Han förändrade världsfotbollen för alltid

DOKUMENT: Lennart Johansson

Uppdaterad 2019-07-11 | Publicerad 2019-06-05

Ingen svensk har påverkat världens fotboll lika mycket som Lennart Johansson.

Som Uefa-president skapade han Champions League samtidigt som han kämpade för att behålla åtminstone några av idrottens grundläggande värderingar i en allt mer kommersialiserad arenateater.

– Jag blir bekymrad när det är så ofantliga summor. Det stör mig, sa Lennart Johansson i Sveriges Radios söndagsintervju.

Med det pragmatiska tillägget:

– Man behöver inte gilla saker för att man tvingas att acceptera dem.

Följ ämnen
AIK Fotboll

Han var arbetarsonen, sladdbarnet som föddes 5 november 1929 i Bromma. Uppväxten skedde i Åkeshovs småstugeby en kort cykeltur från Råsunda, vilket skulle komma att prägla hela hans liv. Kyrkan klockan 11 på söndagarna och sen cykeln till Råsunda för match 13.30, starttiden som alltid gällde förr.

Åtta år ung plankade Lennart in på Råsunda för att se den första matchen som spelades där, AIK mot Malmö FF.

– Jag är nog en av få som såg både den första och sista matchen (AIK–Napoli 2012) på Råsunda. Det är ju en räcka år däremellan, konstaterade Lennart.

Han började själv spela fotboll i en lokal förening men den klarade inte att hålla igång verksamheten för pojklaget på grund av svag ekonomi så när Lennart var tolv år startade han och några kompisar en egen förening, IK Hjälm. Ekonomin ordnade man bland annat genom att arrangera Luciatåg vilket gav 25 öre per hus som grabbarna underhöll i.

Första matchen spelades mot också nystartade Brommapojkarna. Med Hjälm i landslagets färger, gult och blått.

– Det fick man ju inte ha, men det frågade vi inte om, berättade Lennart.

Som inte såg sig själv som någon talang på planen. Han var rätt bra på att nicka, mer var det inte. Däremot tyckte han om att bestämma och tog sig in i AIK via bandyn som ordförande innan han blev ordförande för AIK fotboll från 1967 till 1980.

Uefas femte president

Då hade han även avancerat i sitt arbete på golvfirman Forbo Forshaga där han startade som springpojke som 15-åring och slutade som VD och styrelseordförande 50 år senare. 1985 valdes Lennart till svenska fotbollförbundets ordförande vilket han var till 1990 innan det blev dags för det stora klivet uppåt. Lennart valdes på Uefas kongress på Malta 1990 till Uefa:s femte president. Fotbollens näst mest inflytelserika uppdrag, en post som han stannade på till 2007. Den längsta period som någon har haft ämbetet.

Lennart Johansson och Pelé 1998.

Lennart har själv sagt att han förmodligen röstades fram därför att han som svensk stod utanför de konflikter som kandidaterna från de stora fotbollsnationerna var inblandade i. Sverige hade hög status som ett solidariskt land som såg till sporten först och främst.

Det Uefa som Lennart Johansson tog över var väldigt annorlunda jämfört med dagens. Kontoret som låg i Bern var inte exklusivt. Organisationen omsatte knappt 50 miljoner kronor per år. Förändringen skulle bli total och den skedde blixtsnabbt.

Rätten till tv-sändningar genererade plötsligt pengar som aldrig tidigare. Business- och finansvärlden såg möjligheter via ökad marknadsföring och sponsring. Lennart Johansson uppfattade tidigt kraften i omsvängningen och när de tyska marknadsförarna Klaus Hempel och Jürgen Lens presenterade en idé om ett nytt europacupupplägg nappade Lennart Johansson och Uefas dåvarande generalsekreterare Gerhard Aigner omedelbart.

Både stolt och förfärad

Champions League var skapat och världsfotbollen skulle komma att förändras för alltid. På gott och ont.

