna kidnappades, bara dagar före en av de mest laddade VM-matcherna någonsin.

Frankrike kan andas ut inför avspark mot USA.

En kyckling är återfunnen.

Hon heter Ettie, ser ut som en kyckling, och var ett kontroversiellt val redan när hon presenterades som turnerings-maskot inför VM-arrangemanget i Frankrike.

Kritikerna menade att det förstärkte könsstereotyper om gulliga flickor och starka män när herr-VM representerades av en vargmaskot, medan damernas VM fick en kyckling som symbol.

I kväll kulminerar VM med ett prestige- och kvartsfinalmöte mellan världsmästarna USA och värdlandet Frankrike, med allt sammantaget förmodligen den största dammatch som någonsin spelats. På biljettsajten Stubhub har de dyraste biljetterna annonserats ut för över 100 000 kronor, alldeles oavsett om de verkligen sålts är det ett tecken på hur het matchen är.

Foto: TT
Ettie, VM:s maskot.

Bröt sig in i natten

Och dramatiken kring den har tätnat de senaste dagarna.

För en vecka sedan bröt sig en liten grupp in på Parc des Princes i Paris, mitt i natten, för att spela lite fotboll på gräsmattan. Innan de lämnade arenan passade de dessutom på att stjäla Ettie-kostymen, så att turneringen stod utan maskot.

Enligt l’Équipe har maskoten nu återfunnits. Enligt tidningens källor har dräkten återlämnats anonymt till ett advokatkontor i Paris, i god tid innan avspark i kvällens toppmöte. Polisen fortsätter utreda kidnappningen, men har knapphändiga spår efter förövarna.

ARTIKELN HANDLAR OM