Banks och Nivas topp 50

Uppdaterad 2015-06-08 | Publicerad 2015-06-07

Sportbladets profiler rankar Europas 50 bästa spelare

Vem är bäst av Ronaldo och Messi?

På vilken plats hamnar Zlatan Ibrahimovic?

Vilka är skrällarna och vilka stjärnor petas?

Här är säsongens 50 bästa spelare i Europa enligt Simon Bank och Erik Niva.

50. Hakan Calhanoglu, 21, mf, Bayer Leverkusen.

49. Andrés Guardado, 28, mf, PSV Eindhoven.

48. Alexander Meier, 32, anf, Eintracht Frankfurt.

Niva: Vinner man Bundesliga-skytteligan då ska man med på listan. Jag såg den inte komma och vi gillar ju tyska skyttekungar i röd-svart-randigt.

47. Hulk, 28, anf, Zenit St Petersburg.

Niva: Har ska han ta en plats för att han varit den klart bästa spelaren när Zenit vinner ligatiteln och när de går en bra bit ut i Europa. Han har inte bara vunnit skytteligan han har även lyft laget också.

46. Jevhen Konopljanka, 25, mf, Dnipro Dnipropetrovsk.

Niva: Han har gjort att Dnipro Dnipropetrovsk nått en ganska historisk framgång i och med att de har gått hela vägen till en Europa League-final. Konopljanka är centralfiguren som gör att han ska ha en plats på den här listan.

45. Jonas, 31, anf, Benfica.

44. Philippe Coutinho, 22, mf, Liverpool.

43. José Gaya, 20, back, Valencia.

Bank: Han har varit spanska ligans bästa vänsterback. Samtidigt vill man lyfta Valencias fantastiska förmåga att fostra vänsterbackar. Man hade Jordi Alba som var där, man hade Bernat som var där. Nu kommer nästa kille och är precis lika bra som de andra.

42. Karim Benzema, 27, anf, Real Madrid.

41. Zlatan Ibrahimovic, 33, anf, Paris Saint-Germain.

Bank: Han tävlar ju lite mot sig själv såklart. Den här säsongen ur ett Zlatan-perspektiv kommer att peka på fyra inhemska titlar med PSG men vi kommer inte att ha så mycket Zlatan-relaterat att peka på. När de når sin största framgång under säsongen och lyfter en nivå, mot Chelsea borta, då är han inte med. Han har faktiskt missat nästan en tredjedel av säsongen. Han har inte varit den där glittrande, glimrande spelaren sett över hela säsongen. Däremot när Zlatan har varit bra, inte minst när han kommer tillbaka efter avstängningen i våras. Då har han spelat fotboll på en nivå som ytterst få spelare i världen klarar av. Hade han gjort en sådan säsong kanske han hade varit topp fem istället.

Niva: Han är inte the-go-to-guy på samma självklara sätt som han alltid har varit i alla sammanhang bortsett från ett halvår i Barcelona. Här har det ju snarare blivit frågan just om bonusinsatser från Zlatan Ibrahimovic. Han har gjort saker på planen som ingen annan klarar av men har inte gjort det när det har varit ryggarna mot väggen och när PSG har letat efter en väg ut. Det där att han har gått från att vara den fullständigt självklara centrala ledargestaleten till mer av en bonus-spelare. Det är en markant och betydande förändring som motiverar att vi hittar honom först på plats 41.

40. Granit Xhaka, 22, mf, Borussia Mönchengladbach.

Niva: Här pratar vi om en spelare som verkligen har tagit kliv. Han har blivit den här kompletta Bundesliga-mittfältaren. Den här spelaren som orkar hålla upp ett mittfält. Han kan ta tag i en matchbild och göra den till sin.

39. Diego Costa, 26, anf, Chelsea.

38. Santi Cazorla, 30, mf, Arsenal.

Niva: Han har tagit sig till en nivå där jag inte trodde han skulle vara och han har gjort det på ett nytt sätt. Karl är över 30 och man hade liksom tryckt ner honom i det här lilla kreatörshålet där han vandrar in från kanten och söker skott. Nu är han helt plötsligt en speldirigent.

37. Gonzalo Higuain, 27, anf, Napoli.

Bank: Higuain har varit den i Napoli, under hela perioden med den argentinska satsningen som varit bäst. En pålitlig, trygg nia.

36. Thiago Silva, 30, back, Paris Saint-Germain.

Bank: Normal Thiago Silva-nivå är i princip den bästa i världen bland mittbackar men säsongen har inte riktigt varit så.