– Det var dags för ett byte. Uefa var ekonomiskt sett på fallrepet och våra stora tävlingar hade inte vunnit den anklang som vi tyckte att de borde ha. Det här var ett koncept som vi trodde att vi skulle kunna övertyga folk i ansvarig ställning om att ställa upp på, sa Lennart Johansson i en intervju av Fredrik Belfrage i News 55.

Uefa växte till dagens maktfaktor med mångmiljardomsättning. Tv-bolagen började betala enorma summor som gjorde såväl Uefa som klubbar och spelare extremt rika.

Lennart Johansson var både stolt och förfärad över vad han åstadkommit.

– Klart att jag är romantiker så jag tycker att det var behagligare förr. Mindre kontroversiellt. Lättare att förstå. Samtidigt som jag vet att all annan utveckling i samhället går åt det här hållet. Den som har mycket ska ha mer. Några ska vara gynnade, andra inte.

– Det hade varit roligt om man kunde gå tillbaka till gamla tider. Vara nöjd med att AIK slår Elfsborg med 3–1 och spelarna får 50 kronor i vinstpengar. Att det är 37 000 åskådare där AIK får huvuddelen av intäkterna. Det finns inga tv-pengar och sponsorer eller andra ovidkommande som är inne och ska finansiera det hela.

– Det är klart att det var en romantisk tid förr. En oskuldsfull situation som var behaglig att leva i och jag skulle gärna vilja ha det på det viset, men jag försöker vara realist också och se att det inte är möjligt. Sån är inte utvecklingen. Det bär inte åt det hållet, sa Lennart i SR.

Värda sina pengar

Spelarnas enorma inkomster stack självklart i ögonen på arbetargrabben trots hans klassresa, men Lennart accepterade lönerna sett till situationen i nutidens expansiva samhälle.

– Det är som allting annat i livet. Fördelningen av medel mellan den ene och den andre och olika företeelser. Om vi gillar eller inte gillar det är det bara ett faktum att det existerar. Och jag ser inte någon ändring på gång. Zlatan och de andra är värda sina pengar för de roar hundratusende med sitt artisteri.

Uppväxten under andra världskriget formade hans rättspatos och sociala engagemang. Under kriget blev det naturligt för människor att hjälpa varandra och dela med sig av det lilla ransoneringarna bjöd.

– Jag var bortskämd med omtanke och kärlek. Samtidigt fick jag en ordentlig uppfostran. Jag fick lära mig vad som var vitt och svart. Vad som var rätt och fel. Det har jag bara haft nytta av. Människors lika rätt. Att det ska löna sig att arbeta. Att man ska vara omtänksam när det gäller vård av sjuka och gamla. Den sammanhållning som fanns när jag växte upp under andra världskriget finns det inte mycket kvar av.

Jag fick lära mig vad som var vitt och svart. Vad som var rätt och fel. Det har jag bara haft nytta av. Människors lika rätt.

Hans eftermäle som Uefa-president har blivit så gott som alltigenom positivt. Lennart Johansson beskrivs som en handlingskraftig ledare som inte ryggat för att ta strid för sina åsikter.

– Om jag nu är en bra ledare, vilket andra påstår, så är det nog därför att jag har varit mig själv i alla lägen i livet. Som ledare har jag tjusats av ansvaret. Jag har varit karriärist i det avseendet. Jag vill vara med och bestämma och jag har en läggning som inte är så vacker, jag vill att jag ska ha rätt i alla stycken. Det har man inte alltid. Med åldern har jag blivit mindre tvärsäker på mina teser, sa Lennart i News 55.

Hans bullriga röst och stora kroppshydda till trots gavs Lennart sällan pampstatus av skribenter runtom i världen. Hans stora förluster i fotbollen kom när han slogs mot just ett korrumperat och mutbenäget pampvälde.

Johansson och Blatter.

Lennart Johansson utmanade Sepp Blatter om posten som ordförande för Fifa 1998. Blatter vann omröstningen med siffrorna 111 mot 80, men i efterhand avslöjades att den avgående ordföranden João Havelange riggat röstningen med mutor.

