Karlernäs: ”Känns som att Uefa skiter i damerna”

Uppdaterad 2018-12-07 | Publicerad 2018-12-06

Piteå IF tog ett historiskt SM-guld i damallsvenskan.

Nästa år väntar spel i Champions League – men bonusen för europaspel är 220 miljoner kronor mindre än för herrarna.

– Det känns som att Uefa bara skiter i damernas Champions League. Det är riktigt dåligt, säger skyttedrottningen Julia Karlernäs i en lång intervju med Sportbladet.

Om man räknar bort Umeås storhetsperiod i början på 2000-talet har det varit tunnsått med fotbollsframgångar i Norrland.

På herrsidan har inget (!) lag norr om Sandviken tagit medalj – och på damsidan får vi gå tillbaka till 1982 för att hitta det senaste guldet då Sunnanå från Skellefteå vann klubbens andra SM-guld.

Stort i hela Norrbotten

När Piteå slog Växjö med 6–1 i årets sista omgång av damallsvenskan var det dock dags igen. Guldet var dessutom historiskt. Aldrig tidigare har Piteå vunnit SM-guld – och man är dessutom det nordligaste lag som vunnit serien.

– Det har varit en intensiv tid sedan SM-guldet. Man märker att det är stort i Piteå, men även i hela Norrbotten. Vi firades ju i Luleås hockeyarena och då var det massor med folk på plats. Sedan är det folk på stan som kommer fram, och folk som hör av sig och gratulerar oss, säger Julia Karlernäs, lagets främste målskytt, i en längre intervju med Sportbladet.

– Det är ganska historiskt och man är inte så van vid fotbollsframgångar här uppe.

Kluriga förutsättningar

Seriesegern innebär att en hektisk säsong väntar Piteå-damerna. Spel i Champions League är runt hörnet och dessutom ska man försvara sitt guld i damallsvenskan. Men i en mindre stad, med drygt 20 000 invånare, är det inte alltid enkelt att få ihop ett slagkraftigt lag.

Särskilt inte med de förutsättningar som råder – kvalificering för damernas Champions League ger nämligen Piteå 250 000 kronor i bonus från det europeiska fotbollsförbundet. Ett lag som kvalificerar sig för herrarnas dito får 221 miljoner.

– Det är ju alldeles för stora skillnader. Sedan vet ju jag och alla andra att det är skillnader på omsättning och intäkter på herr- och damsidan. Så det ska vara skillnader. Men absolut inte så stora. Det är helt orimligt, säger Karlernäs och fortsätter:

– Men det känns som att Uefa bara skiter i damernas Champions League. Det är ju väldigt lite pengar. Det är riktigt dåligt. Man hoppas att det blir en ändring snabbt.

Hur vill du att det ska se ut?

– Jag tycker att man ska våga investera lite i damfotbollen och satsa för att den ska växa. Det är ju bara att titta på hur mycket den har växt utan alla dessa pengar, så tänk hur bra det kunde ha varit med lite mer pengar.

Har fått extern hjälp

Efter Piteås SM-guld blev det klart att en sponsor gick in och betalade lika mycket pengar som klubben fick av det europeiska fotbollsförbundet för att norrbottningarna skulle klara av att spela i Champions League.

Dessutom har man fått ta del av en liknande summa från Segerpotten, en pott skapad av företagare till vilken vem som helst kan skänka ett bidrag – pengar som till slut tillfaller vinnaren av damallsvenskan.

– Nästa år blir en stor utmaning, men jag tror vi kommer göra det bra. Vi har fått behålla stora delar av laget och vi har också väldigt många unga spelare, så jag tror att vi kan fortsätta utvecklas nästa år. Det handlar om att få ut det mesta ur vår trupp igen, säger Julia Karlernäs.

Leif Strandh är sportchef i Piteå. Han säger att han inte har järnkoll på pengarna, men att det är en utmaning som väntar klubben nästa säsong.

– När det gäller siffrorna har jag inte brytt mig så mycket. Men det är väldigt dålig ersättning för att vara med i Champions League. Men såvitt jag har förstått det har summan höjts så man inte ska gå back i alla fall. Det är på den nivån det är, säger han.

Träningsläger och utökad spelarbudget

I september väntar ett intensivt matchschema för Piteå. Det får konsekvenser för truppen, spelarbudgeten och förberedelserna.

– De här grejerna är ju nya för oss. Vi ska utöka vår trupp med tre spelare. Så spelarbudgeten har blivit större. Vi har en period i september där vi ska spela sju matcher på 21 dagar så det gäller att vi har en bred trupp säger han och fortsätter:

– Vi kommer att också att åka på träningsläger till Skottland för att få lite internationell erfarenhet, och det kommer vi göra i januari. Vi ska spela mot Glasgow City och Hibernian.

Hur har ni jobbat för att skapa ett SM-guldvinnande lag utan att spendera för mycket pengar?

– Vi har satsat hemvävt. Sedan 2014 har vi fasat ut utländska spelare. Vi har valt svenska spelare som kan må bra och jobba vid sidan av. När inte vi kan erbjuda löner så är det ingen idé att satsa på spelare från andra länder.

”Alla jobbar vid sidan av”

Strandh säger att alla spelare i den trupp som vann det historiska SM-guldet jobbar vid sidan av.

– Ja, alla har någon form av sysselsättning vid sidan av. Men samtidigt är det den röda tråd vi har valt, säger han.

Inför nästa säsong är det samma framgångsrecept som gäller, även om han hintar om att det inte nödvändigtvis måste vara svenska spelare som ska spetsa truppen ytterligare.

– Jag vill inte säga för mycket, men vi har några spelare som vi är nära en överenskommelse med. Truppen lär spikas innan jul. Det är spelare som har erfarenhet av svensk fotboll som är på väg in, så mycket kan jag säga.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.