35. Dimitri Payet, 28, mf, Marseille.

Bank: Under hösten när Marseille var ett av Europas mest spännande lag under Bielsa var Payet den som nästan låg bakom allting offensivt. Det räcker med att fråga Gignac så får man veta exakt vad Payet betyder för det laget.

34. Karim Bellarabi, 25, mf, Bayer Leverkusen.

Bank: Han är så oerhört snabb. Han är den där typen som man ur ett svenskt perspektiv vill att Nabil Bahoui ska bli. Utmanar och skär in med den där extrema farten och tekniken. Dessutom är det slutprodukt nästan varje gång.

33. Thomas Müller, 25, anf, Bayern München.

Niva: Müller är alltid bra. Jag tycker att han varit väldigt bra trots att det inte varit självklart för honom hur han ska passa in i Peps lagbygge. Jag håller honom oerhört högt, som en spelare som normalt sett blivit bättre än 33:a på en Europa-lista. Jag skulle ta ut honom i någon form av all-star-elva väldigt många dagar.

Bank: Jag tycker att Pep Guardiola lite har misshandlat Müller den här säsongen i och med tidiga byten som gjort att han lite grann fått publiken emot sig. Det är nog inte alla som ser hans otroliga spelinteligens.

32. Nemanja Matic, 26, mf, Chelsea.

Bank: Matic sågs som en playmaker första gången han kom till Chelsea men bottnade kanske inte helt i det. Kommer till Benfica för att vara en fysisk bollvinnartyp istället. Nu är han allting samtidigt.

31. Cesc Fabregas, 28, mf, Chelsea.

Bank: Ska man lyfta Mourinho för någonting den här säsongen så kanske det är för Cescs nya roll. Har gått från att vara någon sorts tio till att droppa ner i banan och bli den stora, stora strategen och fått hela Chelseas spel att klicka.

30. Ever Banega, 26, mf, Sevilla.

Niva: En spelare som man mer eller mindre givit upp tre, fyra eller åtta gånger. Kanske har bitarna fallit på plats, kanske har han insett vad som krävs. Han kommer nog aldrig maximera sin potential men nu börjar han ändå närma sig att få ut så mycket av sin talang som han borde få.

29. Harry Kane, 21, anf, Tottenham.

Niva: Jag tror faktiskt att väldigt stora delar av hela den globala fotbollsfamiljen mått bra av att se Harry Kane den här säsongen. Det är ett bevis på att sagornas tid inte är förbi. Det går fortfarande att vara den här Buster-karaktären, den där killen som kommer från ingenstans, från de egna leden och i någon mån frälser en falnande klubb.

Bank:

28. Jerome Boateng, 26, back, Bayern München.

Niva: Boateng blev ju lite misshandlad i den allmänna opinionens ögon när han ramlade när han hade Leo Messi emot sig. Men han har ju varit den defensivt bästa Bayern München-spelaren den här säsongen. Det säger faktiskt inte lite för han har begripit vad Pep Guardiola vill ha ut av honom.

27. James Rodriguez, 23, mf, Real Madrid.

26. Leonardo Bonucci, 28, back, Juventus.

25. Jackson Martinez, 28, anf, FC Porto.

24. Gerard Piqué, 28, back, FC Barcelona.

23. Ivan Rakitic, 27, mf, FC Barcelona.

22. David Alaba, 22, mf, Bayern München.

Niva: Jag tycker han var fullständigt fenomenal under stora stycken av den skadefria säsongen han hade. Sen gick han sönder och då sjunker han säkert tio-femton platser på att han inte fanns med när det verkligen avgjordes.

21. John Terry, 34, back, Chelsea.

Bank: En karriär som tagit en vädning på så många sätt. Med en annan tränare än José Mourinho så hade han förmodligen inte ens spelat i Chelsea.

Niva: Han har också den där funktionen eller förmågan som är mer eller mindre unik att verkligen vara en gammaldags lagkapten i en ombytlig och föränderlig fotbollsvärld. Nu kommer inte längre alla spelare från England och John Terry är central i att göra så att omklädningsrummet håller ihop.

20. Claudio Bravo, 32, mv, Barcelona.

Bank: 24 nollor i världens målrikaste fotbollsliga. Fantastiska fötter. Han är trygg, han är säker, han är rutinerad. Han är bra i luften och han är bra på linjen.

19. Marco Verrratti, 22, mf, Paris Saint-Germain.

Bank: Han ser allting, överallt, hela tiden. Är lugn även när det stormar, blåser och han har fyra stycken jagande mittfältare i hasorna.

18. Alexandre Lacazette, 24, anf, Lyon.

Bank: Han kanske inte är en ”tia” på någonting men han är en ”nia” på väldigt mycket. Han är oerhört rörlig. Han är en född målskytt. 

