Kängan: Experter är för mesiga

Bojan Djordjic: ”Gullandet får ta slut”

Uppdaterad 2023-04-26 | Publicerad 2023-04-25

Bojan Djordjic tycker att kvinnliga fotbollsspelare blir bedömda på fel sätt.

Han tror att det hämmar damfotbollen.

– Det här gullandet får ta slut, säger Djordjic.

Under tisdagen presenterade Viaplay sin trupp till sommarens fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland.

Expert på plats blir Bojan Djordjic, 41, som syns frekvent i studion i bland annat Viaplays Premier League-sändningar.

Han går in i mästerskapet med ett tydligt mål om att bedöma spelarna på samma sätt som han bedömer herrfotbollsspelare – vilket han inte tycker att alla experter gör.

– Min första resa med Viaplay var jag på OS i Rio. Jag hade så höga förväntningar men efter Sydafrika-matchen (premiären) tänkte jag att ”det här kommer inte gå”. Jag var ganska tydlig i min kritik och den som fick ta emot mest kritik var min nära vän Lotta Schelin, säger Djordjic.

”Damerna blir irriterade”

Djordjic tycker det är viktigt att sätta damfotbollen på kartan.

– Vi har pratat väldigt mycket och vi drar alltid de här jävla klyschorna, men vi gör inget åt saken. Vi lyssnar oftast på kritikerna som snackar skit om damfotboll men mitt råd till dem är att stänga av tv:n. Kolla inte om du ska bli irriterad, säger Djordjic.

Han vill inte att det ska bli ”gullegull”.

Bojan Djordjic.

– Jag bryr mig inte om det är damer eller herrar, för mig handlar det om fotboll, säger Djordjic och fortsätter:

– Och frågar du tjejerna, de fantastiska tjejerna vi har, så vill de bli bedömda på samma sätt. Det handlar inte om att man missar en förstatouch och säger ”det blir bättre nästa gång”. Eller om man missar en frispark eller gör ett misstag. De ska kritiseras på samma sätt som herrarna. Det är enda vägen framåt, det här gullandet får ta slut. För även damerna, mina vänner, blir irriterade på när folk tar sig an en tv-rättighet eller en landskamp och sedan blir allt lite gullegull.

Vill höra ärliga åsikter

Känner du att andra experter är för mesiga med kritik mot damspelare?

– Det är en bra journalistfråga, för om jag säger något annat kommer du citera mig på det. Jag bjuder på den. Jag tycker att folk inte får glömma bort att det är samma sport. Det är det jag menar, om något är dåligt ska man få höra det. Men om något är bra ska man bli hyllad för det.

– Jag tycker att folk ska vara mer pålästa först och främst och prata om damspelarna på samma sätt som de gör med herrarna. De kommer inte att ta åt sig, tro mig. De har mer skinn på näsan än vad vi har.

Djordjic är medveten om att den internationella damfotbollen ännu inte är hans bästa expertområde.

– Det kommer så klart ta tid. Att sitta här och säga att jag är lika kunnig i det området som jag är i Premier League eller herrar i allmänhet, det är att sitta här och ljuga. Men jag är väldigt påläst eftersom många av mina närmaste vänner har haft en karriär och fortfarande är delaktiga både internationellt och i damlandslaget. Så för mig är det absolut inget problem.

Kommenterar bråket

Djordjic skulle egentligen ha varit med på Viaplays pressträff under tisdagen, men på grund av en flytt är han i stället med på länk i en kvart.

Sommarens fotbolls-VM drar i gång 20 juli och spelas i Australien och Nya Zeeland.

Fotbolls-VM 2023: Spelschema och tv-tider • Allt om turneringen

Djordjic och Viaplay vill hänvisa långa resonemang om bråket med Janne Andersson till Djordjics medverkan i Söndagsintervjun i P1, men han svarar ändå på ett par frågor om hur den senaste månaden har varit efter uppståndelsen.

– De som känner mig, de som har träffat mig, vet att jag alltid talar sanning. De vet att jag alltid är ärlig och pratar rakt ut från hjärtat. Så klart har det varit tufft. Men jag är tillräckligt stark och rakryggad för att klara av det. Jag vill inte att folk ska tycka synd om mig, utan det här är jag och jag kommer fortsätta kämpa och kriga för saker jag står för. Det har jag gjort under hela mitt liv, men det har varit en speciell månad.

Djordjic hoppas att händelsen ska leda till mer diskussion mellan människor och i samhället. Som när han och Janne Andersson diskuterade igenom tv-bråket.

– Vi är väldigt dåliga i Sverige just nu på att bygga en bro. Det är en kliché, ja, men vi sitter sällan ner och diskuterar saker fast vi tycker olika. Vi låser oss, vi har vår ringhörna, och det finns ingenting mittemellan. Det är en fara, inte bara i idrotten utan även ute i samhället, om vi inte börjar förstå varandra.