Belgien klart för fotbolls-EM efter 9–0-seger

Publicerad 2019-10-10

EM-kvalet börjar närma sig sitt avgörande.

Ett tecken på det är att ett lag nu redan hunnit bli EM-klart.

Belgien kan boka biljetterna till nästa års EM-slutspel efter planenliga 9–0 mot San Marino.

– Nu måste vi avsluta kvalet utan poängtapp, säger Romelu Lukaku till belgiska VTM.

Eller ja, med vilken destination det belgiska fotbollsförbundet bokar flygbiljetterna är ju fortfarande oklart med tanke på att nästa års EM-slutspel spelas i 12 olika nationer.

Men oavsett kommer de kunna boka avbokningsbara biljetter i alla fall.

Under torsdagskvällen blev Belgien helt klart för fotbolls-EM – på ett minst sagt odramatiskt sett.

Hemmamatchen mot hjälplösa gruppjumbon San Marino kändes inte ens spännande när domaren blåste för avspark. Inte ens under de första 28 mållösa minuterna.

”Min mors födelsedag”

För när Romelu Lukaku satte 1–0 i minut 28, hans 50:e mål för landslaget, så var det vidöppna spjäll som gällde därefter.

Nacer Chadli, ett självmål, Lukaku igen (mål nummer 51), Toby Alderweireld och Youri Tielemans – i den ordningen, på en dryg kvart.

Sedan stod det 6–0 i halvtid.

Den andra halvleken kunde de belgiska spelarna lika gärna fakturerat som restid – även om de hann sätta tre till genom inhoppande Christian Benteke, 18-årige Yari Verschaeren (på straff) samt Timothy Castagne.

Därmed blev Belgien första lag att säkra en EM-plats. Belgien var även först ut att säkra sin plats i kvalet till förra årets VM-slutspel.

Och Romelu Lukaku fick bli historisk som det belgiska landslagets meste målskytt genom tiderna.

– Jag vet inte om jag direkt känner att jag nått ett mål, säger Lukaku till VTM och lägger till:

– Förresten är det min mors födelsedag i dag. Hon kommer att vara lycklig.

Dziuba tvåmålsskytt

Samtidigt som Belgien blev klart så klev Nederländerna ett stort steg närmare EM när de vände och vann med 3–1 mot Nordirland. Memphis Depay var en av de stora, orangea hjältarna med sina två fullträffar.

Skottland däremot inte får spela EM-fotboll i sommar.

Ryssland, som nu åtminstone i princip kan räkna hem en EM-plats, sänkte skottarna med 4–0. Artiom Dziuba gjorde hälften av målen, som alla föll i den andra halvleken.

På fredag kan det dock bli brittisk glädje i stället.

Då kan England, vid seger borta mot Tjeckien, bli klart för EM.