17. Antoine Griezmann, 24, anf, Atletico Madrid.

16. Grzegorz Krychowiak, 25, mf, Sevilla.

Niva: Vi var överens om att det var motiverat att lyfta honom högt på listan. Han är den där typen av spelare som tagit tag, inte bara i enskilda matcher, utan ett helt lag, en hel säsong. Han drog sitt Sevilla till Europa League-final, hemma i Polen. Därmed blir han en symbolspelare för Sevilla.

15. Paul Pogba, 22, mf, Juventus.

Bank: Pogba är en motor i vilket fotbollslag som helst i hela världen. En Vieira fast med bättre teknik helt enkelt.

14. Nicolas Otamendi, 27, back, Valencia.

Bank: Han är en gris. En gris i den bemärkelsen att han vinner saker. En köttig, hård, argentinsk mittback i den gamla skolan med bra fötter. Han är absolut drivande i Valencias framgång.

13. David De Gea, 24, mv, Manchester United.

Niva: David De Gea har vi inte hört det sista om den här sommaren. Räddar ju Manchester United i mångt och mycket. Hade det inte varit för honom hade de förmodligen inte nått en Champions League-plats.

12. Gianluigi Buffon, 37, mv, Juventus.

Bank: Han är mer än en målvakt. Han är målvakternas målvakt på något sätt. Han är som målvakternas fackordförande. Han kramar alltid om sina kolleger och är en fantastisk representant.

11. Neymar, 23, anf, Barcelona.

Bank: Det kan nog vara rätt skönt för Neymar att någon gång inte ha precis alla blickar mot sig, all bevakning på sig, all uppmärksamhet med sig. När man spelar med Messi och Suarez kan man få lite utrymme att göra finter och lite spektakulära dragningar. Neymar har gjort en fantastisk säsong och har bra siffror och statistik.

10. Sergio Agüero, 27, anf, Manchester City.

Niva: Det är närmast målgaranti man kommer i den internationella toppfotbollen. Är han hel, frisk och explosiv då kommer han ge ditt lag mål. Det klart att det finns spelare med ett större register men just när det kommer till det här gamla, klassiska straffområdesspelet: Där är kanske Agüero bäst av alla.

Bank: David Silva måste verkligen älska att spela med Agüero som alltid är där. Som Gary Lieneker sa: Fotboll handlar inte om att vara på rätt plats vi rätt tillfälle – det handlar om att vara på rätt plats hela tiden.

9. Manuel Neuer, 29, mv, Bayern München.

Niva: Han har gjort saker med målvaktpositionen som i någon mån kalibrerat den lite grann. Det klart att han inte är den första som spelat det här ”sweeper-keeper”-spelet men han är den som har dragit det allra längst. Han tillbringar ju mer tid utanför sitt straffområde än han står i det.

Bank: I Pep Guardiola-biografin berättar de om hur de studerar just Neuer under en hel match i 90 minuter, alltså även när bollen inte är där. Det man kan se då är att Neuer är konstant aktiv. Han följer med i varje liten sekvens av matchen. Man brukar prata om de bästa målvakterna som de som är koncentrerade hela tiden – Neuer är groteskt koncentrerad.

8. Arjen Robben, 31, anf, Bayern München.

Bank: Det är talande att han är med så pass högt upp trots att ha missat så stor del av den avgörande delen av säsongen. När han spelade som allra bäst under vintern var han förmodligen världens bästa spelare under en period.

Niva: Världens mest svårstoppade, lättlästa spelare. Det fanns verkligen sekvenser i vintras då han framstod som ostoppbar. När de slog HSV med 8-0 var det någon av HSV-pamparna som sa: När Robben blev utbytt funderade jag på om jag skulle ställa mig upp och applådera – och det gjorde han också.

7. Alexis Sanchez, 26, anf, Arsenal.

Bank: Det är svårt att se Alexis Sanchez spela fotboll utan att tänka på varifrån han kommer. Den här chilenske, fattiga pojken med ensamstående morsa som gick miltal till fiskmarknaden för att sälja fisk och själv spelade på de här grusplanerna. Det är en arbetande spelare. Han har berättat att om han gör ett enkelt misstag på träning gör han omedelbart en rush på 40 meter.

Niva: Han har höjt ribban för hela Arsenal och det är verkligen ingen liten sak. Det är också något som man kanske inte förknippar med den här offensive flygaren som man värvade från Barcelona. Alexis är spelaren man kan luta sig mot när det är tufft uppe i Stoke och Sunderland.