I januari 2007 förlorade Johansson i Uefas ordförandeval mot Michel Platini. Ett val som Lennart inte hade tänkt ställa upp i men han övertalades av Fifa-presidenten Sepp Blatter att göra det. Blatters baktanke var att förhindra att Lennarts vän Franz Beckenbauer skulle ges utrymme att kandidera. När valkampanjerna väl inleddes stöttade Blatter i stället öppet Platini.

– När jag frågade honom varför han först bad mig att stanna och sen stöttade en annan kandidat svarade han bara that’s life och sen skrattade han. Blatter vet inte vad fair play betyder, sa Lennart till danska Tipsbladet.

Lennart Johansson drabbades av stor sorg 2017 när hans andra fru, Lola, dog dagen före nyårsafton. Hon satt och pratade om att köpa en ny klänning till nyårsfirandet när hon föll framåt ur stolen och dog.

– Det var något som jag hoppades att slippa. Jag hade trott att jag skulle gå före. Men så blev det inte och den förlusten var större än allting annat. Det var min livskamrat, min bästa vän. Men vi hade turen att få barn och barnbarn så helt ensam är jag inte, sa Lennart till Fotboll Sthlm.

Den förlusten var större än allting annat. Det var min livskamrat, min bästa vän
Lennart Johansson och makan Lola som dog 2017.

När Fredrik Belfrage frågade honom om hur han såg på ålderdomen, svarade Lennart:

– Den tar slut. Jag har vant mig vid att vi alla ska vandra den vägen. Jag skräms inte längre av döden. Vartefter att jag blivit äldre har jag ställt in mig på att dagarna är räknade.

Nu är dagarna räknade men Lennart Johanssons minne kommer att leva kvar länge. I Sverige och runt om i världen där han setts som en stor fotbollsledare.

Någonstans i sin himmel kommer han att blicka ned varje gång som Lennarts pokal ska delas ut till allsvenskans vinnare och blir det AIK kommer han att svepa en god whisky.

Hur minns du Lennart Johansson?

..

  • 7 juni 2019

    Tack Lennart för att du personifierade epitetet ”rejäl” och för att vi fick Champions Legue! När EM arrangerades i Sverige hade jag äran att delta i ett event i AIKs klubbrum på Råsunda. God mat serverades av Lennarts charmanta hustru Lola som var en fantastisk värdinna. Nästan 20 år senare skulle vi komma att träffas igen. Jag var på väg till Sundbybergs Curinghall. Det var en solig men kall förmiddag (minusgrader). På en bänk utanför, med en filt över benen, satt Lola med sin Lennart och tittade på pojklagsfotboll på den frostnupna konstgräsplanen. Båda hälsade glatt. Rörande! RIP

    Göran Matsgård
  • 5 juni 2019

    Lennart var uppriktig, ärlig med stor pondus. Tack för vad du gjorde för fotbollen såväl inom som utom Sveriges gränser

    Bengt
  • 5 juni 2019

    En evig Legend vår kära Lennart Johansson kommer alltid vara i våra svart gula hjärtan 🖤💛

    Sebastian
  • 5 juni 2019

    Tack Lennart för allt du har gjort för fotbollen! Oavsett om man älskar sporten eller inte så vet alla vem du är (t o m min mamma). Idag är både jag och min man fotbollstränare för barn i olika årskullar. Vi båda försöker sätta en lika bra grund för våra framtida fotbollsspelare, precis så som du har gjort för oss. Du är och kommer alltid att vara en förebild för många av oss inom fotbollsvärlden. Tack.

    Sandra
  • 5 juni 2019

    Fick äran att träffa dig några gånger då vi bott i samma område. Du hade alltid tid att prata fotboll och framförallt om AIK - klubben som vi bägge brinner för.Vet hur glad o lycklig du blev att få lämna över din namngivna pokal till AIK 2018 och vetskapen att du fick lämna jordelivet som mästare glädje mig i sorgen.Lennart Johanssons Arena borde vår nationalarena döpas om till - till minne av en man som gett allt för svensk fotboll och sitt älskade AIK.Vila i Frid, Lennart. Hälsa Isidor, Ivan o alla andra hjältar i himlen.

    Grannen på andra sidan vägen

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.