Galna sekvensen – två röda och straff på fem sekunder

Uppdaterad 2019-11-06 | Publicerad 2019-11-05

Chelsea hade gjort två självmål och låg under med 1–4 hemma mot Ajax.

Men efter osannolik sekvens där bortalaget fick två röda kort och en straff emot sig i samma sekvens slutade kaosmatchen 4–4.

–Vilket spektakel!, säger Frank Lampard.

Det var en anmärkningsvärd tillställning redan efter 45 minuter. Ajax ledde med 3–1 på Stamford Bridge.

Men i statistiken hade nederländarna bara ett enda skott på mål.

Anledningen var att Quincy Promes fick hjälp med 0–1 redan efter två minuter när Tammy Abraham styrde in hans frispark i eget mål. Jorginho straffkvitterade bara minuten senare innan samme Promes nickade in 1–2 för gästerna på ett underbart Hakim Ziyech-inlägg.

Ziyechs vänsterfot skull tala en gång till när han ur nästan ingen vinkel alls slog en frispark i bortre stolpen, via målvakten Kepa Arrizabalagas näsa, till ännu ett dråpligt självmål.

När Donny van de Beek sedan gjorde 4–1 för Ajax efter 55 minuter var det tyst på Stamford Bridge.

Två röda och straff på fem sekunder

Men då hade galenskaperna bara börjat.

Cesar Azpilicueta reducerade till 2–4 innan fem sekunder förändrade allt vad matchdynamik heter.

Först tacklade Daley Blind Tammy Abraham så illa att han straffades med sitt andra gula kort i matchen. Det delades dock inte ut förrän efter spelsekvensen var över och då hade Joel Veltman hunnit ta med hands i eget straffområde och dragit på sig ett andra gult kort och straff.

Bortdömt segermål

Två utvisningar och en straff – och ett nytt Jorginho-mål från elva meter.

– Det måste var den mest kostsamma femsekunderssekvensen i fotbollens historia. En straff emot sig och båda mittbackarna utvisade i samma harmlösa sekvens, säger Erik Niva.

– Hur i hela världen kan du ge två röda kort i en sekvens, jag förstår inte, säger Ajax Dusan Tadic enligt De Telegraaf.

Bara två minuter senare gjorde inhoppande Reece James dessutom 4–4.

Chelsea firade 5–4 också efter 78 minuter. Men efter VAR-granskning dömdes lagkapten Cesar Azpilicuetas mål bort för hands på Tammy Abraham i sekvensen före avslutet.

Fler chanser skapades av båda lagen men till slut fick lagen dela på poängen i det galna toppmötet. Därmed står båda lagen och Valencia på sju poäng i Champions Leagues jämnaste grupp.

Frank Lampard var svarslös när han ombads analysera matchen på BT Sport, skriver BBC.

– Jag kan inte förklara matchen. Vi är här för att underhålla och jag antar att alla som kollade på det här måste säga ”vilken fotbollsmatch”. Respekt till Ajax, vilket spektakel!

Tips: Se expertens bästa tips inför Stryktipset lördag