Asbaghi om Nygren: ”Aldrig jobbat med någon liknande”

IFK Göteborg förberett på att ett par spelare lämnar i sommar

avMichael Wagner

Publicerad:

GÖTEBORG. Att IFK Göteborg är nära att sälja Benjamin Nygren, 17, för ett rekordbelopp påvekar anfallaren minst av alla.

– Jag har inte jobbat med någon liknande förr, det är bara att vara ärlig, säger Blåvittränaren Poya Asbaghi.

På den avslutande träningen på ett regnigt Kamratgården inför lördagens Göteborgsderby mot Häcken rätades de flesta frågetecknen kring allsvenskans överraskningslag och tillgängliga spelare ut.

Målvakten Giannis Anestis, som inte tränat tidigare i veckan efter smällen mot höften mot Hammarby, deltog fullt ut.

– Anestis kommer stå mot Häcken. Han är såpass symptomfri att det inte kommer stoppa honom från att göra en bra match, säger Poya Asbaghi.

Calisir stod över

Formstarke mittbacken André Calisir deltog inte i träningspasset, men är även han tillgänglig mot Häcken.

– Det ska inte vara någon större fara med Calisir. Det är en ren försiktighetsåtgärd att han inte tränar, säger Asbaghi.

De stora rubrikerna kring IFK Göteborg de senaste dagarna har funnits kring jättetalangen Benjamin Nygren som kommer allt närmare en övergång till belgiska Racing Genk, enligt Sportbladets källor. 

En övergång som initialt skulle ge mer än försäljningen av målvakten Pontus Dahlberg, det vill säga över 35 miljoner kronor, och totalt kring 50 miljoner kronor om vissa villkor uppfylls, avslöjade Sporbladet under torsdagskvällen.

Påverkar den här uppmärksamheten Benjamin Nygren på något sätt?

– Nej, skulle det gjort det så hade han redan börjat fundera på andra saker i andra, tredje omgången och tappat fokus då.

Bromsat från intervjuer

– När det varit som mest rykten så har han varit väldigt mycket här och nu. Han är en av de som använder varje sekund av träningstiden och genomgångarna att bli bättre. Det har inte ändrats någonting under den här våren.

Är det inte förvånande att han kan vara så lugn?

– Jag har jobbat med honom i över ett år så nu har man slutat att förvånas. Men jag har inte jobbat med någon liknande förr, det är bara att vara ärlig, säger Poya Asbaghi och fortsätter:

– Det är fortfarande en kille som är 17 år och som inte är någon robot. Men han är mycket längre fram än de jämnåriga jag träffat på. Det är även därför vi i IFK Göteborg har varit noggranna att skydda honom och inte ge honom för många intervjuer. 

– Vissa menar att vi borde visa upp honom och IFK Göteborg mer, men vi sätter snarare människan före alla andra prioriteringar. Vi har tackat nej till en hel del grejer kring Benjamin i dialog med honom själv och hans familj. 

Plan för spelarbortfall

Hur påverkar det som händer kring honom när du formerar ditt lag framåt, mer än bara till nästa match? Han kanske inte tillgänglig när allsvenskan startar om.

– Vi var i en liknande situation förra året. Då blev det en väldigt stor ommöblering och flera nyckelspelare som försvann på en och samma gång. Nu hoppas och tror jag att vi inte hamnar i samma situation igen.

– Vi är självklart förberedda på att en, två spelare kan lämna i sommar, men vi som klubb och lag är bättre rustade för ett eventuellt bortfall. Vi vet vad lösningen redan är och hur det synkar med det vi redan har påbörjat, säger Poya Asbaghi. 

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM