Leo Bengtsson visade vägen för Häcken

Publicerad 2020-02-08

Leo Bengtssson.

FARO. Ett omtalat Hammarbynyförvärv visade vägen när Häcken bröt förlusttrenden.

Leo Bengtsson svarade för sin första fullträff i sin nya klubb i Häckens 2–1-seger mot Astana.

– Det var ett lyft att få göra mål, säger han.

Med förlust i tre av fyra träningsmatcher, varav två i följd i Atlantic Cup, var allsvenska toppaspiranten Häcken i behov av en seger i den avslutande placeringsmatchen i den portugisiska träningsturneringen.

Häcken höll uppe spelet bra mot Astana, sex år i följd mästare i Kazakstan och med i Europa Leagues gruppspel i höstas (där man vann hemma mot Manchester United), men utan att skapa speciellt mycket offensivt eller i målchansväg under den första halvleken.

Nyförvärvet från Bajen gjorde mål

Men nyförvärvet från Hammarby, vänstermittfältaren Leo Bengtsson, visade vägen när han med spets och kvalitet med sitt första mål för Göteborgsklubben gav Häcken ledningen i 37:e minuten.

Bengtsson skar in i planen, avancerade framåt och sköt snabbt och lågt mellan benen på en försvarare och stolpe in i bortre hörnet.

– I de andra matcherna har det varit mer försvarsspelet jag varit nöjd med. I dag fick jag visa lite mer av det jag är bra på, framåt. Jag kom in i ytorna bakom deras mittfält, tog fram bollen och utmanade därifrån. Det var ungefär därifrån målet kom också, säger Leo Bengtsson efteråt.

I några kaosartade slutminuter av den första halvleken fick Astana Ivan Majevski utvisad för snack, men fick sedan starta den andra halvlek med tio utespelare.

Leo Bengtsson fick dock kliva av i paus för att även ge talangen Ali Youssef speltid, enligt Häckentränaren Andreas Alm.

Bengtsson hade gärna spelat vidare:

– Det var tråkigt, men det var så det blev. Jag har inte fått någon förklaring än. Jag tror alla behöver få speltid. Då gäller det att ta chansen när man får den.

Han har bytt omgivning från omtalad stortalang i Hammarby till en mindre uppmärksammad miljö i Häcken.

Men Bengtsson menar att kraven på honom är lika stora.

– Det har varit mycket snack om det fast jag gick till Häcken. Häcken är en storklubb som är med i toppen och slåss. Jag känner att jag har samma förväntningar på mig här som i Hammarby.

Nyförvärvet Tuominens tredje mål

I den andra halvleken skapade Häcken fler chanser, ofta efter förarbete från Ahmed Yasin som var planens bäste spelare.

En frispelad Jasse Tuominen rullade in 2–0 mellan benen på Astanamålvakten i 65:e minuten. Det var den finske landslagsmannens tredje mål för Häcken och nyförvärvet från vitryska Bate Borisov kan vara på väg att säkra sin plats i Markku Kanervas EM-trupp.

Sultan Sagnajev reducerade, 1–2 (79), men trots bra lägen kom inte Astana närmare. Häcken bröt förlusttrenden och möter nu Sarpsborg i lagets sista träningsmatch innan premiären mot Gais i Svenska Cupen.

– Segern var viktig för laget. Det var bra att få med sig det här tills när cupen börjar, säger Leo Bengtsson.