”Känner att det hade varit kul att dra iväg”

Janne Andersson om framtiden: Det kittlar mig

avPatrik Brenning

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Janne Andersson har 3,5 år kvar på kontraktet med Svenska fotbollförbundet men drömmer redan om nästa uppdrag.

56-åringens önskan är ett tränarjobb utanför Sveriges gränser.

– Vi är några som känner att det hade varit rätt kul att dra iväg någonstans till en helt ny kultur och få testa sig och sitt ledarskap, säger förbundskaptenen till Hallandsposten.

Arbetet som fotbollstränare är speciellt i den bemärkelse att anställningstrygghet knappast präglar yrket. Med i åtanke är det inte särskilt konstigt att Sveriges förbundskapten Janne Andersson redan blickar mot en framtid utanför landslaget.

”Roligt att få testa”

I en intervju med Hallandsposten säger 56-åringen att drömmen är att få testa sina kunskaper utomlands.

– Det är så långt fram så jag går absolut inte och funderar på det, men vi är några som känner att det hade varit rätt kul att dra iväg någonstans till en helt ny kultur och få testa sig och sitt ledarskap, säger Andersson till tidningen och fortsätter:

– Det är 3,5 år kvar på kontraktet och jag ser inget slut på förbundskaptenstiden. Det kanske kan bli mer och jag kanske får sparken innan, det vet man aldrig i den här branschen. Men någon gång i framtiden hade den grejen varit rolig att få testa på. Och det kan även vara som förbundskapten.

”Inte många som får chansen”

Sven-Göran Eriksson och Nils Liedholm är de svenska tränare som haft kanske störst framgång utomlands. På senare år har även namn som Lars Lagerbäck, Hasse Backe, Magnus Pehrsson och Erik Hamrén testat sina vingar utanför Norden.

Janne Andersson tror också att de svenska tränarna har mycket att bidra med i världsfotbollen.

– Det finns jätteduktiga ledare i Sverige, men tittar du ut så är det inte många svenskar som får chansen och det är jäkligt synd för jag tror att vi hade kunnat tillföra ganska mycket för man har en bra skolning. Det är det som kittlar mig lite att få visa att det går att göra på en annan nivå.

ARTIKELN HANDLAR OM