Selekterar hårdast – får flest plantider

Trots politikerns uttalande: ”Det är helt barockt och en skandal”

Uppdaterad 2019-05-06 | Publicerad 2019-03-27

Stockholm stad lovar att motverka tidig selektering inom ungdomsfotbollen.

Samtidigt tillfaller majoriteten av alla vintertider de klubbar som satsar tidigast och hårdast.

– Det blir extremt orättvist, säger Pelle Brädefors, klubbchef i Karlbergs BK.

Sportbladets granskning av ungdomsfotbollen fick Stockholms idrottsborgarråd Karin Ernlund (C) att reagera. Ernlund bjöd då in storklubbarna i Stockholm till ett möte och öppnade även för att införa en åldersgräns för selektering om föreningar ska få kommunala bidrag.

– Vi skriver i vår budget att vi vill motverka tidig elitsatsning och då ska det också framgå på något sätt i vårt regelverk kring föreningsstöd och nolltaxan vi har för de föreningar som använder våra anläggningar. Det måste bli tydligare att du inte får diskriminera barn och unga, sa Ernlund.

”Alla ska ha tillgång”

Men trots politikernas tydliga vilja har just storklubbarna som selekterar tidigt större möjligheter att träna fotboll på vintern.

– Det här blir extremt orättvist eftersom alla andra föreningar mer eller mindre helt saknar plantider på vintern. Om det är skattefinansierade kommunala planer ska alla ha tillgång till dem, inte bara några få elitklubbar. Framförallt när det ser ut som det gör i Stockholm på anläggningsfronten, säger Pelle Brädefors, klubbchef i Karlbergs BK.

Djurgården, Hammarby och Brommapojkarna är de som har störst tillgång till plantider i Stockholm. Föreningar som börjar selektera barn från åtta år (Hammarby och BP) respektive tio år (Djurgården).

Chefen på idrottsförvaltningen i Stockholm Marina Högland bekräftar för Sportbladet att föreningarna, genom att bland annat sköta driften och göra egna investeringar, under perioden november till mars har förtur till fem av sju uppvärmda och vinteranpassade fotbollsanläggningar i Stockholm.

”Vi har totalt sju anläggningar för vinterfotboll i Stockholm. Tre av dessa har tillkommit med hjälp av initiativ och finansiering av Hammarby, BP och Djurgården. Övriga fyra anläggningar finansieras av oss och där sker fördelningen av tider enligt de fördelningsprinciper som råder. Självklart skulle vi önska fler vinterfotbollsplaner att fördela tider på, men tack vare att de större klubbarna själva investerat i tre planer så avlastar de övriga fyra planer vilket gör att övriga föreningar får fler tider än vad de annars skulle fått.”, skriver Högland i ett mejl.

Grimsta IP

”Har blockerats av några”

Pelle Brädefors säger att han förstår om föreningar får fördelar när de finansierar byggnationer eller upprustningar av de kommunala anläggningarna själva men tycker samtidigt att det är bättre om staden köper ut föreningarna så att alla får tillgång till planerna.

– Det är kanske inte så många som bryr sig om vad jag tycker men det borde komma upp till ytan att det råder en extremt skev fördelning under perioden november-mars där staden egentligen har anläggningar men alla inte får ta del av dem eftersom de blockerats av några föreningar. Hammarby har två uppvärmda konstgräsplaner men deras a-lag tränar ändå i Nacka-tältet (i Nacka kommun) på vintern, så deras akademi har bäst förutsättningar i Sverige. Det är helt barockt. Det är en skandal, och då är jag ändå Hammarbyare, säger Brädefors och konstaterar:

– De måste riva upp de här avtalen.

Förvaltningschefen Marina Högland säger också att två avtal är uppe för omförhandling.

”När det gäller avtalet med Hammarby gällande Kanalplan så har vi startat dialogen med föreningen om nya villkor varav en del är att vi vill återta bokningen för vinterfotbollsplanen. Avtalet med BP om Grimsta är ettårsavtal och där har vi också påbörjat dialogen och anfört samma inriktning”, säger skriver Högland i ett mejl.

Sportbladet har sökt idrottsborgarråd Karin Ernlund (C) för en kommentar.

Följ ämnen i artikeln