Sydkorea imponerade i 20 minuter – föll tungt

Publicerad 2018-03-24

BELFAST. Sydkorea imponerade och spelade ut Nordirland efter noter – i 20 minuter.

Men ineffektivitet framåt, problem med det fysiska spelet och defensiva fasta situationer straffade Sveriges VM-premiärmotståndare som föll tungt, 1-2, efter ett sent segermål av nordirländske debutanten Paul Smyth.

När Tae-yong Shin tog över Sydkorea förra sommaren var landslaget på väg att missa VM för första gången sedan 1982. Men den tidigare assisterande förbundskaptenen visste vad som behövdes göras. Han tätade den då läckande defensiven, räddade VM-platsen (nionde i rad!) och bytte spelsystem till 4-4-2.

Borta mot Nordirland under lördagen fortsatte den 48-årige förbundskaptenen visa hur han vill bygga sitt lag inför VM-premiären mot Sverige.

Den sydkoreanska startelvan bestod av fem spelare från inhemska dominanten Jeonbuk Motors, fem gånger sydkoreanska mästare och en asiatisk Champions League-titel senaste åtta åren, kryddat med västeuropeiska stjärnorna Heung-min Son, Tottenham, lagkaptenen Sun-yeung Ki, Swansea, och Changhoon Kwon, Dijon.

Även om Nordirland startade med en B-uppställning med ett par debutanter så var det nära att jag satte mitt Windsor Park-kaffe i halsen i inledningen.

De inledande 20 minuterna var den sydkoreanska dominansen total.

Det var en bra bit från den högtempofotboll och det löpglada landslag som Guus Hiddink chockade med i VM 2002.

Sydkorea tilläts i stället dominera med ett possessionspel med passningar på ett tillslag och många spelare i positionsbyten.

Från sin tillbakadragna roll centralt på mittfältet styrde Swanseamittfältaren, Martin Olsson och Kristoffer Nordfeldts polare, Sun-yeung Ki mycket skickligt med vårdat bollhållande, klackvändningar och varierat passningsspel.

Ytterbackarna stod för spelbredden och yttermittfältarna Kwon och Jaesung Lee imponerade när de var spelbara eller stack i djupet lite överallt.

1-0 efter sju minuter var både motiverat och vackert. Centrale mittfältaren Johoo Park chippade fram bollen till Dijonproffset Kwon som löpt in centralt bakom den nordirländska backlinjen och ensam med Trevor Carson placerade in ledningsmålet.

Sydkorea hade bud på 2-0 efter bland annat ett vasst vänsterskott ur snäv vinkel från Heung-min Son, som glimrade till stundtals.

Tempot ett problem för Sydkorea

Inget tydde på att hemmalaget skulle komma in i den här matchen.

Men en fin frisparksvariant med vissa DNA-drag från Tomas Brolins VM-mål från 1994, med stora skillnaden att en sydkorean var sist på bollen, gav 1-1 efter 20 minuter.

Mer krävdes inte för att sätta fart på de 18 000 åskådarna på utsålda Windsor Park och hemmalagets frenesifotboll. Det blev omvända roller och där och då märktes att Sydkorea fick problem med högre tempo och mer fysiskt spel.

Dessutom, förutom att 1-1-målet kom efter en frispark, verkade Sydkorea vara kvar i tidzonen hemifrån under ledning av tre Jeonbukspelare i fyrbackslinjen när det flera gånger blev snurrigt vid defensiva fasta situationer.

Inte en slump eftersom statistiken visar att Sydkorea var femma från slutet bland de 32 VM-klara landslagen på att släppa in mål efter fasta situationer i kvalspelet.

Efter pausvilan hade Tae-yong Shin delvis fått ordning på sina linjer i 4-4-2-uppställningen. Den sydkoreanska greppet om spelet kom tillbaka och gästerna radade upp tre, fyra högklassiga chanser utan att få till ett ledningsmål.

Nordirland försvarade sig heroiskt och med fysiskt spel. Heung-min Son klev av efter 75 minuter och lär ha ett par rejäla dobbmärken efter en, hmmm, närkamp med Conor McLaughlin.

Nordirland kastade in ytterligare en debutant i Paul Smyth i 84:e minuten. Två minuter senare stångade QPR-anfallaren sig igenom det sydkoreanska mittförsvaret, förbi tidigare olycklige självmålaren Minjae Kim, och tryckte in 2-1 till stort hemmajubel.

Desto tyngre för Sydkorea som visade fysiska brister när tempot ökade, att det där tidigare läckande försvaret inte riktigt tätats helt och att det inte räcker med att imponera stort i 20 minuter.