6. Kevin De Bruyne, 23, mf, Wolfsburg.

Niva: Han har varit så bra att vi håller honom som allra bäst av Bundesliga-spelarna. Högre än alla kanonerna från FC Bayern trots att de joggade hem ligan baklänges. Mycket har att göra med att han slog ett assistrekord för det är ganska ovanligt med den typen av produktion i dagens fotbollseuropa. Vi ser väldigt många som lyckas hålla en jämn och hög nivå på målproduktionen men det där med många assist, det är ganska ovanligt.

Bank: Ska man förklara hur bra De Bruyne har varit så finns det två ord för det: Bas Dost. Han hade inte gjort de målen, i en annan klubb, med en annan passningsläggare.

5. Eden Hazard, 24, mf, Chelsea.

Bank: Här om året var jag nere i Nice och gick och såg Nice mot Lille med min mamma. Efter en stund pekade min mamma på Hazard och sa: Den där lilla killen, är inte han väldigt, väldigt bra? När mammor ser hur bra fotbollspelare är – då är de väldigt bra fotbollspelare.

Niva: Hazard är ju numera jävligt jobbig att möta precis hela tiden. Tidigare var det så att han var otroligt jobbig att möta när han kom rättvänd och kunde gå åt två olika håll men sedan kunde han försvinna under 62 minuter. Det är det Mourinho verkligen har drillat in i honom: Du måste utmana hela tiden, hela tiden. Hazard har kommit en lång bit på vägen men jag tror att det finns ännu mer att ta av faktiskt.

4. Luis Suarez, 28, anf, Barcelona.

Niva: Han fick en ganska svår säsongsinledning med tanke på att han inte fick spela någon fotboll. Men nu står vi här i juni och kan konstatera att Luis Suarez inte bara uppfyllt kravbilden som ställts gentemot honom själv. Han har även gjort Barcelona annorlunda, men framför allt har han gjort Barcelona väldigt mycket bättre. Det är tufft att möta ett lag med Neymar och Leo Messi men det är mångdubbelt mycket tuffare att möte dem när man lägger till Luis Suarez.

Bank: Man kan argumentera för att han verkligen räddade jobbet åt Luis Enrique. Enrique ville förändra spelet och spela mer vertikalt. För att lyckas med det behövde han en spelare som rör sig och inte bara rör sig för sig själv.  Luis Suarez har en imageproblematik som handlar om att han är en väldigt egensinnig och speciellt tänkande fotbollspelare. Han har visat i Barcelona att han är spelare som gör de andra bättre också.

3. Carlos Tevez, 31, anf, Juventus.

Niva: Den här såg man kanske inte komma när han satt på en avbytarbänk i München och surade gentemot Roberto Mancini för några år sedan. Han vantrivdes i den europeiska toppfotbollen. Han tyckte att det var kallt, cyniskt och ingen jävel pratade spanska med argentinsk brytning heller. Så han var ju på väg hem för bra många år sedan. Men när Juventus kallar så säger inte ens Carlos Tevez nej och nu har han ju hittat så rätt som han någonsin kommer hitta i Europa. Han har blivit spelaren som lyft Juventus till en nivå som de har strävat efter i så många år.

2. Cristiano Ronaldo, 30, anf, Real Madrid.

Bank: Han har gått från att vara den enbart egoistiske spelaren till att lyfta ett helt lag. Han är fortfarande en otidsenlig spelare i det att han fuskar jättemycket defensivt. Han får sitt utrymme i det att han gör de där målen.

Niva: Gary Neville pratade om precis det att Cristiano Ronaldo var ju så bra att han omdefinierade hela Manchester Uniteds sätt att se på fotboll. Tidigare var det så att spelarna skulle göra allt för laget, men med Ronaldo fick de tänka om. De fick kompensera för att han inte gjorde sitt defensivt för han gjorde så mycket framåt istället. Det säger en del om hur fantastisk han är och hur mycket han gör genom sin egoism. Det här är den enda platsen det går att ha Cristiano Ronaldo på den här listan. Han är uppenbart mycket bättre än de andra 48 och han är lika uppenbart inte fullt lika bra som killen vi har där allra högst upp.

1. Lionel Messi, 27, anf, Barcelona.

Bank: Man ifrågasatte under VM om det fanns någon Messi kvar i Messi. Och som det gjorde det. Det han har gjort den här våren när hela Barcelonas anfallsspel har klickat då finns det inga motargument. Då uppfinner han fotbollen på nytt i sånär varje match. Han går in i situationer mot tre motspelare och jag förstår inte hur han ska komma levande därifrån, men han kommer dansande därifrån och gör mål.

Niva: Messi är ju ett större, längre, mer glittrande kapitel i fotbollshistorien. Det är uppriktigt sagt inte Ronaldo mot Messi som är den stora diskussionen utan det är Messi mot Maradona och Pelé.