”Vi ska inte ha några allmosor från herrarna”

SvFF nobbar hyllade norska lösningen

Publicerad 2017-10-25

Det norska landslaget har bestämt sig för att dela lika på resurserna mellan herr- och damlandslag.

En initiativ Svenska fotbollförbundet inte kommer att kopiera.

– Det första steget vi tar är inte att be herrar göra någon form av allmosa för att vi ska lösa det problemet, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson.

Den 6 oktober kom beskedet att det norska herrlandslaget, som haft dubbelt så hög ersättning som damerna, dumpar sina landslagslöner för att jämna ut inkomstklyftorna. Just nu förhandlar även det svenska damlandslaget med Svenska fotbollförbundet om sitt nya spelaravtal men att kopiera det norska upplägget utesluter Svenska fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

– Jag tycker när gäller herr och damlandslaget att de ska de ha precis de resurser som man kommer överens om. Jag tycker det är ett vackert steg det Norge gjort men jag tycker våra tjejer ska ha den ersättning de har rätt till utan att det sker på grund av att de får det via att männen avstår. De ska värderas på sina meriter och vi ska göra en överenskommelse med dem som de är nöjda med oavsett om herrarna bidrag med något eller inte. Det ska vi prioritera inom de ramar vi har och inte nödvändigtvis för att det kommer några vänliga herrar och sätter till extra resurser. Jag gillar inte riktigt det synsättet utan jag tycker att vi ska klara det utan att det sker på det sättet man gjort i Norge, säger Karl-Erik Nilsson.

Karl-Erik Nilsson.

”Våra avtal är inte offentliga”

Förbundsordföranden säger att han tycker att det vore orättvist om storleken på damernas ersättning skulle avgöras av vad herrarna är redo att avstå.

– Vi tar resurser från vår samlade ekonomi till allting. Allting går in i en påse och allting går ut. På det sättet fördelar vi resurserna. Om vi skulle värdera tjejerna på vad killarna avstår så är det inte rättvist tycker jag. Först ska vi värdera vad de ska ha och sen ska vi se hur vi ska fördela resurserna på utgiftssidan. Det första steget vi tar är inte att be herrar göra någon form av allmosa för att vi ska lösa det problemet utan vi ska se vad vi behöver och så ska vi se hur vi prioriterar det sen.

Utifrån vad värderar man vad damernas ska få?

– Det är en pågående förhandling som diskuteras mellan delar av facket och förbundet. Vad den förhandlingen innehåller är ingenting vi kommunicerar från någon av parterna. Det talar vi om när vi är färdiga med den delen.

Vad i förhandlingarna gör att damerna då kommer med ett sämre förhandlingsargument – för om jag tolkar dig rätt har de mindre spelarersättning i dag är herrarna?

– Vilka ersättningar vi har på herr- och damsidan är som du vet ingenting vi kommunicerar utåt. Just nu pågår det förhandlingar och jag kommer inte här, eller någon annanstans heller, att beskriva någonting kring detta utan vi meddelar sen så småningom när de här förhandlingarna är avslutade hur det här har gått.

Vad säger du till de som undrar om damerna och herrarna får lika mycket resurser från SvFF?

– De som undrar ska se när vi förhandlat färdigt. Då kommer vi redogöra för förhandlingsresultatet men förmodligen inte i några detaljer eftersom våra avtal inte är offentliga.

”Handlar också om hur många matcher man spelar”

Karl-Erik Nilsson sitter även med i Uefas högsta beslutande organ exekutivkommittén. Därmed har förbundsordföranden en stor makt även i den stekheta frågan kring det europeiska fotbollsförbundets ersättningsnivåer.

När Sportbladets Simon Bank under sommaren räknade på ersättningsnivåerna konstaterade han att ett damguld i EM var värt fyra procent av ett herrguld och när Lyon vann damernas Champions League fick de blott 2,5 miljoner kronor prispengar – att jämföra med den miljard Real Madrid plockade hem på herrsidan.

Allt detta trots att till exempel nivåerna på tv-tittandet var betydligt jämnare. ”Damfotbollen lockar en fjärdedel så många tv-tittare, men när prispengarna delas ut får de fyra procent (EM) eller 2,3 procent (VM) av vad herrarna får”, skrev Bank.

Karl-Erik Nilsson säger att han jobbar för en högre ersättning till damerna även på europeisk nivå men vill inte heller här jämföra med herrarna.

– I alla ersättningsfrågor är det viktigaste att man når fram till en rimlig överenskommelse med de man har att förhandla med och då är inte alltid det rättvisaste att det är exakt, exakt, exakt lika utan det beror på under vilka förutsättningar man verkar. Hur många matcher man spelar och andra förutsättningar. Därför är det inte så enkelt. Det är en mycket mer mångfacetterad fråga än så. Men ambitionen är att det borde tillföras mer resurser till damerna än som görs i dag och vi har ambitionen att tillsammans med de övriga nordiska länderna driva på det.

Hur ska damerna ha råd att spela fler matcher om de förlorar pengar på till exempel Champions League?

– Det är precis det jag beskriver att när det gäller damernas Champions League borde det tillföras mer resurser men det är inte enbart en fråga för Uefa utan också en fråga där man måste förhandla med övriga intresseorganisationer, exempelvis den europeiska klubborganisationen. Där samarbetar vi också med Elitföreningen Dam i Sverige där de också trycker på den Europeiska klubborganisationen att de också ska vara beredda att frigöra resurser från den ena sidan till den andra sidan. Det är ett pågående arbete, vi är inte på något sätt framme i någon målgång ännu, men det pågår diskussioner och det pågår ett arbete.