Helsingborg tar strid för importer

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-03-29

Kräver att Svenska fotbollförbundet ändrar bestämmelserna

Helsingborg intensifierar sin kamp för att få använda fler än tre spelare från länder utanför EES-avtalet.

Klubben kräver att Svenska fotbollförbundet före den 1 juli håller ett extra representantskapsmöte för att ändra i bestämmelserna.

Helsingborg hade redan till lördagens möte med Elfsborg i supercupen planerat att använda fem spelare från länder utanför EES-länderna.

Lars-Åke Lagrell, Svenska fotbollförbundets ordförande, har tidigare sagt till TT att en ändring av reglerna kommer bli nödvändig.

Men Helsingborg ville provocera fram ett klart besked och nöjde sig inte med svaret för en tid från Lagrell att ”frågan får tas upp på representantskapsmötet i höst”.

Nu har Helsingborg fått ett muntligt besked från förbundet att de då riskerar att bryta mot reglerna och flyttas ner två divisioner. Klubben har därför backat men kommer att fortsätta driva frågan.

– Vi fick en mycket tydlig förklaring hur regelverket fungerar. Och vi var eniga i styrelsen att inte testa det. Vi fegade lite, men vill inte riskera att ramla ner två serier, säger Helsingborgs ordförande Sten-Inge Fredin.

Kräver extra möte

Helsingborg kräver att man före den 1 juli håller ett extra representantskapsmöte för att ändra bestämmelserna.

I fotbollsförbundets nuvarande bestämmelser finns bara utrymme för tre spelare från länder utanför EES-avtalets länder i matchtrupperna. Det har Helsingborg sedan tidigare hävdat strider mot EU-bestämmelser eftersom unionen har ett samarbetsavtal, Cotonou-avtalet, med 78 länder i Afrika, Västindien och Stillahavsområdet.

– I stort är det ett assimileringsavtal och i det finns en ”icke diskrimineringsklausul” som säger att om personer i något av medlemsländerna har fått ett anställningsavtal i ett EU-land så har de rättighet att fullfölja det. Vi påstår att fotbollsförbundets regel strider mot Cotonouavtalet, den är diskriminerande, säger Krister Azelius, jurist och styrelseledamot i HIF.

– Vill förbundet inte ändra reglerna, och om ärendet skulle hamna hos riksidrottsnämnden och den också säger nej får man gå civilrättsligt till väga, tillägger Azelius.

Som grund hänvisar klubben till Danmark, där Randers fått rätt i ett liknande fall som klubben drev mot det danska fotbollsförbundet.

Skillnaden i Danmarksfallet är att det danska förbundet redan hade en skrivning i reglerna om att ett obegränsat antal spelare från EU/EES-länder samt spelare från länder med associationsavtal med EU kan användas.

I de svenska tävlingsbestämmelserna finns inte något sådant tillägg, vilket kan ge det svenska förbundet visst manöverutrymme. Det danska fotbollsförbundet ansåg sig dock tvingat att ge Randers rätt och tillåta ett obegränsat antal spelare även från Afrika. Men det danska förbundet tänker försöka täppa till det kryphålet när säsongen är över i sommar.

Tror inte talangutvecklingen hämmas

En knäckfråga i den här striden som seglat upp är förstås att för många utländska spelare i ett lag utarmar utvecklingen av egna talanger och i förlängningen svensk landslagsfotboll.

Men det tror inte Sten-Inge Fredin:

– Det finns inte en enda svensk klubb som inte tänker utnyttja egna talanger. Förbundet gör en stor satsning, 20 miljoner, på att klubbarna ska få fram egna produkter och det är positivt. Men det tar några år och det har svensk fotboll inte råd med. Får vi ut ett lag i Europa nu så ökar det intresset och kan leda till att svenska ungdomar satsar på fotboll.

– Satsar man 20 miljoner på talangutveckling så måste man supporta klubbar som vill och har ekonomiska möjligheter att komma ut i internationella turneringar.

TT

Följ ämnen i artikeln